Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ioana och Daniels brottsturné genom Sverige – stal kontokort på 40 orter

Paulica-Daniel Istrate och Ioana Luminita Alexandru har stulit från 43 personer under en stöldturné i Sverige.
Katrin Larsson, 67, handlar på Lidl medan Daniel passerar bakom henne så att han hamnar i ett läge där han kan se hur koden slås in.
Gun-Britt Dahl funderar över varför just hon blev ett av parets offer.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

KARLSKOGA. Ett ungt kärlekspar kör genom ett nytt land. Släppta ur danskt fängelse, återförenade och utvisade ur Danmark. Det är exakt ett år sedan de dömdes för att ha stulit 1,7 miljoner danska kronor från 44 privatpersoners kontokort.

Samma morgon får Eeva Liisa, 84, pensionen insatt på kontot. Hon överväger lyx. Ett besök på Coop Forum i stället för lågprisbutiken. De ska ha färsk torsk just nu, har ett annonsblad lovat.

Där på Coop Forum i Karlskoga blir Eeva Liisa kärleksparets första svenska offer.

18 maj 2016 kör Ioana, 28, och Daniel, 36, mot sin första svenska stormarknad tillsammans med en tredje kumpan. De inleder en turné genom Sverige där tre orter kan hinnas med på samma dag. De undviker storstäderna och tar aldrig mer än ett kontokort per samhälle under samma besök. Bor gör de däremot på hotell i större städer, som Göteborg. Där delar paret rum medan den tredje personen, chauffören, bor själv. Ioana legitimerar sig med ett rumänskt körkort och uppger att hon är från Barcelona.

På de över fyrtio övervakningskameror de snart kommer att fastna på har de olika kläder på varje bild. Daniel i vältrimmat tätt skägg, gubbkeps och mörka märkeskläder. Ioana i långt, vågigt cendréfärgat hår, prydliga kläder och perfekt sminkning.

Deras skuld på 1,7 danska miljoner har en jylländsk domstol slagit fast den 18 maj 2015. Det är på dagen ett år sedan.

Klockan är 18.12 när Eeva Lisa Nilsson betalar för sig på Coop Forum. Tätt bakom henne står Ioana och Daniel. Eeva Lisa märker inget speciellt. På parkeringen stannar kärleksparets chaufför henne och ber om hjälp med vägen. Mellan 18.17 och 18.31 görs åtta uttag med hennes kort. Innan månaden är slut har paret besökt Enköping, Uppsala, Kungsbacka, Borås, Alingsås, Trollhättan och Skara.

Eeva Liisa Nilsson ringde polisen när hon upptäckte stölden.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Eeva Lisa, som inte handlar så ofta, märker uttagen först när hon loggar in på internetbanken några dagar senare och ser sitt saldo. 200 kronor kvar och en månad till nästa pension.

Hon ringer polisen på 114 14 och får en timmes väntetid innan hon kommer fram. Efter ett par veckor kommer brevet att polisen lägger ner förundersökningen. Banken ersätter de förlorade pengarna – utom en självrisk på tusen kronor. Förklaringen gör henne ledsen.

– Banken sa att jag hade varit slarvig. Jag vart så chockad så jag sa ingenting. Jag vart så snopen för jag har alltid varit väldigt noga med allting, till och med betalat räkningar två gånger! Aldrig, aldrig har jag fått någon anmärkning, säger hon.

Johanna Karlsson och Eeva Liisa Nilsson.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Eeva Liisa Nilsson är krigsbarn från Finland. Som yngst av sju syskon kom hon till Karlskoga som liten. Nu är hon 84-årig änka och bor i en stor villa dit de utflugna barnen ofta kommer med sina familjer. Hon tittar på en av övervakningsbilderna som föreställer Ioana och Daniel.

– De kunde göra mycket annat bra, de som ser så trevliga ut.

Efter stölden åker hon inte tillbaka till Coop Forum på ett år.

– Jag tyckte det var så olustigt. Att de kunde göra så där utan vidare.

"På tre minuter hade de tagit ut 15 000"

Lidl i Kristinehamn ligger mittemot en stor, central parkeringsplats för husbilar. Kommunen är en av landets mest anpassade för husbilsägare. Ioana och Daniel ser Katrin Larsson, 67, och ställer sig bakom henne i kön. Lidls kameror visar hur Ioana säger något till kassörskan så att blicken vänds mot henne samtidigt som Daniel går framåt så att han står precis vid sidan om Katrin när hon slår koden. 

Utanför Lidl tar chauffören över.

– Han frågar på engelska om vägen. Då är det tyvärr så att man är uppfostrad att hjälpa till. Men inte nu längre, jag har slutat med det. Jag kommer inte ihåg om jag hunnit lägga in väskan i bilen eller om den låg i kundvagnen bakom mig medan jag hjälpte honom. På tre minuter hade de tagit ut 15 000 i kontanter. Sedan åkte de vidare till Intersport och fortsatte handla för 18 000.

