Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iran: Protesterna kommer bemötas strängt

Elon Musk aktiverar Starlink – internet via satellit
Protester i Berlin efter uppgifter att 22-åriga Mahsa Amini dödats av moralpolis i Iran.
Foto: SNAPSHOT-PHOTOGRAPHY/K M KRAUSE/SHUTTERSTOCK / SNAPSHOT-PHOTOGRAPHY/K M KRAUSE/SHUTTERSTOCK SHUTT
Våldsamheter mellan demonstranter och polis under en protest i Tehran den 21 september.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester i Tehran, Iran, den 20 september.
Foto: STR / AP

De omfattande protesterna i Iran kommer att bemötas strängt, enligt president Ebrahim Raisi.

Från regeringshåll förnekas fortsatt att 22-åriga Mahsa Amini slogs ihjäl av moralpolisen.

Den ultrakonservative presidenten gav löftet om att ”agera beslutsamt” mot demonstranterna i ett telefonsamtal med anhöriga till en man ur säkerhetsstyrkorna som dödats vid protesterna. Raisi har nyligen återvänt till Iran från FN:s generalförsamling i USA.

– Vi har gjort klart många gånger att om någon har en rimlig synpunkt så kommer vi att lyssna på den. Men anarki? Att störa den nationella säkerheten, folkets säkerhet? Ingen kommer att vika sig för detta, säger presidenten vidare.

Utlöstes av häktesdöd 

Demonstrationerna inleddes när en 22-årig kvinna som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis dog i häkte. Hon misstänktes ha brutit mot de stränga reglerna om huvudklädnader för kvinnor. De reglerna har skärpts sedan den särskilt konservative Ebrahim Raisi kom till makten förra året.

22-åriga Mahsa Amini sägs ha blivit slagen i huvudet med batong och fått sitt huvud dunkat mot ett fordon. Polisen hävdar att hon fick något slags plötsligt hjärtproblem och inrikesminister Ahmad Vahidi insisterar också på att den unga kvinnan inte utsattes för något våld.

– Rapporter från tillsynsorganen har tagits emot, vittnen har intervjuats, filmer har granskats, rättsmedicinska utlåtanden har tagits fram och det visar sig att det inte hade skett någon misshandel, säger Vahidi enligt brittiska BBC.

Skarpa skott 

Protesterna har spridits till de flesta av Irans 31 provinser och i många fall urartat i drabbningar mellan missnöjda medborgare och säkerhetsstyrkor. Enligt den auktoritära statens officiella uppgifter har 41 människor dödats hittills, men oberoende aktörer gör gällande att det är ännu fler.

Bara i onsdags kväll sköts 19 civila ihjäl av säkerhetsstyrkorna, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Tre av dem som dödades ska ha varit barn.

Bilder och filmer som har delats av olika rättsorganisationer ser ut att visa hur säkerhetsstyrkor skjuter skarpt in i folkmassor.

Hundratals, sannolikt tusentals, människor har gripits i samband med protesterna. Myndigheterna har också stängt ned stora delar av internet på flera håll. Vid sidan av det har det också arrangerats demonstrationer till stöd för myndigheterna och de strikta reglerna om sjal för kvinnor.

Iranexperten om Mahsa Amini: Kan bli som arabiska våren 

Stor vrede i Iran – moralpolis anklagas ha dödat 22-åring för att hon bar sin hijab på fel sätt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.