Irakiske försvarsministern i toppmöte med USA

Amerikanske stabschefen för armén Mark Milley i möte med Najah al-Shammari, försvarsminister i Irak och svensk medborgare, som misstänks för brott mot mänskligheten och bidragsbrott.
Foto: Skärmavbild / NNC Iraq
Iraks förvarsminister Najah al-Shammari utreds för brott i Sverige.
Foto: Hadi Mizban / AP/TT

I Sverige utreds Iraks förvarsminister Najah al-Shammari, 52, för brott mot mänskligheten och grovt bidragsbrott.

Samtidigt:

Under onsdagen satt han i möte med USA:s militära stabschef, fyrstjärnige generalen Mark Milley, för att diskutera hur länderna ska kunna stärka sina militära relationer, rapporterar nyhetssajten NNC Iraq.

Samtidigt som det stormar kring svensk-irakiske Najah al-Shammari i Sverige, efter misstankar om brott mot mänskligheten och bidragsbrott, så rullar hans arbetsschema som Iraks försvarsminister på. 

Under onsdagen hölls ett toppmöte mellan Najah al-Shammari och general Mark Milley, stabschefen för den amerikanska armén, rapporterar NNC Iraq.

Mark Milley kom till Irak på tisdagen, skriver Reuters.

Under mötet deltog även högt uppsatta officerare i försvarsministeriet och fokus låg på hur länderna skulle kunna stärka sina militära relationer. 

Det handlar bland annat om samarbeten inom utbildning, beväpning, och att stärka kapaciteten, rapporterar NNC Iraq

Åtalades för misshandel och hot – lades ned

Under tisdagen lyftes frågan om Najah al-Shammaris svenska medborgarskap och misstankarna om krigsbrott som riktas mot honom i riksdagens försvars- och utrikesutskott.

Enligt UD har samtal förts med Najah al-Shammari genom ambassaden om de uppgifter som framkommit om honom den senaste veckan. 

Najah al-Shammari fick permanent uppehållstillstånd 2011. Året därpå kom även hans fru och parets sex barn till Sverige. Familjen bosatte sig i en lägenhet i Vårby gård i Huddinge kommun söder om Stockholm. 

2015 fick Najah al-Shammari svenskt medborgarskap.

Förutom att han utreds för brott mot mänskligheten och grovt bidragsbrott, genom att ha åtnjutit barn- och bostadsbidrag trots att han tillsammans med sin hustru ska ha bott utomlands, så har Expressen även avslöjat att han varit åtalad för att i åratal ha misshandlat och hotat fem personer. Bland dessa fanns minderåriga. 

Åtalet drogs dock tillbaka innan rättegång efter att målsägare tagit tillbaka sina uppgifter. 

Den SD-närstående sajten Nyheter i dag var först med att uppmärksamma den irakiske försvarsministerns svenska medborgarskap och att han ska ha varit sjukskriven på grund av påstådda minnesproblem och att familjen under många år varit beroende av försörjningsstöd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.