Katrin Larsson, 67, handlar på Lidl medan Daniel passerar bakom henne så att han hamnar i ett läge där han kan se hur koden slås in.

Plötsligt knycklar chauffören bara ihop kartan och kör därifrån. Katrin Larsson tänker inte mer på det och upptäcker ingenting förrän hon senare ser sitt saldo. Inget annat är stulet, inte de 1 700 i kontanter hon hade i plånboken, inte körkortet. Hon åker till Intersport där banken kan se att stora inköp gjorts.

– Där fick jag reda på att det var en tjej, en kvinna, med. Att en dam var inblandad! Man tror ju att vi är lite mer empatiska. Vi är mammor.

Här stal paret kontokort i Sverige.
Foto: Helen Rasmusen

Valde endast kvinnliga offer

Samtliga offer Ioana och Daniel väljer ut är kvinnor. Den yngsta är 59 år och den äldsta 84. I förhör förklarar Ioana att anledningen är handväskorna. Väskorna gör att de inte lägger ner kontokort i fickor närmre kroppen. Hon berättar att det finns ett etiskt ramverk för vilka de väljer ut.

– Ingen som har barn med sig och ingen som är så sjuk så att de inte kan gå själva.

På ett par övervakningsbilder syns hur paret följer efter en kvinna som sedan visar sig betala med kontanter. I de fallen börjar de om och försöker med en ny person. Tillvägagångssättet följer en strikt mall. Ioana distraherar kassörskan, Daniel snappar upp koden, chauffören stannar kvinnan utanför och ber om hjälp med en karta medan paret får tag på kontokortet. Minuterna efteråt fångas Daniel på någon närliggande bankomats övervakningskamera. 

Paulica-Daniel Istrate tar ut pengar från Gun-Britt Dahls kontokort på Ica Vallås i Halmstad. Under tiden har Ioana uppehållt Gun-Britt genom att fråga om skinka passar bra till knäckebröd.

Bara en gång frångås rutinen och det är i stället Ioana själv som uppehåller offret på parkeringen. Det är Gun-Britt Dahl, 76, som träffar henne utanför Ica i stadsdelen Vallås i Halmstad.

– Hon höll upp ett paket Leksandknäckebröd och frågade på engelska om knäckebröd passar med skinka till. Vilken dum fråga, tänkte jag.

Minuten senare syns Daniel ta ut pengar från Gun-Britts kort på bankomaten i Vallås. I förhör minns Ioana själv händelsen och hur hon hade knäckebrödet i handen. Det är enda gången som det varit hon och inte chauffören som uppehöll offret medan Daniel tog bankkortet.

– Här var bilen öppen, så det behövdes inte mycket av distraktion, säger Ioana.

Foto: TORBJÖRN SELANDER

Gun-Britt funderar över varför just hon valdes ut.

– Man är lite äldre. Man var kanske lite stressad. Man försöker ju att vara artig. Det är svårt att veta varför hon gör det här. Hennes karl kanske sätter tummen i ögat på henne? Att de lyckats lura så många, 42 stycken, och det är kanske ännu fler? En del kanske inte anmäler det ens en gång. De skäms kanske. Det gjorde jag först. Att de har tagit mitt kort trots att jag gjort som jag brukar. Jag tänkte att något fel gjorde jag väl.

Har skickat 200 000 kronor till Bukarest

Daniel, Paulica-Daniel Istrate, växte upp i Chitila utanför Bukarest. Till samma stad går de flesta av parets försändelser med Western Union. I Chitila har han tre minderåriga barn, men bor nu med sin nya flickvän Ioana.

Ioana, Ioana Luminita Alexandru, är från Bukarest och säger sig skicka hem pengar till familjen – försändelser som gjorts i hennes namn rör belopp uppemot 200 000 kronor. Ioana är den rumänska stavningen av namnet Johanna. 

Paret har avböjt att kommentera artikeln efter flera kontaktförsök, men i förhör erkänner de omedelbart. Utom en händelse där offret, som senare ändrar sin minnesbild, berättar att paret ryckt kontokortet ur handen på henne. För första gången reagerar Daniel starkt på anklagelsen.

– Har jag gjort det så förtjänar jag livstid, säger han i förhör.

Också Ioana menar att de absolut aldrig, inte med något av de 44 danska brottsoffren eller de 42 svenska, rör någon fysiskt.

Polischef Håkan Carlsson rättar mig när jag kallar om parets brottsregler för etiska övervägningar. De är i själva verket taktiska, menar han. 

– Om man rycker till sig kortet, vad händer då? Den äldre börjar skrika, det blir uppståndelse, uppmärksamhet. Det vill inte de här personerna. De vill ha lugn och ro, kunna komma över kortet och använda det så länge som möjligt utan att offret upptäcker det.

