Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps nya attack: ”Iran är ett totalt haveri”

Irans högste andlige ledare, Ali Khamenei.Foto: ENEI.IR / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kallar Iran för ”ett totalt haveri”.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanerna ska vara CIA-spioner, enligt Iran.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Iran har gripit 17 personer som misstänks vara spioner för den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA.

Enligt statliga medier har några av dessa dömts till döden, rapporterar Reuters.

Donald Trump kallar Irans påstående för ”helt falskt” och skriver att landet är ett ”totalt haveri”.

17 misstänkta CIA-agenter har gripits i Iran, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Fars, som citerar landets statstelevision.

Det rapporterar Reuters.

Den iranska underrättelsetjänsten ska enligt egen utsago ha avslöjat ett nätverk av spioner kopplade till CIA. En myndighetsperson meddelar att några av de gripna har dömts till döden.

”De identifierade spionerna arbetade inom känsliga och viktiga privata sektorer inom områdena ekonomi, kärnkraft, infrastruktur, militär och IT... Där de samlade hemligstämplad information”, löd ett uttalande från den iranska underrättelsetjänsten som förkunnades i landets statstelevision.

I juni uppgav iranska myndigheter att man hade upptäckt ett cybernätverk som spionerade på uppdrag av CIA, skriver Reuters. Iran hävdade då att ett flertal amerikanska spioner hade gripits i ett flertal länder.

Huruvida detta har en koppling till dagens händelseutveckling är oklart.

Dramatisk utveckling i Hormozsundet

Det är även oklart om dessa gripanden är kopplade till den senaste veckans dramatiska händelseutveckling i Hormozsundet, som eskalerade när Iran beslagtog en brittisk oljetanker i fredags.

Fartygets svenska ägare Stena Bulk har bekräftat att de ännu inte varit i kontakt med de 23 personer som befinner sig på tankern.

– Vi har ingen anledning att tro något annat än att de är vid god hälsa, det har vi fått från flera källor. Vi har daglig kontakt, timme för timme så att säga, med brittiska myndigheter, säger Erik Hånell, vd på Stena Bulk, till Expressen TV.

Svenska utrikesdepartementet har tidigare klargjort att det ligger det på Storbritannien att agera i frågan, eftersom Stena Impero är registrerat där.

Enligt AFP har den brittiska premiärministern Theresa May kallat till krismöte på måndag. 

Beslagtogs som svar

Händelsen inträffade samma dag som myndigheter på brittiska Gibraltar meddelade att en iransk oljetanker stoppats av och kommer hållas kvar utanför Gibraltar.

Enligt Storbritanniens marinkår misstänks fartyget ha skeppat olja till Syrien, vilket strider mot ett EU-handelsförbud.

Väktarrådet bekräftar att Stena Impero beslagtogs som svar till att den iranska oljetankern sitter fast i Gibraltar, rapporterade Sky News.

Trump: ”Falskt”

President Donald Trump skriver på Twitter att Irans påstående att man avslöjat amerikanska spioner är helt falskt – och går samtidigt till hårt angrepp mot teokratin:

”Det här är bara mer lögner och propaganda (som den nedskjutna drönaren), utfärdade av en religiös regim som det går väldigt dåligt för och som är helt vilse. Ekonomin är död och kommer bara försämras. Iran är ett haveri!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1153290669424807936

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.