Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irakiska uppgifter om terrorhot – detta vet vi

Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm.Foto: SÄPO
Polis på plats utanför centralstationen i Stockholm.Foto: Alex Ljungdahl

Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm, enligt Expressens källor.

Här är vad vi vet hittills om terrorhotet.

• Tidigt på tisdagsmorgonen publicerade tidningen Aftonbladet uppseendeväckande uppgifter om att Säkerhetspolisen, Säpo, och polisens nationella avdelning, NOA, gått in i stabsläge efter att ha fått in uppgifter om ett förestående terrorhot mot Sverige.

• Strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen kunde Expressen avslöja mer precisa uppgifter om det misstänkta terrorhotet: Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm.

Terrorhot enbart mot Stockholm

• Den nya hotbilden ska, enligt Expressens uppgifter, i nuläget enbart gälla Stockholm – inte resten av landet.

• Säkerhetspolisen är sparsam med att lämna ut information i det aktuella ärendet: "Jag kan bekräfta att vi arbetar intensifierat för att bedöma information som har kommit in till oss", sa Simon Bynert på Säpos pressavdelning, på förmiddagen.

Informerad om terrorhotet

• På Försvarsutskottet hade man inte fått någon information om terrorlarmet på tisdagsmorgonen: "Ingenting mer än det jag har läst i medier", sa Allan Widman (L), ordförande i utskottet.

• På tisdagsmorgonen publicerade Säpo det här meddelandet på Twitter om de nya, uppseendeväckande uppgifterna: "arbete pågår för att bedöma inkommen information. Den har bedömts vara sådan att den inte kan avfärdas."

• Terrorhotnivån mot Sverige är – trots de nya uppgifterna – kvar på samma nivå som tidigare: "informationen bedöms i nuläget inte påverka terrorhotnivån för Sverige, som ligger kvar på en förhöjd nivå", skriver Säpo på sin sajt.

• Staffan Ljung, operativ chef på Storstockholms räddningscentral, var också informerad om terrorhotet: "Jag får hänvisa allt till Säpo. Vi sitter i ett möte med dem nu fast i ett annat ärende, vi har inte fått någon information om det här alls?"

IS-terroristerna tog sig till Sverige i februari

• Lovisa Åbom, presskontakt på SL, sa på tisdagsförmiddagen: "Vi har inte fått någon ny information från berörda myndigheter, och vi agerar bara utifrån information vi får den vägen. Så för oss är det ingenting nytt som har hänt egentligen i dag."

• Swedavia, som äger de tio största flygplatserna i Sverige, har heller inte fått någon information från om eventuella hot även om man håller kontakt med Säpo.

• På tisdagskvällen publicerade nyhetsbyrån Reuters uppgifter om att IS-terroristerna ska ha tagit sig till Sverige redan i februari 2015, via Turkiet. En säkerhetskälla berättar för nyhetsbyrån att det ska röra sig om sex Irakier som lämnade Irak under förra året.

Bekräftar att svensk polis utreder terrorhot

Ledaren för terrorcellen ska också ha jobbat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och även Abu Musab al-Zarqawi, en före detta ledare för al-Qaida som dödades av amerikanska soldater år 2006.

- De vill genomföra specialoperationer för att tvinga Sverige att dra sig ur den militära koalitionen som bekämpar Islamistiska staten, säger källan till Reuters.

• På tisdagskvällen bekräftade också USA:s ambassad i Stockholm på sitt Facebook-konto att svensk polis utreder ett terrorhot och upplyste amerikaner som planerade att resa hit vad man ska vara vaksam över. Redan tidigare har amerikanska UD varnat för olika terrorhot i Europa.

 

LÄS MER: Här rapporterar vi följande om terrorhotuppgifterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.