Iphone 5 har inte blivit den succé som Apple trodde. Foto: Jeff Chiu
Iphone 5 har inte blivit den succé som Apple trodde. Foto: Jeff Chiu

Iphone 5 en flopp - Apple-aktien faller

Publicerad

Teknikjätten Apple halverar inköpen av telefonskärmar. Orsaken är att försäljningen av nya Iphone 5 är under förväntan.

Nu planerar Apple att ge ut en billigare modell för att sälja fler telefoner.

Teknikjätten Apple har kraftigt dragit ner på inköpen av tekniska komponenter till sin Iphone 5. Orsaken är att försäljningen av den nya telefonmodellen ligger långt under förväntningarna och att konkurrerande Android-telefoner som Samsungs Galaxy blir allt mer populära.

Dominerade länge

Enligt källor till Wall Street Journal har Apple beslutat sig för att halvera sina inköp av Iphone 5-skärmar för årets första tre månader. Även inköpen av andra komponenter har minskat drastiskt jämfört med de nivåer man tidigare planerat för.

Apples aktie hade vid 19:30-tiden i kväll fallit med 3,5 procent till drygt 502 dollar. Uppgifterna drog ner hela den tekniktunga Nasdaqbörsen i USA.

Apples Iphone-serie dominerade länge marknaden för så kallade smarta telefoner sedan lanseringen 2007. Men den senaste tiden har sydkoreanska Samsung, som tillverkar telefoner baserade på operativsystemet Android gått om sin amerikanska rival med råge.

Enligt Google har fler än 500 miljoner Android-enheter, från Samsung och andra tillverkare sålts sedan operativsystemet sjösattes för fyra år sedan. Som jämförelse kan nämnas att Apple har sålt cirka 271 miljoner Iphone-telefoner fram till september i fjol, skriver New York Post.

Tidigare rapporter indikerar att Apple filar på en billigare version av sin Iphone för att återta sin position som nummer ett från Samsung.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag