Peter Sunde. Foto: Jan Düsing
Peter Sunde. Foto: Jan Düsing

Ipreddator gör fildelarna anonyma

Publicerad
Uppdaterad
Pirate Bay-grundarna hjälper surfare att förbli anonyma på nätet. Ipredator heter den nya anonymineringstjänsten som nu testas av 3000 personer.
- Det är obehagligt att man ska behöva gömma sig från staten. Men folk har bett oss göra det här, säger Peter Sunde, talesman för Pirate Bay.
Efter IPRED-lagens tillträde i april i år så vill fler och fler kunna vara anonyma på nätet. Surfare vill slippa undan myndigheters bevakande ögon. Det finns redan flertalet anomyseringstjänster på nätet. Men trots det är nya Ipredator redan en succé.
– Folk har bett oss att göra det här under en längre tid. Folk litar på oss – och de litar inte på så många när det gäller säkerheten på nätet. Så om de vill använda oss så får de gärna göra det, säger Peter Sunde.

"Tråkigt"

Men Pirate Bay är egentligen emot sin egen programvara eftersom den bara finns till för att folk känner sig otrygga och vill kunna gömma sig på Internet.
– Jag vill inte att folk ska behöva gömma sig på nätet. Det är jävligt tråkigt att man behöver det, säger Peter Sunde.

Tar betalt

Pirate Bay-teamet väljer för första gången att ta betalt för den nya tjänsten trots att användare fritt fram kan ladda ner annat material både olagligt och gratis.
Varför tar ni betalt för er tjänst?
– Det är inte programmet som är dyrt utan all bandbredd. Det är svindyrt. Så den avgift vi tar ut är ett självkostnadspris helt enkelt.
Men varför tar betalt för en tjänst som gör det möjligt för användare att ladda ner andra personers verk olagligt?
– Vi utgår inte ifrån att folk begår brott bara för att de inte syns. Jag tror inte att folk som är på stan begår brott så fort de blir ensamma på gatan. Reinfeldts regering har bestämt att nu ska vi övervaka folk – så nu får man slå tillbaka för att skydda sig. Det är konstigt tyskt att behöva skydda sig mot staten på det här sättet – det är obehagligt tycker jag.

Fakta Ipredator

· Ipredator låter användaren surfa i en så kallad vpn-tunnel som gör att den som spanar inte kan se kundens IP-nummer.
· Pirate Bay sparar inga logguppgifter, så myndigheterna kan inte begära ut sådana uppgifter i efterhand.
· Betatester på 3000 användare är i full gång.
· Tjänsten kommer att vara tillgänglig över hela världen.
· Det kommer att kosta 55 kronor för tre månaders abonnemang.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag