Ipred-lagen har klubbats igenom

Publicerad
Uppdaterad
Hotet mot den lille kulturskaparen ställdes mot aggressiva och tekniskt frånkörda storbolag i tisdagens maratondebatt om fildelningslagen i riksdagen.
Därefter klubbades lagen igenom med stor majoritet.
Från 1 april blir det därmed möjligt för upphovsrättsägare att i domstol tvinga internetleverantörer att avslöja namn på kunder i vars datorer "nedladdning av viss omfattning" misstänks förekomma.
Hur stor denna omfattning måste vara kunde justitieminister Beatrice Ask (M) inte säga i debatten. "Stor" sade hon först, men tvingades efter klargöranden från Vänsterpartiets Kent Persson medge att lagförslaget säger "viss". Om det stannar vid enstaka nedladdningar eller något mer omfattande blir upp till domstolarna, enligt Ask.

Blottade datorer

Upphovsrättsägaren kan därefter skicka kravbrev, med summor som kritiska riksdagsledamöter befarar kan bli mycket stora. Om kraven bestrids väntar civilrättsliga processer där, enligt kritikerna, misstänkta nedladdare ställs mot välfinansierade jurister och krav på att bevisa sin oskuld.
Lage Rahm (MP) varnade för att enskilda personer när som helst kan drabbas av intrångsundersökningar av allt innehåll i en dator där privatlivet blottas.
- Hur det rimmar med integritet är obegripligt, sade han.
Under den nästan fem timmar långa debatten användes en rad retoriska grepp. Förespråkarna talade gärna om enskilda hårt kämpande kulturskapare, människor som försöker leva på sina "idéer, tankar, fantasi, skapande" som Hans Wallmark (M) uttryckte det, men som genom fildelningen får levebrödet ryckt ur händerna.
- Kulturarbetarna har länge levt knapert och känt hur det gungat under fötterna, sade justitieminister Ask.

Gammalt mot nytt

Kritikerna talade hellre om en tekniskt frånåkt storindustri som genom lagen ges verktyg att skrämma kulturkonsumenter på nätet till att ta del av konstnärliga verk i "rätt" format – en maktkamp mellan gammalt och nytt precis som skett med alla tidigare tekniska genombrott i historien.
- Vi politiker ska inte lägga oss i hur betalningen (till upphovsrättsinnehavarna) ska gå till, sade exempelvis Per Bolund (MP).
Socialdemokraterna, som utan att få gehör ville se modifieringar av lagen, röstade med allianspartierna. Ledamöterna från MP och V var de enda som ville skrota hela förslaget.

Karl Vicktor Olsson/TT Lillemor Idling/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag