Birgitta Ohlsson.
Birgitta Ohlsson.

Invandringsrapport hyllas av ministern

Publicerad

I Sandviken med drygt 37 000 invånare var det mycket snack och många frågor om invandringen – och vad den kostar.

Nu finns det svart på vitt sedan kommunen beställde en seriös utredning.

Sandviken tjänar drygt 500 miljoner kronor varje år tack vare de utlandsfödda.

– Det är tack vare invandringen som kommunen växer och inte behöver höja skatten som andra kommuner, säger Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen till Expressen.

Rapporten applåderas av Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson.

Lokaltidningen Arbetarbladet var först med att rapportera om utredningen, som gjordes för en månad sedan av revisionsfirman PWC på uppdrag av Sandvikens kommun, där det i dag bor cirka 4 500 människor som är födda i andra länder. Det är 15 procent av befolkningen.

Leif Jansson säger till Expressen:

– Arbetsmarknads- och trafiknämnden ville ta reda på vad som är sant och falskt i debatten. Det är många bud och påståenden och frågor, som vad invandringen kostar. Rent allmänt är det många påståenden och funderingar i nämnden som består av många olika partiföreträdare.

– Det hundraprocentig uppslutning i nämnden om flyktingmottagning av humanitära skäl. Därför ville vi lyfta fram fakta om kostnader och intäkter.

"Mycket positiva reaktioner"

Rapporten visar att 59 procent av de utlandsfödda i arbetsför ålder, 20–64 år, har ett jobb. Siffran för de som är födda i Sverige är 81 procent.

De som är födda i andra länder har en medianlön på 25 000 kronor i månaden och deras arbete och inkomster motsvarar ett värde på 540 miljoner kronor per år för Sandvikens kommun.

Revisionsbyrån har räknat ut att det totala värdet av arbete, konsumtion och hyresintäkter från utrikesfödda motsvarar 621 miljoner kronor per år för kommunen.

Kostnaden (bostäder, försörjningsstöd och löner i verksamheter) motsvarar 110 miljoner.

Hur har reaktionerna blivit?

– Det har varit många kommentarer på sociala medier från dem som har en uppfattning som vi inte vet vad de grundar den på, men överlag har vi fått mycket positiva reaktioner. De flesta tycker att det är intressant att vi har tagit fram fakta, säger Leif Jansson.

Leif Jansson.
Invandring grundläggande faktor

Han säger också:

– Vi som jobbar med flyktingmottagning ser över tid att de flesta går ut på arbetsmarknaden och får egen försörjning. Vi har haft det på känn, men nu har vi fått svart på vitt.

– Rapporten visar att det svenska systemet fungerar bra, att vi har kostnader till en början men sedan tjänar på invandringen. Vi kan se att den är gynnsam för den kommunala ekonomin. Vi kan jämföra med andra grannkommuner som krymper, där det är högre skatt och större krav på besparingar. Invandringen är en av de grundläggande faktorerna för att vi ska kunna behålla välfärden.

– Inom politiken hör vi att invandringen undergräver välfärden, men det är precis tvärtom. Tittar man på den generationsväxling som pågår, är det betydligt fler som slutar arbeta än som kommer in på arbetsmarknaden, vilket betyder att färre måste försörja fler människor. Vi behöver den nya arbetskraften för att klara välfärdsjobben, där det inte går att rationalisera bort jobb.

Ohlsson: "Frihetsvinst för individen"

Det finns andra studier som också visar på att invandringen bidrar positivt till den svenska ekonomin. Nationalekonomen Joakim Ruist på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet undersökte den fria rörligheten från Rumänien och Bulgarien 2011.

– Det här positiva resultatet beror på att dessa invandrare får betydligt mindre bidrag från den offentliga sektorn och är föremål för lägre offentliga utgifter såsom för skola, sjuk- och äldrevård. Denna positiva effekt mer än väger upp att de i genomsnitt tjänar mindre och därmed betalar mindre i skatt, sade Joakim Ruist i ett pressmeddelande tidigare i år.

Birgitta Ohlsson säger sedan hon tagit del av resultatet i Sandviken:

– Invandring är frihetsvinst för individen, välfärdsvinst för kommunen och kompetensvinst för företagen. Sverige har blivit rikt genom vår internationalism, frihandel och öppenhet mot resten av världen.

– SD:s bakåtsträvande, fördomsfulla främlingsfientliga politik skulle göra både folk och företag fattiga utan framtidstro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag