Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran erkänner: Vi sköt ner planet av misstag

Massiva protester efter Irans erkännande: "Avgå"
Bild tagen från video som uppges visa det brinnande planet.Foto: AP
Spillror efter planet.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
176 människor dog i kraschen. Foto: AHMAD HALABISAZ / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Iran erkänner nu att de sköt ner det ukrainska passagerarplanet. Foto: Kassem Hamadé
Utrikesminister Ann Linde fördömer nedskjutningen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS LANDOV
Donald Trump twittrade till det iranska folket – på persiska.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
1 / 9

Irans utrikesminister menar att nedskjutningen av passagerarplanet berodde på ett ”mänskligt misstag”. 

– När jag förstod vad som hade hänt önskade jag att jag var död, säger Amir Ali Hajizadeh, befälhavaren som tagit på sig det fulla ansvaret för nedskjutningen.

Efter beskedet hålls protester i Teheran mot styret i Iran, vilket fick Donald Trump att twittra: 

”Vi följer era protester noga och inspireras av ert mod.”

Presidenten skickade ut tweeten även på persiska. 

Medgivandet kom i iransk statlig tv som citerar militärkällor som säger att de oavsiktligt sköt ner planet strax efter att det lyft. Iran hade hittills förnekat att man orsakat nedskjutningen och kraschen.

Tidigare har bland andra Kanada, Storbritannien och USA uppgett att säkra underrättelseuppgifter tyder på att en iransk robot sköt ner planet. 

Iran hävdar att de skyldiga kommer att ställas till svars. På Twitter skriver Irans utrikesminister Javad Zarif ett inlägg där han beklagar händelsen: 

”Det är en sorglig dag. Vi vill be om ursäkt och skicka kondoleanser till vårt folk, familjerna till dem som fallit offer och alla andra drabbade länder”.

Vidare skriver utrikesministern att nedskjutningen orsakats av ett mänskligt misstag orsakat av ”USA:s äventyrlighet”. Senare skriver han åter på Twitter att Iran är beredda att hjälpa offrens familjer på vilka sätt de än behöver. 

EU:s flygsäkerhetsmyndighet uppmanar efter erkännandet alla flygbolag att undvika iranskt luftrum.

Högste befälhavaren: ”Önskar jag vore död”

Amir Ali Hajizadeh, högste befälhavare för Islamiska revolutionsgardets flygvapen, tog personligen på sig det fulla ansvaret för nedskjutningen. 

– När jag förstod vad som hade hänt önskade jag att jag var död, säger Amir Ali Hajizadeh i ett videoklipp som publicerats av en statlig tv-kanal.

Den högste befälhavaren uttalade sig i måndags, två dagar före nedskjutningen, mycket aggressivt mot USA.

– Att avfyra några robotar, att träffa en bas eller ens att döda Trump är inte tillräckligt för att hämnas för martyren Soleimanis blod. Det enda som kan kompensera hans död är att USA helt och hållet förflyttas från regionen, och att man tar bort deras ondska från det förtryckta folket, sa han enligt Irib News/AP.

Protester efter erkännandet 

Medgivandet har väckt ilska hos många. I Irans huvudstad Teheran samlades hundratals människor utanför Amirkabir-universitetet för att protestera mot landets styre. 

Demonstranterna kräver ayatollans avgång. Flera personer greps – en av dem var Storbritanniens ambassadör Robert Macaire. Han anklagades för att ha uppviglat demonstranterna vid universitetet, enligt Mirror. Macaire hölls i förvar i flera timmar innan han släpptes. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab kallar gripandet av ambassadören för ”uppenbart brott mot internationell rätt” i ett uttalande. 

Bilder från protesterna i Teheran. Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från protesterna i Teheran. Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundratals demonstrerar mot ayatollah och tänder ljus utanför universitet.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På videos från sociala medier syns en stor folkmassa på plats, skriver Reuters. Demonstranterna har tänt ljus för offren i flygkraschen och skanderar: 

– Överbefälhavare, (Ayatollah Ali Khamenei, reds anm.) avgå, avgå! 

Demonstrationerna fick Donald Trump att twittra: 

”Till de tappra människorna som lidit så länge: Jag har stått vid er sida sedan jag blev president och min administration kommer att fortsätta göra det. Vi följer era protester noga och inspireras av ert mod.”

En liknande tweet skickade även presidenten på persiska. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1216114135529902081

Trump twittrar vidare:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1216120362230067202

Även den tweeten skrev han på persiska. 

Samtidigt hölls en minnesceremoni för offren på Mynttorget i Stockholm under dagen. På plats fanns flera iranska föreningar, bland annat Iranska kvinnoföreningen och organisationen Ungdomar för ett fritt Iran. 

