Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran bekräftar: Person från Sverige dömd till döden

KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under en föreläsningsresa.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT

Myndigheter i Iran bekräftar att en person bosatt i Sverige har dömts till döden för spioneri.

Tidigare har dödsdomen bara meddelats via telefon till forskarens hustru.

Personen det handlar om är KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, som greps av iransk polis under en föreläsningsresa.

Ahmadreza Djalali, som är forskare vid Karolinska institutet i Solna, har anklagats för spioneri för Israels räkning. Han påstås ha haft kontakter med den israeliska säkerhetstjänsten Mossad som lett till mord på flera iranska kärntekniska experter.

Åklagarmyndigheten i Teheran hävdar enligt nyhetsbyrån Reuters att "personen haft flera möten med Mossad och försett dem känslig information om militära och kärntekniska anläggningar i Iran i utbyte mot pengar och bostad i Sverige". Uppgifterna framförs via det iranska rättsväsendets egen nyhetstjänst.

Ahmadreza Djalalis fru: "Ledsen och chockad"

Ahmadreza Djalali, som är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, greps under ett besök i hemlandet i april förra året. Han sitter nu i det ökända Evinfängelset i Teheran.

– Jag är så ledsen och chockad över de här uppgifterna, jag kan inte tro att det är sant, har hans fru Vida Mehrannia tidigare sagt till Expressen. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att regeringen inte tar ställning till brottsanklagelserna, men att man har vänt sig till iranska myndigheter för att protestera och kräva att straffet ska ändras.

Iran är det land som avrättar näst flest människor i världen – minst 567 personer bara förra året enligt Amnesty International. Det kan dock handla om många fler, eftersom Teheran inte är redovisar all statistik. Det iranska rättssystemet är oberäkneligt, och det finns också människor som suttit inlåsta länge utan att dödsstraffet verkställs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.