Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iran ser över lag om huvudsjal för kvinnor

Nya anklagelserna mot diktaturen: ”Bevis för folkmord mot kurder i Iran”
Protester i Iran i september i år.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Irans parlament och justitiedepartement ser över den lag som fastställer att kvinnor måste bära huvudsjal – så kallad hijab. Uppgiften kommer från justitieminister Mohammad Jafar Montazeri enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

President Ebrahim Raisi sade på lördagen att islamska grundvärderingar är fundament i Irans konstitution.

– Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt.

Protesterna mot regimen i Teheran har delvis rört tvånget för kvinnor att bära sjal, en fråga som aktualiserats efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i häkte hos Irans moralpolis i september. Amini frihetsberövades då hon inte bar sjalen enligt påbud.

Många kvinnor i Iran har bränt sina huvudsjalar i protest mot lagen som infördes 1983, fyra år efter revolutionen i Iran.

Men justitieministern utvecklade inte resonemanget om vad översynen av lagen innebär, bara att man ska se över om den behöver ändras.

Över 300 personer har dödats i samband med protester enligt Irans revolutionsgarde, när en av dess generaler för första gången kommenterar en dödssiffra.

Observatörer, ofta med bas utanför Iran, beräknar att närmare 450 personer har dött. FN:s människorättschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits av iranska säkerhetsstyrkor i samband med protester.

Iranska kvinnornas protest utanför arenan

Demonstrerade inför VM-premiären mot England

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.