Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iran slår tillbaka – varnar Ann Linde: ”Oacceptabelt”

Djalali har dömts till döden i Iran.
Läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali har dömts till döden i Iran.
Utrikesministern Ann Linde varnas nu från att lägga sig i landets angelägenheter.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen kontaktade utrikesminister Ann Linde (S) sin iranska motsvarighet angående svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali – som dömts till döden för spioneri av den iranska regimen. 

Nu varnar Iran Sverige för att lägga sig i landets angelägenheter, rapporterar AFP. 

Tvåbarnspappan Ahmadreza Djalali greps i april 2016 av iransk polis när han var på en föreläsningsresa i sitt ursprungliga hemland. 

Han anklagades för spioneri och samröre med den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, och i oktober 2017 dömdes han till döden. 

Och det senaste beskedet är att han skulle flyttas till isolering på ett annat fängelse och att dödsstraffet ska verkställas ”inom kort”.

Under tisdagen uttalade sig Ann Linde om Ahmadreza Djalalis fall via sin Twitter. 

”Mot bakgrund av uppgifter om att Iran eventuellt planerat att verkställa dödsstraff mot den svenske medborgaren Djalali har jag i dag pratat med Irans utrikesminister Zarif. Sverige fördömer dödsstraff och verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas”, skriver hon.

Iran: ”Det är oacceptabelt”

Nu reagerar det iranska utrikesdepartementet mot Ann Lindes tweet och slår tillbaka mot den svenska kritiken.   

Iran varnar Sverige för att lägga sig i landets angelägenheter. Det iranska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att svenska myndigheter har felaktig information om fallet, och att det är ”oacceptabelt” att man försöker påverka det. De skriver att Ahmadreza Djalali sitter fängslad på grund av ”säkerhetsrelaterade brott”. 

Det iranska utrikesministeriets twitterkonto kritiserar också Ann Lindes tweet om fallet. 

https://twitter.com/IRIMFA_EN/status/1331448201992409089

Kan vara sista samtalet

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia berättar att hon inte hade talat med sin man på flera veckor. Men på tisdagsmorgonen ringde han. Samtalet kan vara hans sista.

– De har informerat honom om att de ska föra honom så fort som möjligt till ett annat fängelse och dödsstraff, säger Vida Mehrannia.

Utrikesdepartementet uppger att de tagit del av information om att dödsstraffet kan vara nära förestående.

– Vi känner till uppgifterna och agerar skyndsamt, det är det enda jag kan säga i nuläget, säger Julia Eriksson Pogorzelska, pressekreterare på UD.

SE MER: 

Svenska medborgaren och Ki-forskaren Ahmadreza Djalali har varit fängslad i flera år – hör Expressens intervju inifrån fängelset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.