Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges hemliga möte med försvarsministern

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari är anklagad för våld i Sverige – det här vet vi om honom.
Najah al-Shammari, som är svensk medborgare och utreds för bland annat krigsbrottFoto: AHMED JALIL / EPA/TT
Najah al-Shammari är försvarsminister i IrakFoto: Hadi Mizban / AP/TT

Den irakiske försvarsministern kan bli en fråga för riksdagen.

En av anledningarna är att uppgifterna om honom kan påverka den svenska militära insatsen i Irak.

UD:s kabinettsekreterare Annika Söder berättade på tisdagen att regeringen har fört samtal med den irakiska försvarsministern genom ambassaden. 

På tisdagen lyfte det sammansatta försvars- och utrikesutskottet i riksdagen frågan om den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari. Detta sedan det uppmärksammats att han är svensk medborgare och utreds för bland annat krigsbrott.

UD:s kabinettssekreterare Annika Söder och försvarsdepartementets statssekreterare Jan-Olof Lind hade kallats in för att svara på frågor, främst om den svenska försvarsinsatsen mot terrorism som pågår i Irak.

Anledningen till att detta är känsligt att är att insatsen, som många länder ingår i, sker i samarbete med Iraks regering.

Samma regering som den krigsbrottsmisstänkte försvarsministern alltså ingår i.

NYHETEN I KORTHET

• På tisdagen tog försvars- och utrikesutskottet i riksdagen upp frågan om den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari. Detta efter att det uppmärksammats att han är svensk medborgare – och utreds för bland annat krigsbrott.

• Moderaternas Hans Wallmark, vice ordförande i utrikesutskottet, berättade att regeringen gick igenom läget för ledamöterna. Informationen gällde både försvarsministerns misstänkta brottslighet och framtiden för den svenska försvarsinsatsen i Irak.

• Den irakiske försvarsministern kan bli en fråga för riksdagen. En av anledningarna är att uppgifterna om honom kan påverka den svenska militära insatsen i Irak.

Björn Söder (SD), Beatrice Ask (M) och Lars Adaktusson (KD) var några av riksdagspolitikerna som klev in i mötesrummet strax före klockan tolv på tisdagen. Därefter stängdes dörrarna och först efter en timme lämnade UD:s Annika Söder salen.

– Det vi har diskuterat är den svenska insatsen i kampen mot Daesh, sa hon till det samlade pressuppbådet.

Bland annat pekade Annika Söder på att USA leder insatsen, inte Iraks regering.

– Vi har förklarat att det är ett stort avstånd mellan Iraks regering och den amerikanska ledningen i kampen mot terrorismen. Därför anser vi att vi kan fortsätta med den här insatsen.

Kabinettssekreterare Annika Söder var dock tydlig med att Sverige deltar i insatsen på inbjudan av Iraks regering.

Annika Söder.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens kontakt med försvarsministern

– Vi delar problemen med de uppgifter som finns med Iraks försvarsminister och vi har också tagit upp det med honom direkt genom vår ambassad i går, sa Annika Söder till TV4.

Regeringen agerar även på hemmaplan, meddelade hon efter mötet.

– Nu arbetar de olika myndigheterna som berörs av det här med att få klarhet i vad som hänt, som Försäkringskassan, Skatteverket och naturligtvis åklagarmyndigheten när det gäller de misstankar om brott som föreligger.

Moderaternas Hans Wallmark, vice ordförande i utrikesutskottet, berättade för Expressen att regeringen gick igenom läget för ledamöterna. Informationen gällde både försvarsministerns misstänkta brottslighet och framtiden för den svenska försvarsinsatsen i Irak.

– Det vi har tittat på är insatsen i Irak där vi med ett antal länder i koalition agerar mot Daesh. Det här påverkar naturligtvis relationerna med den irakiska regeringen, sa Hans Wallmark och la till att han nu kallar till ett nytt utskottsmöte på onsdag morgon. Där ska ledamöterna diskutera hur man ska kommunicera situationen med de andra länderna i koalitionen.

SD:s Björn Söder sa efter mötet att man vill flytta tillbaka den svenska insatsen till Erbil för att hjälpa peshmergasoldater. I nuläget utbildar nämligen svenska soldater irakiska säkerhetsstyrkor som ligger direkt under förvarsministern, menade Söder. 

Att flytta insatsen skulle innebära en kraftig markering mot Iraks regering, förklarade SD-veteranen.

När ett betänkande finns på plats kommer det lämnas över till riksdagen som ska fatta ett beslut i frågan. 

Misstänkt för grovt bidragsbrott

Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, är svensk medborgare under ett annat namn. I Sverige är han folkbokförd under namnet Najah Al-Adeli.

Det var den SD-kopplade sajten Nyheter Idag som först avslöjade uppgifterna.

Enligt uppgifter till Expressen är mannen och hans hustru nu misstänkta för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år är bosatta utomlands. Anmälan gjordes för två veckor sedan och ärendet är pågående.

Migrationsverket svarade på frågor om fallet:

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om den irakiska försvarsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.