Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iraks försvarsminister – det här har hänt

Irakiske ministern anklagad för våld i Sverige – det vet vi om honom
Samtidigt anklagas al-Shammari och hans försvarsdepartement i Irak för att vara delaktiga i att över 320 demonstranter dött i protesterna i Irak.Foto: Hadi Mizban / AP/TT

Vem är egentligen Najah al-Shammari, den irakiske försvarsministern som är svensk medborgare och nu utreds för en rad brott?

Expressen reder ut.

Vem är den irakiske försvarsministern?

Najah al-Shammari är Iraks försvarsminister sedan 2019. I Sverige är han folkbokförd i en Stockholmsförort under namnet Najah al-Adeli.

Hur hamnade Najah al-Shammari i Sverige?

Najah al-Shammari ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i september 2009. Han fick permanent uppehållstillstånd 2011 och året därpå kom även hans fru och parets sex barn till Sverige. År 2015, efter fyra år i landet, blev Najah al-Shammari svensk medborgare. Han hade dessförinnan uppgett att han varit general i den irakiska armén.

Vilka brott misstänks Najah al-Shammari för?

Av offentliga handlingar framgår att al-Shammaris familj under en längre period delvis varit beroende av försörjningsstöd. 

Enligt uppgifter till Expressen är mannen och hans hustru nu misstänkta för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år är bosatta utomlands.

Våren 2016 stod han dessutom åtalad för att i åratal ha misshandlat och hotat fem personer, däribland minderåriga.

Men åtalet lades ner, enligt uppgift till Expressen på grund av att de målsägande utsatts för påtryckningar från Irak.

Samtidigt anklagas al-Shammari och hans försvarsdepartement i Irak för att vara delaktiga i att över 320 demonstranter dött i protesterna i Irak.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks försvarsministern för krigsbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.