Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta ledarens nya angrepp: ”En clown”

Dokumentär: Så gick flygkraschen i Iran till – Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen.
Ayatolla Ali Khamenei.Foto: ENEI.IR / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, leder i dag fredagsbönen för första gången på åtta år. 

Under sitt tal hyllade han de iranska missilattackerna mot de amerikanska militära baserna. 

Enligt AP sa han att attackerna var ett slag mot USA:s roll som supermakt och att Donald Trump är en ”clown” som låtsas bry sig om det iranska folket. 

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hyllade de iranska missilattackerna mot de amerikanska militära baserna, när han för första gången på åtta år ledde fredagsbönen. 

Enligt AP sa han att attackerna var ett slag mot USA:s roll som supermakt. I sitt tal sa han även att USA:s president Donald Trump är en ”clown” som låtsas bry sig om det iranska folket och att han kommer hugga nationen i ryggen med ”en giftig dolk”. 

Han kallade även USA:s dödliga attack på iranske toppgeneralen Qassem Soleimani för ”feg” och att amerikanarna dödat den mest effektiva befälhavaren i kampen mot IS. 

Efter Qassem Soleimanis död hämnades Iran genom att attackera amerikanska militära baser med 22 missiler. 17 av dem ska ha nått Ain al-Asad och fem ska ha nått Erbil. Iran tog snabbt på sig attacken som utfärdades av iranska revolutionsgardet. 

”Olyckligt misstag”

Onsdagsmorgonen den 8 januari sköts ett ukrainskt passagerarplan ned. Samtliga 176 ombord omkom. Tre dagar efter flygkatastrofen erkände Iran att de av misstag skjutit ned planet. 

Irans utrikesminister Javad Zarif skrev ett inlägg på Twitter där han beklagade händelsen: 

”Det är en sorglig dag. Vi vill be om ursäkt och skicka kondoleanser till vårt folk, familjerna till dem som fallit offer och alla andra drabbade länder”.

Han skrev även att nedskjutningen orsakats av ett mänskligt misstag orsakat av ”USA:s äventyrlighet”. 

Ayatolla Ali Khamenei uttalade sig för första gången om flygkraschen under fredagsbönen och sa att nedskjutningen av planet var ett ”olyckligt misstag” som gjorde Iran lika ledsna som det gjorde fienden glada, enligt AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.