Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iphone 5 - suverän telefon, men ingen skräll

Få Apple-lanseringar har varit så upphaussade som Iphone 5- lanseringen. Speciellt efter besvikelsen efter Iphone 4S behövdes en riktig skräll för Apples del.

Den uteblev, men det innebär inte att Iphone 5 är någon dålig lur. Tvärtom.

Expressen har snabbtestat.

Flera nyheter i Iphone 5

Trots att den är större är den runt 20 gram lättare än föregångaren.


Den har en fenomenalt skarp skärm med samma höga punkttäthet hos bildpunkterna som föregångarna, men är alltså längre. Det gör att man får plats med en extra rad appar, och framförallt är den suverän som videospelare.


Där de tidigare modellerna har de klassiska tjocktv-måtten 4:3 är formatet på den nya skärmen 16:9, alltså bredbild. Det är med andra ord slut med de irriterande svarta ramarna runt bilden.


Ett frågetecken är 4G-uppkopplingen. Enligt Apple fungerar inte 4G i något nordiskt land, och de svenska operatörerna har inte fått någon förhandsinformtion. Det kan du läsa mer om här intill.
Men det är i sig inget nytt för Iphone 5. Samma förvirring rådde när Iphone 4 och den senaste versionen av Ipad släpptes.


Iphone 5 har varken 3d-skärm eller genomskinlig display. Den är helt enkelt en extremt uppgraderad Iphone 4S - en beprövad konstruktion som blivit bättre, lättare och fått en mycket bättre skärm sett till formen. Iphone 5 kommer utan tvivel att bli en storsäljare. En sjätte (!) generation visar också att Apple har haft fem generationer på sig att göra sig av med alla barnsjukdomar och allt krångel.


Med det nya operativsystemet IOS 6 drar den mindre ström, och med den dubbelt så snabba processorn går det dubbelt så snabbt att framkalla sina Hipstamatic-bilder, dubbelt så fort att starta appar och dubbelt så fort att skapa filmer i, till exempel, iMovie.
Iphone 5 lever inte på långa vägar upp till förväntningarna, men det är en rackarns vass mobiltelefon.


Pris: Ej klart
Läs mer: www.apple.se
Betyg: 4


Fakta
Vikt: 112 gram
Skärm: Retinaskärm med en upplösning på 1136x640 bildpunkter.
Storlek: 124 x 58,5 x 7,6 millimeter
Kamera: 8 miljoner bildpunkter (bak), 1,2 miljoner bildpunkter (fram).
Video: 1080p (bak), 720p (fram)
Dataöverföring: Turbo-3G (i Sverige), 4G (i USA, Tyskland och Storbritannien enligt Apple)

Listan över nyheter i Iphone 5 är lång. Snabbare processor, större skärm, ny karttjänst, bättre kameramjukvara och tillhörande rykande färska operativsystemet IOS 6 är några exempel.

När föregångaren, Iphone 4S, lanserades var många besvikna över att det bara rörde sig om en rätt enkel uppdatering av telefonen. Hos Iphone 5 saknas få funktioner. Den uppdaterade kameran tar betydligt bättre bilder i svag belysning, den nya kartappen kan presentera regioner i tre dimensioner; man kan till och med "flyga" runt i stadsmiljöerna - det är väldigt snyggt gjort.

Bättre samtalskvalitet

Talsyntesprogrammet Siri har fått massor av nya funktioner (även om du bör tala god engelska för att göra dig riktigt förstådd), och själva telefondelen har fått ny komprimeringsteknik som överför en större delen av ljudspektrat och ger bättre samtalskvalitet.

Sammantaget har Apple tagit all den senaste tekniken och pressat in den i en telefon som är längre och därmed större men samtidigt är lättare och smidigare att bära med sig.

Om marknaden köper konceptet? Det återstår att se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.