Iran väntar på resultat – valet har skjutits upp flera gånger

"Mitt hemlands framtid är viktig". Hör väljare i Iran berätta om valet.
Fatima Farzalian, 18, är förstagångsväljare.
Foto: Expressen
Taiybe Sahibe Nassab, röstar i alla val.
Foto: Expressen

Under fredagen kan 58 miljoner Iranier rösta in 290 ledamöter till ett nytt parlament. 

Men flera experter är oroliga över att valdeltagandet kommer bli lågt. 

Expressens Kassem Hamadé är på plats i vallokalerna för att prata med väljarna. 

– Det är självklart att mitt hemlands framtid är viktig. Jag är här i dag och följer uppmaningen av vår ledare, säger förstagångsväljaren och universitetsstudenten Fatima Farzalian, 18.  

I dag, fredag, hålls det elfte parlamentsvalet i Iran sedan den islamska revolutionen 1979. Valet kommer efter en rad dramatiska händelser. I ett år har det pågått en lång och infekterad konflikt med USA, och för några månader sedan sköt Iran ner ett Ukrainskt plan av misstag.

Vid 19:55, svensk tid, har valet skjutits fram tre gånger, uppger nyhetsbyrån AFP. Och valresultatet kommer förmodligen inte att presenterar förrän på söndagen, skriver nyhetsbyrån också.

Tidigt på fredagsmorgon öppnade landets vallokaler i 31 provinser. 58 miljoner iranier är röstberättigade och en del av dem kommer att rösta i dagens viktiga parlamentsval.

Expressens Kassem Hamadé har besökt vallokalerna för att prata med väljarna.

Där träffar han Taiybe Sahibe Nassab. Hon är hemmafru och har två barn och har precis lämnat sin sin röst i vallokalen Teheran pars i östra Teheran . Här röstar de flesta på konservativa kandidater . 

– Sedan revolutionens tid röstar jag i varje val. Eftersom jag är en utbildad person i samhället röstar jag utifrån min vetskap och min tro. Jag älskar mitt land och därför röstar jag och det må finnas problem men jag gör allt för mitt hemland, säger hon. 

Iran lider av en ekonomisk kris och hög inflation sedan USA:s president Donald Trump införde hårda sanktioner mot landet och drog sig hur ett kärnvapenavtal med landet 2018. 

IRANSKA PARLAMENTALSVALET

Valet sker i 31 provinser 

58 miljoner är röstberättigade 

Reformisterna är en paraplyallians av grupper. De flesta lyder under namnet: ”Rådet för samordning av reformfronten”

De konservativa är politiska grupper som står revolutionsgardet och högsta ledaren Ali Khamenei nära. 

Totalt är det 290 ledamöter i parlamentet och Reformisterna har i dagsläget majoritet

De konservativa förväntas att vinna 

I valet förväntas de enade konservativa att erövra majoriteten i parlamentet. Medan de splittrade reformvänliga kämpar för att behålla makten. 

Men Nassab kryssade in trettio namn, både från det konservativa och det reformvänliga blocket. Och hon är medveten om att landet går genom en svår tid och därför tycker hon att det är viktigt att rösta

– Jag röstade på kandidater från båda lägren (konservativa och reformvänliga). Jag tror att när olika idéer och tankar möts gynnar det parlamentets arbete bättre. Valet är oerhört viktigt. Vi utsätts i dag för påtryckningar från stormakter. Det finns olika tankar i samhället. En del är bra och andra är dåliga. 

Lågt valdeltagande 

Trots att valresultatet antagligen inte kommer vara klart förrän tidigast söndag, talar man redan nu om risken för lågt valdeltagande. Och att detta ytterligare minskar de reformvänligas chanser att få behålla majoriteten i parlamentet. 

Abbasali Kadkhodaei är talesman för väktarrådet som godkänner vilka kandidater som får ställa upp i valet. Han uppgav på en presskonferens i onsdags att deltagandet i de senaste valen legat på över 50 procent. Men många missnöjda tros bojkotta valet den här gången och coronaviruset lär påverka deltagandet märkbart, trots professor Seyed Shahabeddin Sadrs lugnande ord.

Irans högsta ledare ayatollah Ali Khamenei tros också ha påverkat valdeltagandet. Tidigare i veckan sa han att ”valet är jihad” och att ”valdeltagandet är islamiska Systemets heder”, två meningar som kan visa sig betydelsefulla för valutgången. Uttalandet har även tolkats som ett direkt stöd till de konservativa. 

I vallokalerna träffar Kassem Hamadé också Fatima Farzalian, 18. Hon är universitetsstudent och ska rösta för första gången i sitt liv. 

– Det är självklart att mitt hemlands framtid är viktig. Jag är här i dag och följer uppmaningen av vår ledare (Ayatoullah Ali Khamenei). Ekonomiska situationen kan vara svår nu och det är riktigt. Jag kom hit och röstade på uppmaning av vår ledare.

Fatima Farzalian la sin röst på de konservativa kandidaterna. 

– Jag kan inte säga att jag valde bara konservativa eller reformister. Vi väljer den mest lämpliga kandidaten. Jag tror att den mest lämpliga är den konservativa kandidaten.

Expressens utrikeskorrespondent besöker vallokaler i Teheran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.