Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran kommer straffa de ansvariga: ”Oförlåtligt”

Anhöriga till de döda passagerarna bryter ihop: ”Jorden gick under”.
Irans president Hassan Rouhani. Foto: IRAN'S PRESIDENT OFFICE HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Presidenten meddelar att de ansvariga för nedskjutningen kommer straffas. Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
Han kallar händelsen för ”ett oförlåtligt misstag”. Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Irans president Hassan Rouhani säger att nedskjutningen av passagerarplanet utanför Teheran var ett ”oförlåtligt misstag” och att alla inblandade kommer att straffas, enligt Sky News.

Enligt Reuters har en talesperson uppgett att flera personer gripits – misstänkta för inblandning i nedskjutningen av planet. 

Islamiska revolutionsgardet i Iran har erkänt att de av misstag sköt ner det civila planet med 176 människor ombord förra veckan. Samtliga personer ombord omkom och av dem hade 17 personer sin hemvist i Sverige.

I ett tv-sänt tal på tisdagen kallade Hassan Rouhani nedskjutningen för en ”tragisk händelse” som kommer att utredas grundligt, men att inte en person ensam kan hållas ansvarig.

– Att Irans militär erkänner sitt misstag är ett bra första steg. Vi måste försäkra människor att det inte kommer hända igen, sa Rouhani, enligt Sky News.

Antal personer gripna för inblandning i nedskjutningen

En talesperson för iranska myndigheter uppger att ett antal personer har gripits för sin inblandning händelsen, men gav inte fler detaljer än så, rapporterar Reuters.

I onsdags förra veckan störtade det ukrainska planet från bolaget UIA strax efter att det lyft från Teheran på väg till Kiev. Det var först oklart vad som orsakat kraschen, men i lördags erkände Iran att man skjutit ner planet i tron om att det var ett ”fientligt mål”.

Dokumentär: Så gick flygkraschen till

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.