Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Investerares krav efter Facebook-skandalen: Byt ut Zuckerberg

Efter att det kommit fram att persondata från 50 miljoner Facebookanvändare läckt ställs krav på techjättens grundare.Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är första gången en stor investerare kräver Zuckerbergs avgång.Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook borde byta ut delar av sin styrelse och ersätta Mark Zuckerberg med en ny ordförande. 

Det är receptet för att återställa allmänhetens förtroende för plattformen, enligt chefen för New Yorks pensionsfond.

Det är det första avgångskravet mot Facebookgrundaren från en stor investerare, skriver Financial Times.  

Det är Scott Stringer, investeringschef för New Yorks pensionsfond, som kräver förändringar i Facebooks styrelse. 

På måndagen sa Stringer till CNBC att förändringar i Facebooks styrelse är nödvändigt efter det att persondata från 50 miljoner Facebookanvändare läckt till dataanalysföretaget Cambridge Analytica, som ska ha använt informationen för att annonsera till troliga Donald Trump-väljare under valrörelsen i USA 2016.

New Yorks pensionsfond har omkring en miljard dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor, investerade i Facebook. 

 

LÄS MER: Kogan och Wylie – de är männen bakom Facebook-skandalen

 

Vill se ny ordförande och etikexperter

I dag är Mark Zuckerberg både ordförande, verkställande direktör och styrande aktieägare i det företag han grundade. 

KRITISK INVESTERARE. New Yorks pensionsfond har investerat över 8 miljarder i Facebook. Scott AStinger som styr fonden kräver Zuckerbergs avgång.

Men Stringer kräver en oberoende ordförande och tre nya ledamöter till styrelsen med särskild expertis i data och etik för att säkerställa att Facebook skyddar användarnas privata data. 

– Det är världens åttonde största företag. De har två miljarder användare. De verkar i okända vatten och de har inte uppfört sig på ett sätt som får människor att känna sig trygga med Facebook och med hur personlig information behandlas, säger han till CNBC.

Första avgångskravet 

Tidigare har investerare kritiserat Facebook för att inte agera tillräckligt mot disinformation från ryska trollfabriker på plattformen, men det här är första avgångskravet från en stor institutionell ägare, skriver Financial Times. 

Om Facebook inte agerar efter Stringers avgångs- och förändringskrav säger han att han kommer att återkomma till frågan ”år efter år”. 

 

LÄS MER: Zuckerberg lovar bättring: ”Det kommer ta några år"

 

Fått backning från styrelsen

New Yorks pensionsfond är USA:s tredje största offentliga pensionsfond och förvaltar ett kapital värt ungefär 200 miljarder dollar, motsvarande knappt 1700 miljarder kronor.

OPERATIV CHEF. Sheryl Sandberg är styrelseledamot och Facebooks operative chef.Foto: / AP / TT / NTB Scanpix

Efter avslöjandena som ledde till Facebook-skandalen förra månaden gick Facebooks verkställande direktör Sue Desmond-Hellmann ut och meddelande att styrelsen stod bakom Zuckerberg och operativa chefen Sheryl Sandberg.  

– Mark och Sheryl vet hur seriös denna situation är och jobbar tillsammans med resten av Facebook för att bygga starkare användarskydd. De har byggt företaget och vår verksamhet och är avgörande för dess framtid, sade hon då, skriver Financial Times.

Facebook avstår att kommentera

Förutom de ovan nämnda består Facebooks styrelse av Marc Andreessen och Peter Thiel, riskkapitalister som tillsammans med Zuckerberg investerade i företaget i dess tidigaste stadie, Jan Koum som är vd för Whatsapp som ägs av Facebook sedan 2014.

STYRELSELEDAMOT. Riskkapitalisten Marc Andreessen är en av Facebooks styrelseledamöter.Foto: / AP

De tre resterande styrelseplatserna upptas av Netflix vd Reed Hastings och de bägge bankirerna Kenneth Chenault och Erskine Bowles.

Facebook har avböjt att kommentera avgångskravet mot Mark Zuckerberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.