Iranske konservativa ayatollan Ahmad Khatami varnar på måndagen IAEA för att inte bli ett "viljelöst instrument i USA:s händer".
Iranske konservativa ayatollan Ahmad Khatami varnar på måndagen IAEA för att inte bli ett "viljelöst instrument i USA:s händer".

Iran redo att göra kärnvapen

Publicerad
Uppdaterad
Iran har klarat av de nödvändiga stegen för att framställa atomvapen, hävdar Washington Post med hänvisning till diplomater och FN-källor.
Enligt tidningen har regimen i Teheran fått hjälp från en tidigare sovjetisk vetenskapsman och vapenexpert.
Samtidigt - inför veckans IAEA-rapport - har Israel antytt att man överväger en flygattack mot Irans atomprogram.
FN:s atomenergiorgan, IAEA, kommer med sin redan hett omtalade rapport i veckan. Den förväntas släppas på tisdag eller onsdag.
Inför IAEA-rapporten har Israel visat tecken på att man överväger en flygattack mot Irans atomprogram.
Washington Post hävdar på måndagen, med hänvisning till diplomater och FN-källor, att Iran har klarat av de nödvändiga stegen för att framställa atomvapen.
Enligt tidningen har regimen i Teheran fått hjälp från en tidigare sovjetisk vetenskapsman och vapenexpert, Vyacheslav Danilenko.
I minst fem år ska han ha lärt iranierna att bygga den avancerade utlösningsmekanism som krävs för att skapa en nukleär kedjereaktion.
Danilenko ska enligt källor ha erkänt sin roll för IAEA:s, utredare men ska ha trott att hans arbete var begränsat till att hjälpa bistå med sin kunskap rörande civila byggprojekt.

Falska uppgifter

I helgen sa Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi att IAEA:s uppgifter är falska.
- Enligt mig är dessa dokument inte autentiska. Men om de framhärdar bör de publicera dem, sa Salehi enligt medier i Teheran då han i lördags träffade Burundis utrikesminister Augustin Nsanze.
Och den
I förra veckan refererade Sveriges Radio till israeliska medieuppgifter som hävdade att premiärminister Benyamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak söker stöd i den israeliska regeringen för ett militärt anfall mot Irans kärnanläggningar.
Och enligt brittiska The Guardian förbereder sig Storbritannien på att bistå USA i en eventuell attack mot Iran.
Ryssland sade dock på måndagen att en militär attack mot Iran vore "ett mycket allvarligt misstag".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag