Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irans nyvalda president utesluter möte med Biden

Den hårdföra, ultrakonservativa Ebrahim Raisi är Irans tillträdande president.
Foto: PACIFIC PRESS/ SIPA USA
Raisi vill inte träffa Joe Biden – något Biden inte hade tänkt sig ändå.
Foto: TASOS KATOPODIS / POOL / EPA / TT

Irans tillträdande president visade upp sin hårdföra sida i sitt första möte med pressen efter valet.

Några nya eftergifter är inte att vänta – och han tänker inte träffa president Joe Biden.

Irans blivande president Ebrahim Raisi satte ner foten direkt. Bara dagar efter det att han valts till president visade han på en pressträff i Teheran att det är en hård linje som gäller:

 Han kommer inte låta förhandlingarna om ett nytt kärnavtal med USA dra ut på tiden

Han har inga som helst planer på att träffa president Joe Biden

 Irans program för ballistiska robotar är inte förhandlingsbart

 Han kommer inte heller att förhandla om Irans stöd till militära grupper i andra länder i Mellanöstern, som Hizbollah eller Huthirebellerna i Jemen

Ebrahim Raisis besked kommer inte som någon större överraskning. Den hårdföra, ultrakonservativa veteranen är handplockad till presidentposten av de som verkligen bestämmer i Iran, Ayatollah Ali Khamenei och hans väktarråd. Men orden är en indikation på hur Iran kommer att hantera omvärlden under de kommande fyra åren, med Raisi som president, skriver AP

Han visade dock upp en vilja att lösa frågan om kärnvapenavtalet med USA. Avtalet slöts mellan Iran och USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland 2015. Det handlade bland annat om restriktioner för Irans anrikning av uran. Iran tillät också internationella inspektioner för att se till att avtalet hölls. I utbyte lättades sanktioner mot landet. Men Donald Trumps USA lämnade avtalet 2018 och återinförde sanktioner – och krävde ett nytt avtal där även det ballistiska missilprogrammet skulle ingå. Iran vägrade och har istället åter börjat anrika uran i allt högre grad.

Vill ha nytt avtal

Just nu pågår informella förhandlingar i Wien om att få avtalet mellan USA och Iran på plats igen. Raisi lovade att försöka rädda avtalet för att Iran ska slippa sanktionerna, skriver AP.

– Det är centralt för vår utrikespolitik, sa Raisi och uppmanade USA att komma tillbaka och genomföra vad de redan lovat.

Samtidigt sa han att förhandlingarna inte får dra ut på tiden. 

– Det blir inga förhandlingar för sakens skull. Varje sittning måste ge resultat, sa han.

På frågan om han tänkte träffa USA:s president Joe Biden svarade han bara ”nej”, utan att utveckla. Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger att USA inte har några diplomatiska relationer med Iran och att det inte finns några planer att ha ett möte på den nivån.

Ankklagas för massavrättningar

Raisi anklagas för att ha varit en av nyckelfigurerna i massavrättningarna av tusentals politiska fångar 1988 och är den första iranska president att vara föremål för amerikanska sanktioner. På pressträffen fick han frågor om sin roll i avrättningarna. Något egentligt svar gav han aldrig.

– Jag är stolt över att ha försvarat mänskliga rättigheter och människors säkerhet i alla befattningar jag har haft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.