Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irakiska trupper har tagit sig in i Mosul

Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström rapporterade nyligen från Al-Hamdaniya öster om Mosul. 3 000 irakiska elitsoldater siktar på att gå in i östra Mosul under måndagen.
Foto: Niclas Hammarström
Med start i gryningen har stridsvagnar understödda av tungt artilleri inlett en kraftig offensiv, tre kilometer öster om staden.
Foto: Google earth
Magda Gad i Irak.
Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström har rapporterat från Al-Hamdaniya öster om Mosul – och striderna mellan irakiska armén och olika miliser. IS gjorde Al-Hamdaniya till sitt fäste för två år sedan.
Foto: Niclas Hammarström

En trupp från den irakiska armén har för första gången lyckats gå in i den IS-kontrollerade miljonstaden Mosul, rapporterar Reuters.

– De har gått in i Mosul. Det pågår strider i al-Karama just nu, säger armébefälet Wissam Araji till Reuters.

Med tungt artilleri och 3 000 elitsoldater rör sig nu de irakiska styrkorna mot Mosul i ett försök att inta de östra delarna av staden.

Sedan storoffensiven mot Mosul inleddes för två veckor sedan - med syfte att driva ut IS-jihadisterna från Irak - har hårda strider utkämpats i byarna norr, öster och söder om Mosul.

Nu har irakiska armén gått in i miljonstaden.


LÄS OCKSÅ: Magda Gads dagbok från Irak


Tidigt på måndagsmorgonen rörde sig stridsvagnar, med understöd från artillerield, in mot Mosul från byn Bazwaya tre kilometer öster staden. Det följdes av kraftig skottlossning och hårda strider.

Brigadgeneral Haider Fadhil säger att armén har mött motstånd i form av bilbomber, men att planen är att gå in i östra Mosul under dagen, rapporterar AP.

– Idag ska 3 000 irakiska elitsoldater, nionde divisionen från höger, första divisionen från vänster, gå in och attackera Mosul. Vårt mål är att inta östra delen av Mosul, säger M A Chali, kapten i irakiska armén.

Under måndagsförmiddagen kom rapporten från nyhetsbyrån Reuters om att en trupp från den irakiska armén har lyckats gå in i Mosul-distriktet al-Karama. Detta för första gången på två och ett halvt år.

Enligt AP ska invånare ha hängt upp vita flaggor på byggnader och från fönster för att visa att de inte skulle göra motstånd om irakiska specialstyrkor tar sig in i staden för att driva ut IS.


SE OCKSÅ: Bilderna inifrån kriget mot IS i Irak


"Helt nytt skede"

Irakiska arméns mål för dagen uppges vara att gå in i Mosuls mest östbelägna stadsdel Gogjali.

– Det här är ett helt nytt skede. Ingen förväntade sig att det skulle gå så här snabbt, säger Expressens Magda Gad som befinner sig i Irak.

– Väljer IS att strida mot de här elitsoldaterna kan det bli kraftigt krig. Vi får hoppas att det inte blir ett kommande blodbad, säger hon.

De irakiska elitförbanden har tidigare stridit öster om staden, men gjorde halt i sin offensiv under förra veckan efter att man lyckats ta terräng snabbare än koalitionen lyckats med på de andra fronterna.

I helgen har också shiamuslimska milisgrupper anslutit sig till striderna kring Mosul. De ska ha anfallit platser väster om staden och skurit av IS reträttvägar mot Syrien, vilket förhindrar IS från att fly mot Raqqa, terrorsekten starkaste fäste i Syrien.

Operationen väntas ta veckor, eller kanske till och med månader, skriver AP.


LÄS ÄVEN: Blodbadet i Kirkuk – här är dödens gata


Civila som mänskliga sköldar

Under de senaste veckornas offensiv mot den IS-kontrollerade miljonstaden Mosul i norra Irak har regeringsarmén tillsammans med kurdiska styrkor närmat sig staden by för by.

Samtidigt uppskattar FN att minst 232 människor har avrättats av terrorgruppen IS i och runtom irakiska staden Mosul förra veckan. Dessutom ska tusentals människor från området ha använts av jihadisterna som mänskliga sköldar i samband med de irakiska styrkornas framfart mot Mosul.

Terrororganisationen har uppskattningsvis 9 000 stridande i området. Uppemot 110 000 soldater, främst från irakiska armén och kurdiska gruppen Peshmerga, deltar i offensiven.


LÄS MER: FN: IS har dödat 232 människor runt Mosul

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.