Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran ersätter anhöriga till offren i flygkraschen i januari

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Iran har gått med på att ersätta anhöriga till de svenska och andra utländska medborgare som fanns med på passagerarflygplanet som sköts ner utanför Teheran tidigare i år.

Det bekräftar utrikesminister Ann Linde (S) för TT.

Linde har haft möte med ministrar från de länder som hade medborgare med på planet.

– Vi har undertecknat ett samförståndsavtal om att vi nu ska förhandla gemensamt med Iran om gottgörelse, kompensation till offrens anhöriga, säger Linde till TT.

Ann Linde säger till TT att det inte finns någon tvekan om att Iran kommer att betala ut kompensation. Men att inget är klart om vilka summor det blir. Det ska förhandlingar avgöra.

Anhöriga till de 17 personer ombord som hade svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige har fått information.

Flygplanet, tillhörande Ukraine International Airlines, lyfte från Teheran mot Kiev tidigt på morgonen den 8 januari.

Ett par minuter senare blev det nerskjutet av iranskt luftvärn. Iran nekade först, men medgav senare att den mänskliga faktorn orsakat nerskjutningen.

Totalt dog 176 personer.

Anhöriga till de döda passagerarna bryter ihop: "Jorden gick under".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.