Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irakiske ministerns hot: Ska stämma medierna

Najah al-Shammari hotar att stämma medier
Iraks försvarsminister utreds för bidragsfusk i Sverige. Foto: Hadi Mizban / AP
Nu hotar Irak att stämma svenska medier.Foto: Hadi Mizban / AP
Hanif Bali: ”Det är ett skämt”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I fredags kom nyheten om att den irakiske försvarsministern och svenska medborgaren, Najah al-Shammari, utreds för bidragsfusk gentemot Försäkringskassan. 

Detta efter att han ska ha tagit emot både bostads- och barnbidrag trots att han varit boende i Irak. 

Ministern själv svarar på anklagelserna i ett pressmeddelande och hotar att stämma svenska medier.

– Billiga försök att diskreditera, skriver försvarsdepartementet i Irak i ett pressmeddelande som Expressen tagit del av.

Under fredagen briserade nyheten om att Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, är svensk medborgare. Något som väckt starka reaktioner. 

I ett pressmeddelande, som även TV4 tagit del av, skriver försvarsministern nu att han nekar till alla anklagelser som riktats mot honom – i sin profession och mot hans person.

”Ministern är känd för sitt mod, stabilitet och bokstavligt följer instruktionerna från högsta militärledaren Herr Adel Abdul Mahdi (premiärministern) om att inte utsätta demonstranterna för fara utan stödja dem och hjälpa dem för att värna om de fredliga protesterna som är en garanterad rätt i konstitutionen”, står det i pressmeddelandet. 

Vidare står: 

”Vi upprepar att försvarsministeriet kommer att förbli en framträdande titel för skyddet av hemlandet och medborgarna och bevarandet av Irak och dess suveränitet i landet, folket och helgedomen. Vi bekräftar att ministern nu har utsett en svensk advokat med sina medhjälpare för att stämma de svenska och arabiska tidningarna och webbplatserna som publicerade dessa falska uppgifter”.

Kritiken mot Najah al-Shammari har varit massiv efter att den SD-kopplade sajten Nyheter i dag avslöjade att han Iraks försvarsminister är svensk medborgare under ett annat namn.  

Uppgifter till Expressen bekräftar att mannen och hans hustru nu är misstänkta för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år är bosatta utomlands.

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali är en av dem som kritiserat Migrationsverkets beslut om att tilldela försvarsministern svenskt medborgarskap. 

– Ingen tyckte att det var konstigt att den här personen knappt var i landet. Åker du utanför landet ska du bli av med ditt uppehållstillstånd. Det är den ena delen, den andra delen är att socialtjänsten delat ut bidrag till den här mannen utan att han befunnit sig i landet utan att han ens befinner sig i Sverige. Det här är ett kaskadmisslyckande, säger Hanif Bali. 

Irakiske ministerns hot: Ska stämma medierna.

”Han borde inte fått medborgarskap” 

Då al-Shammari kom till Sverige ska han, enligt en tidigare förundersökning, uppgett att han varit verksam som militärofficer och general i Irak under Sadam Husseins regim. 

Fyra år senare tilldelades han ett svenskt medborgarskap – och 2019 blev han försvarsminister i Irak. Detta trots att Sveriges lag säger att en person som varit verksam i en organisation som ”innefattat systematiska, omfattande och grova övergrepp såsom tortyr och mord” bör beläggas med en karenstid på 25 år innan denne kan tilldelas svenskt medborgarskap. 

Det svenska passet.

– Det spelar ingen roll att han inte blev försvarsminister förrän 2019. Om han uppgett att han varit general så betyder det att han haft en ledande befattning i en stat som begått övergrepp. Det gör enligt svensk lag att han inte ska få medborgarskap förrän karenstiden gått ut, säger Hanif Bali. 

– Man blir inte försvarsminister från ingenstans. Det måste funnits personer som vetat om att den här mannen har stark anknytning till irakisk politik. Men i och med att vi inte har ett system med transparens så kan man lura den enskilda handläggaren och så fort du fått ett svenskt medborgarskap så är det försent. Oavsett om du ljugit eller inte är medborgarskapet beständigt och förevigt, säger Hanif Bali som även starkt kritiserat Migrationsverket på Twitter: 

https://twitter.com/hanifbali/status/1198192773117165568

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson riktar stark kritik mot beslutet att bevilja al-Shammaris medborgarskap. 

– Det är bara ännu ett exempel på hur slappt det är i Sverige. Hur det kan gå till när vi inte har någon koll på vilka som tar sig in i vårt land, vad de gör här, varför de ska vara här och var de sen tar vägen. Det är helt absurt från början till slut den här historien. Man tror knappt att det är sant. Det är en jättestor skandal, säger han i en stor intervju med Expressen

Försvarsministerns svar 

Kring anklagelserna om att al-Shammari och hans försvar skulle ligga bakom de våldsamheter som utövats mot demonstranter i Irak skriver försvarsministern i pressmeddelandet: 

”Billiga försök att diskreditera ministern”. Syftet är enligt försvarsdepartementet ”för att undergräva ministern som person och hans professionella karriär”. 

Expressen har sökt Migrationsverket som inte återkommit.

Dagens tre största utrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.