Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irakiska Falluja har befriats från IS:s våld

Trupprörelser i Falluja tidigare i juni.Foto: Anmar Khalil / AP TT NYHETSBYRÅN
Ledaren för de irakiska anti-terrorstyrkorna, Abdul-Wahad al-Saadi säger att de vunnit slaget.Foto: Khalid Mohammed / AP TT NYHETSBYRÅN

Falluja har befriats helt från IS våld.

Det meddelar den irakiska militären på söndagen.

– Operationen är utförd och staden är helt befriad, säger Al-Saadi vid armén enligt AP.

Den irakiska staden Falluja, cirka 65 kilometer väster om Bagdad, har befriats från terrorsekten IS kontroll. Det uppger den irakiska armén för nyhetsbyrån AP.

Den militära offensiven för att befria staden har pågått i över en månad. Redan för en vecka sedan utropade premiärminister Haider al-Abadi seger i området, uppger Reuters. Men striderna fortsatte.

Ledaren för de irakiska anti-terrorstyrkorna, Abdul-Wahad al-Saadi, säger nu till nyhetsbyrån AP att trupperna gick in i området al-Julan i Falluja på söndagen. Det var den sista delen av staden som kontrollerades av terrorgruppen IS.

– Operationen är utförd och staden är helt befriad, säger Al-Saadi till AP.

 

LÄS MER: Därför är kampen om Falluja avgörande i kampen mot IS

 

USA backade operationen och ledde bland annat flyganfall och paramilitära grupper, skriver AP.

– Från centrala al-Julan gratulerar vi det irakiska folket och överbefälhavaren ... Och slår fast att Falluja-slaget är över, säger Al-Saadi i irakisk tv.

Minst 1 800 IS-anhängare uppges ha dödats i offensiven. Resten ska ha flytt.

Första staden att falla för IS

Falluja var den första staden att falla för IS och intogs av terrorsekten i januari 2014 – sex månader innan IS utropade ett kalifat över delar av Irak och Syrien. Falluja var även skådeplatsen för många blodiga strider mellan al-Qaida och amerikanska trupper 2004.

 

LÄS MER: USA till offensiv i full skala mot Falluja

 

Över 85 000 invånare har tvingats fly Falluja i kampen om staden. Flera av dem uppges ha utsatts för våldsamma övergrepp av soldater, och har tvingats bo i överbefolkade läger i heta temperaturer – utan möjlighet till skydd.

IS kontrollerar flera områden

IS kontrollerar fortfarande betydelsefulla områden i norra och västra Irak, bland annat landets nästa största stad Mosul. Förra veckan sa premiärminister Abadi att ett återtagande av Falluja skulle bana väg för militären att marschera mot Mosul, uppger Reuters.

 

LÄS MER: Mosul-rapporten: En djupdykning i militär klantighet

 

Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, ser Fallujas fall som ännu ett nederlag för IS.

– Men bara för att man förlorar städer betyder det inte att man försvinner som organisation. De skulle nu kunna ändra strategi och övergå till en terrororganisation snarare än att hålla territorium, säger han till TT.