Iranier höll en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de omkomna i flygkraschen i Iran.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Iranier höll en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de omkomna i flygkraschen i Iran.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Iranier höll en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de omkomna i flygkraschen i Iran.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Iranier höll en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de omkomna i flygkraschen i Iran.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Flygbolaget: ”Visste att det skulle komma fram”

På lördagen höll Ukraine International Airlines vd, Yevhenii Dykhne, presskonferens. Han berättade att de tre senaste dagarna har varit fyllda av sorg.

– Vi visste från början att det inte var fråga om ett tekniskt fel eller att haveriet berodde på piloten, säger Dykhne som även menar att man inte hade informerats om något hot.

Han säger vidare att Irans myndigheter borde ha agerat som Pakistans luftfartsmyndigheter, vilka stoppade flygtrafiken i området när konflikten med Indien blev skarp.

– Vi visste att det här skulle komma fram. Det betyder att det inte kommer några fler insinuationer om att vårt bolag har gjort något fel med säkerheten. Vi har alltid varit, och kommer alltid kommer vara, ett säkert flygbolag med mycket kvalificerad personal.

TV: Befälhavaren tar på sig skulden: ”Önskar jag hade dött”

Iranske Amir Ali Hajizadeh har tagit på sig det fulla ansvaret för nedskjutningen av planet.

Olycksplatsen har plundrats 

Iran har tidigare kallat anklagelserna om att de skulle vara ansvariga för kraschen, där 176 människor dog, för en ”stor lögn”. 

Bilder från olycksplatsen där planet tidigare legat visade bara några dagar efter kraschen hur man städat upp de återstående delarna. Ett ögonvittne till kraschen sa till CNN under fredagen att plundrare och ”sophämtare” varit på platsen för att plocka upp skräp, föremål gjorda av aluminium och allt annat som ansågs ”värdefullt”. 

Ingen säkerhet har omgärdat platsen som i normala fall skulle vara avspärrad för en teknisk undersökning. 

Skyller på USA 

Även Irans president, Hassan Rouhani, bekräftar nyheten i ett meddelande till pressen – där han lägger delar av skulden på USA. 

”I atmosfären som uppstått i och med hot och aggression från den amerikanska regimen mot Iran efter vittnesbördet av befälhavare Qassem Suleimani och i försvar för potentiella attacker från USA:s armé, har den islamska republiken av Irans militär varit 100 procent i beredskap, vilket, tyvärr, lett till mänskliga misstag och skjutningar. Det stora ledde till att dussintals civila offrades.”, skriver han i meddelandet. 

Vidare fortsätter presidenten med att beklaga den ”tragiska händelsen” som tagit 176 människors liv. 

Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, skriver i ett uttalande att han kräver Iran på en offentlig ursäkt – och att Iran tar på sig fullt ansvar för olyckan: 

”Den här morgonen var inte bra, men den kom med sanningen. Men vi kräver att Iran tar på sig fullt ansvar. Vi förväntar oss att landet genomför en noggrann och öppen utredning, lagför de ansvariga, lämnar tillbaka de avlidnas kroppar, betalar ut ersättning och publicerar offentliga ursäkter via offentliga diplomatiska kanaler.”. 

I ett pressmeddelande från Iransk militär som publicerats i landets statliga medier skriver man att man misstagit planet för att vara ett ”fientligt mål” efter att det närmat sig ett av revolutionära gardets ”känsliga militära center”. 

I meddelandet går även att läsa att militären, på grund av den ökade spänningen med USA, varit under högsta beredskap vid tiden för kraschen. 

Trudeau: Iran ska ställas till svars

Under lördagsmorgonen rapporterar den iranska nyhetsbyrån Khabar Fawri att olycksplanets svarta låda kommer att laddas ner i Frankrike.

”På grund av att flygplansmodellen är ny är det inte möjligt att ladda ner den svarta lådan i Iran”, skriver de på Twitter

Senare kommenterar Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, Irans medgivande och säger att han förväntar sig att Iran kommer att vara samarbetsvilliga i haveriutredningen samt att landet tar på sig ”fullt ansvar” för olyckan.  

”Vårt fokus är fortfarande att få ett avslut, ansvarsskyldighet, öppenhet och rättvisa för offrens familjer och nära och kära. Den kanadensiska regeringen förväntar sig fullt samarbete från iranska myndigheter.”, skriver han i ett uttalande som publicerats hos CNN. 

TV: Protester i Teheran efter Irans medgivande

Regeringen erkänner att de sköt ner flygplanet av misstag.

TV: Iran erkänner: Vi sköt ner planet av misstag

Flygkraschen i Iran - detta har hänt.

Flygsäkerhetsexperten: Lögnerna kan försvåra utredningen

Jan Ohlsson om att Iran erkänner att de sköt ner det ukrainska flygplanet.

Iran erkänner att de sköt ner planet: ”Enorm prestigeförlust”

Mellanösternexperten vid UI, Rouzbeh Parsi, om Irans erkännande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.