Det finns till och med ett tillfälle, i Uppsala, där brottsoffret blir av med kort medan hon hjälper chauffören med en karta. Direkt efter upptäcker hon att kortet saknas och går tillbaka in i butiken för att se om hon glömt det i kassan. När hon återvänder till bilen ligger bankkortet prydligt på bilrutan. Brottsoffret blir tacksam, någon verkar ha hjälpt henne genom att lägga upp ett tappat kort på rutan, och därför kontrollerar hon inte om några pengar saknas. Att Ioana och Daniel hunnit ta ut 15 000 i kontanter innan de lagt kortet på bilrutan märker hon långt senare.

Just därför letar polisens specialgrupp mot åldringsbrott – Cirkagruppen, som Håkan Carlsson leder från Göteborg – efter nedlagda anmälningar när de kartlägger nya aktörer. Genom att para ihop anmälda kortstölder från mindre polisområden som utförts så smidigt att den lokala polisen inte tyckt sig kunna utreda kan de hitta mönster. På så sätt kan seriebedragare också dömas till mer kännbara straff än om de åkt fast för varje enskild gärning.


LÄS MER: Polischefen: "Vi spanar på trettio olika ligor" 

"Jag har inte gått på handikappade personer"

Cirkagruppen får upp ögonen för kärleksparet Ioana och Daniel efter tips från polis i ett annat EU-land. De kartlägger hur paret bor på hotell och betar av köpcentrum en månad i taget. En vårmånad, sedan tillbaka till Bukarest, en höstmånad, sedan lämnar de landet. Tredje gången paret flyger in grips de i en hyrbil på Skavsta flygplats.

I förhör berättar Daniel att han varit i Sverige flera gånger tidigare, första gången 2004. 

När polisen går igenom alla hundratals övervakningsbilder på Daniel minns han några tillfällen bättre än andra. De gånger de lyckas ta ut mycket kontanter och göra stora inköp kan han minnas detaljer som färgen på kortet.

Håkan Carlsson, chef för polisens Cirkagrupp.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Han minns också deras sista svenska bedrägeriförsök en lördagseftermiddag på Citygross i Växjö. Han har just fiskat upp ett kontokort ur en kvinnas bil medan chauffören distraherar henne – men han märker att någon iakttar honom. Paret förstår att ett vittne sett dem, struntar i att handla på kortet och kör i stället mot Arlanda. I bilen bokar de flygbiljetter till Bukarest. De har bestämt sig för att avbryta direkt om de blir påkomna. Men efter en månad landar de alltså i Stockholm igen. 

Genom hela rättegången fortsätter paret att hävda sina etiska riktlinjer.

– Jag har inte gått på handikappade personer, äldre damer eller gravida och inte använt våld, säger Daniel.

Paret döms båda till fängelse i tre år. De erkänner, men vill inte peka ut några andra inblandade personer. Chauffören är ännu inte lagförd.

Här stal paret kontokort:

18/5 KARLSKOGA

21/5 ENKÖPING

UPPSALA

28/5 KUNGSBACKA

30/5 BORÅS

ALINGSÅS

TROLLHÄTTAN

31/5 SKARA

1/6 KARLSTAD

2/6 KÖPING

3/6 UPPSALA

8/6 KRISTIANSTAD

9/6 MELLBYSTRAND

10/6 HALMSTAD

13/6 MÄRSTA

15/6 VÄSTERÅS

ÖREBRO

20/6 VARBERG

FALKENBERG

26/9 ÖREBRO

KRISTINEHAMN

27/9 TROLLHÄTTAN

28/9 KÅLLERED

VARBERG

FALKENBERG

30/9 KRISTIANSTAD

LYCKEBY

3/10 VÄSTERVIK 

NORRKÖPING

6/10 KÖPING

ÖREBRO

KARLSTAD

8/10 UDDEVALLA

STENUNGSUND

KUNGÄLV

10/10 BÄCKEBOL

ALINGSÅS

11/10 KUNGSBACKA

14/10 ASARUM

15/10 VÄXJÖ

Här stal paret kontokort:

18/5 KARLSKOGA

21/5 ENKÖPING

UPPSALA

28/5 KUNGSBACKA

30/5 BORÅS

ALINGSÅS

TROLLHÄTTAN

31/5 SKARA

1/6 KARLSTAD

2/6 KÖPING

3/6 UPPSALA

8/6 KRISTIANSTAD

9/6 MELLBYSTRAND

10/6 HALMSTAD

13/6 MÄRSTA

15/6 VÄSTERÅS

ÖREBRO

20/6 VARBERG

FALKENBERG

26/9 ÖREBRO

KRISTINEHAMN

27/9 TROLLHÄTTAN

28/9 KÅLLERED

VARBERG

FALKENBERG

30/9 KRISTIANSTAD

LYCKEBY

3/10 VÄSTERVIK 

NORRKÖPING

6/10 KÖPING

ÖREBRO

KARLSTAD

8/10 UDDEVALLA

STENUNGSUND

KUNGÄLV

10/10 BÄCKEBOL

ALINGSÅS

11/10 KUNGSBACKA

14/10 ASARUM

15/10 VÄXJÖ

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.