Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iraks försvarsminister utreds för bidragsbrott i Sverige

Najah al-Shammari utreds misstänkt för grovt bidragsbrott.
Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, går på svenska bidrag.
Foto: Hadi Mizban / AP
Najah al-Shammari på väg till ceremonin där han ska bli utsedd till försvarsminister i juni i år.
Foto: AP

Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, misstänks för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.

Samtidigt anklagas al-Shammari och hans försvarsdepartement för att vara delaktiga i att över 320 demonstranter dött i protesterna i Irak.

Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, är svensk medborgare under ett annat namn. I Sverige är han folkbokförd under namnet Najah Al-Adeli. 

Det var den SD-kopplade sajten Nyheter Idag som först avslöjade uppgifterna.

Enligt uppgifter till Expressen är mannen och hans hustru nu misstänkta för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år är bosatta utomlands. Anmälan gjordes för två veckor sedan och ärendet är pågående.

Najah al-Shammari har också varit misstänkt för annan brottslighet, men utredningarna har lagts ner.

Sjukskriven i Sverige 

I september 2011 invandrade Najah al-Shammari till Sverige. År 2015 fick han svenskt medborgarskap och stod under tiden skriven på en adress i en Stockholmsförort tillsammans med sin familj. 

Najah al-Shammari och tre av hans familjemedlemmar är fortfarande skrivna på samma adress.

Under åren 2011–2012, och 2015–2018 hade han ingen fastställd förvärvsinkomst. År 2013 tjänade han 51 900 kronor och 2014 33 200 kronor. I stället för att arbeta ska han enligt Aftonbladet under flera år varit sjukskriven och han har vid ett flertal tillfällen sökt om försörjningsstöd. 

Av en dom i förvaltningsrätten i Stockholm från 2014 som Expressen tagit del av framgår att Najah al-Shammari och hans familj ”under en längre period varit delvis beroende av försörjningsstöd”. Senast för april 2013 hade försörjningsstöd betalats ut, enligt domen.

Najah al-Shammari har själv i ett tidigare förhör berättat att han har examina i statsvetenskap och militärkunskap och att han har varit general i irakiska armén. 

Dubbla medborgarskap

2019 intog al-Shammari positionen som Iraks försvarsminister. Redan under våren skrev flera irakiska medier om toppolitikerns dubbla medborgarskap, skriver Aftonbladet. 

Brukligt är att man avsäger sig det ena medborgarskapet då man intar en ministerposition i Iraks regering. Men några tecken på att så ska skett i al-Shammaris fall finns inte. 

Enligt Nyheter Idag, som uppger att de har citerat en polisanmälan, återkommer försvarsministern till Sverige någon vecka per år och ”upprätthåller på så vis tron att de bor i Sverige”. Även Försäkringskassan utreder saken.

Hundratals döda i demonstrationer i Irak

Under de senaste månaderna har Irak skakats av våldsamma demonstrationer mot regimen, där försvarsministern alltså ingår.

Ilskan har riktats mot bland annat hög arbetslöshet och korruption.

Enligt Washington Post har minst 320 personer dött när myndigheter har avfyrat skarpa vapen och skjutit tårgasbehållare in i folkmassorna. Bland annat Amnesty International har rapporterat om att säkerhetsstyrkor skjutit tårgasbehållare rakt på demonstranterna. Enligt tidningen Arab News har försvarsminister Najah al-Shammari förnekat detta. 

Enligt uppgifter till Expressen är den irakiska försvarsministern (i mitten) och hans fru nu misstänkta för grovt bidragsbrott i Sverige.
Foto: Hadi Mizban / AP

Han sa samtidigt att tårgasbehållarna som dödat demonstranter efter direkta träffar mot huvud och bröst inte har importerats av regeringen. 

Men på fredagen rapporterar tidningen om dokument som visar att regimen importerade tårgas, rökbomber, gevär och annan utrustning från Serbien för ett antal år sedan. Ett annat dokument avslöjar både mängd och typ av utrustning som använts av polis och regimvänliga grupper under de senaste veckorna. Dessa uppgifter indikerar att det irakiska försvarsdepartementet har använt tusentals tårgasbehållare från 30 september till 18 november.

Regimen har även försökt stoppa protesterna genom en nästintill total avstängning av internet, dock utan framgång. Samtidigt har milisgrupper attackerat nyhetskanaler som regimen menar uppmanar till våld.

I slutet av oktober gick premiärministern Abel Abdul-Mahdi med på att avgå efter dagar av stora protester mot landets regim.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Iraks premiärminister Abel Abdul-Mahdi avgått i slutet av oktober. Rätt är att han gått med på att avgå.

Expressens Mellanöstern-korrespondent om protesterna i Irak:

Kassem Hamadé om läget i landet.

USA kommer införa sanktioner mot Irak:

Hundratals har dödats sen de våldsamma protesterna inleddes i oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.