När lådvinerna kom såg forskarna att en väldigt stor grupp, framför allt medelålders kvinnor över 50 år, blev alkoholberoende. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
När lådvinerna kom såg forskarna att en väldigt stor grupp, framför allt medelålders kvinnor över 50 år, blev alkoholberoende. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

IOGT-NTO: Risk för lådvinsalkoholism med hem-förslaget

Publicerad
Uppdaterad
IOGT-NTO går till angrepp mot förslaget om att införa e-handel på Systembolaget.
Nykterhetsorganisationen hävdar att det skulle kunna bli spiken i kistan för lådvinsalkoholisterna.
- Är det något som de som är bra på så är det att planera, säger förbundsordförande Anna Carlstedt.
Riksdagsmannen Carl B Hamilton (FP) vill göra det möjligt att handla sprit och öl via Systembolagets hemsida och få dryckerna hemlevererade inom två till fyra dagar, skriver han på DN Debatt.
Anna Carlstedt, som är förbundsordförande för IOGT-NTO, är mycket kritisk till inlägget och menar att e-handel skulle leda till ökad konsumtion och att fler utvecklar ett beroende.
– Jag möter varje dag människor som är alkoholberoende. Är det något som de som är bra på så är det att planera, säger hon.

Medelålders kvinnor utsatta

När lådvinerna kom såg forskarna att en väldigt stor grupp, framför allt medelålders kvinnor över 50 år, blev alkoholberoende, menar Anna Carlstedt. Hon tror att e-handel skulle göra ännu fler beroende, eftersom den här gruppen ofta sitter hemma och dricker.
– Det här förslaget skulle innebära att många fler utsätts för ökad tillgänglighet. De behöver inte lämna hemmet, säger hon.

Sju av tio nöjda

Enligt IOGT-NTO är sju av tio svenskar mycket nöjda med Systembolaget som det är i dag. Anna Carlstedt efterlyser en konsekvensanalys om vad det skulle medföra om man ökar tillgängligheten ytterligare.
– När Systembolaget började med lördagsöppet ökade våldet i hemmet, säger hon.
E-handel innebär att hela poängen med Systembolaget försvinner, menar hon.
– Det som är så bra med Systembolaget är att det verkligen hjälper mot alkoholens baksidor. All forsning visar att begränsad tillgänglighet och ganska dyr alkohol minskar konsumtionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag