Irak hjälper Iran att undvika sanktioner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Irak hjälper Iran att kringgå internationella sanktioner genom oljesmuggling och genom att bistå Teheran med att i hemlighet flytta stora summor pengar via ett nätverk av ekonomiska institutioner, skriver The New York Times.

I vissa fall ser irakiska regeringstjänstemän genom fingrarna med smuggling och handeln med Iran medan andra tjänstemän i Bagdad direkt tjänar på affärerna. Flera av tjänstemännen har starka band till den irakiske premiärministern Nuri al-Malaki, enligt tidningen.

Spärrade

För en månad sedan spärrade den amerikanske presidenten Barack Obama ut en irakisk bank från affärer med USA:s banksystem eftersom den uppgavs ha ordnat transaktioner värda miljontals dollar med iranska banker som är föremål för sanktioner.

Men den banken är bara en del av ett nätverk som förser Iran med en strid ström av dollar, skriver The New York Times.

Mellanhänder

Iranska organisationer har uppenbarligen fått kontroll över minst fyra irakiska affärsbanker genom irakiska mellanhänder, enligt tidningen. Genom dem får Iran direkt tillgång till det internationella finanssystem som landet ska vara utestängt från genom de ekonomiska sanktionerna.

Handeln mellan Iran och Irak har ökat snabbt sedan den USA-ledda invasionen 2003. Enligt en irakisk regeringstalesman har "Irak för avsikt att inte bryta mot några regler". Men, sade han: "Vi har också goda relationer med Iran som vi inte vill bryta".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.