Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson om väntade katastrofvalet för systerpartiet

S-ledaren Mette Frederiksen är en av Danmarks statsministerkandidater. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristian Thulesen-Dahl, ledare för Dansk Folkeparti.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

KÖPENHAMN. S-ledaren Mette Frederiksen, 41, får med största sannolikhet uppdraget att försöka bilda regering i Danmark – men för att lyckas kan hon tvingas svika sina egna väljare och överge den restriktiva linjen i invandringspolitiken. 

Samtidigt väntas Dansk Folkeparti göra ett katastrofval på onsdagen.

– Det beror nog på flera faktorer, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Expressen. 

På onsdagen går danskarna till Folketingsval och det mesta pekar mot ett maktskifte.

Striden om makten står i första hand mellan den sittande statsministern Lars Løkke Rasmussen från konservativliberala Venstre och S-ledaren Mette Frederiksen.

Statsministerkandidaterna

Mette Frederiksen, 41, är partiledare för de danska Socialdemokraterna sedan 2015. Hon har tidigare varit både arbetsmarknadsminister (2011-2014) och justitieminister (2014-2015) i Helle Thorning-Schmidts regering. Hon har tidigare arbetat hårt för att Danmark ska införa ett förbud mot köp av sexuella tjänster, enligt svensk modell. 

Lars Løkke Rasmussen, 55, är i dag statsminister och partiledare för det konservativliberala partiet Venstre sedan 2009. Han har varit statsminister i Danmark i två omgångar, 2009-2011 och 2015-2019. 

Han har de senaste åren lett en regering bestående av Venstre, Liberal Alliance och Konservative Folkeparti – men det samarbetet har han nu dödförklarat. 

Alla opinionsmätningar visar att det röda blocket blir störst – men splittringen är stor bland partierna som ingår där. 

Invandringspolitiken avgör. 

Mette Frederiksen har de senaste åren lagt om kursen och förespråkar i dag en lika restriktiv linje i invandringspolitiken som den borgerliga regeringen och dess stödparti, Dansk Folkeparti – och hon har lovat väljarna att behålla den. 

Frederiksen pressas av tre rödgröna partier

Men det socialliberala partiet Radikale Venstre, som ingår i det röda blocket, hotar att lämna samarbetet om Socialdemokraterna håller fast vid den politiken. 

– Vi drunknar i symbolpolitik, hävdade partiledaren Morten Østergaard nyligen, och krävde inflytande över just invandringspolitiken för att stödja Mette Frederiksen som statsminister. 

Frederiksens invandringspolitik kritiseras också av de rödgröna partierna Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti och Alternativet. 

Men i Danmarks Radios slutdebatt på måndagskvällen sa hon:

– För mig är det viktigt att just invandringspolitiken ska förhandlas över mitten. 

Därmed står det klart att svåra regeringsförhandlingar väntar. 

– Positionerna är låsta och det talas om att regeringsbildningen kan bli nästan så komplicerad som den svenska, konstaterar Erik Holstein, politisk kommentator på politiksajten Altinget.

Socialdemokraterna i Sverige skickar sin internationelle sekreterare Johan Hassel till systerpartiets valvaka i Christiansborg i morgon kväll.

– Vår relation med danska Socialdemokraterna är mycket god, säger han. 

Hur ser du på den migrationspolitik som S i Danmark bedriver i dag?

– Det är ingen hemlighet att vi delvis har olika uppfattningar i migrationspolitiken.  

Foto: GONZALES PHOTO/KIM MATTHAI LELAN / STELLA PICTURES/GONZALES PHOTO/AVALON B5985

Sverigedemokraternas förebild Dansk Folkeparti, som fick 21,1 procent i valet 2015, ser ut att förlora hälften av sina platser i Folketinget i valet på onsdagen. 

Enligt Mette Östergård, chefredaktör för den konservativa dagstidningen Berlingske, är en av förklaringarna till raset att Socialdemokraterna ”övertagit en stor del av den invandringskritiska politiken”. 

Jimmie Åkesson: ”Det vore beklagligt”

Tidigare i veckan tog partiet hjälp av SD-ledaren Jimmie Åkesson i en annons i den danska tidningen Jyllandsposten.

”En viktig orsak till att Danmark har klarat sig bättre än Sverige är det inflytande som Dansk Folkeparti har haft. De har gjort skillnad”, hävdade han. 

För Expressen kommenterar Jimmie Åkesson Dansk Folkepartis katastrofsiffror i opinionsmätningarna. 

– Ifall valresultatet för Dansk Folkeparti blir så lågt som mätningarna har visat så vore det så klart beklagligt. De har bidragit positivt till landets utveckling, inte minst genom deras påverkan på landets invandringspolitik.

Vad tror du att det beror på? 

– Det beror nog på flera faktorer. Men framför allt så har partiets politik anammats och tagits efter av flera andra partier, både på vänster- och högersidan.

Jimmie Åkesson (SD) tror att Dansk Folkepartis låga siffror i mätningar beror på att partiets politik tagits efter av flera andra partier.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Jimmie Åkesson beskriver Sverigedemokraternas relation med Dansk Folkeparti som ”mycket god”.

– Vi har regelbunden kontakt. 

Partiledaren Kristian Thulesen-Dahl ville gärna att SD-ledaren skulle gästtala under hans valkampanj, men så blev det inte. 

– Det har tyvärr krockat med min egen EU-turné och andra åtaganden. Valvakan har jag tyvärr heller inte möjlighet att närvara på.

Nya partiet vill kasta ut en halv miljon muslimer

Spelar det någon roll för svensk del om det blir maktskifte i Danmark? 

– Ja. Ett exempel är huruvida Danmark kommer behålla sina gränskontroller eller inte. Det skulle kunna påverka migrationsflödet till Sverige. Det är högst oklart vad de danska Socialdemokraterna i slutändan skulle driva för migrationspolitik ihop med de andra vänsterpartierna.

Samtidigt spås det nya islamfientliga och invandringskritiska partiet Stram Kurs klara tvåprocentsspärren till Folketinget. 

Partiets grundare Rasmus Paludan vill förbjuda islam i Danmark och har i valrörelsen bränt koraner och anordnat ”teckna-Muhammed-dagar”. Han vill att en halv miljon muslimer utvisas från landet. 

Så sent som den 5 april i år dömdes han till fjorton dagars fängelse, enligt den danska strafflagens rasismparagraf, för att ha uttalat sig rasistiskt om afrikaner på sin Youtubekanal.

Partiet Nye borgerlige, som bildades 2015, slåss också om de invandringskritiska rösterna i det här valet. 

Løkke Rasmussen föreslog koalition med S

Den sittande statsministern Lars Løkke Rasmussen öppnade för ett par veckor sedan för en koalitionsregering mellan Venstre och Socialdemokraterna – men Mette Frederiksen svarade direkt: 

– Den politiska oenigheten är av sådan karaktär att en sådan regering inte kan komma på tal. 

Och hon fortsatte:

– Socialdemokraterna går till val för att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering. Det gör vi för att det inte finns något parti som vi kan göra allt med. 

På tisdagen, dagen före Folketingsvalet, kom Lars Løkke Rasmussen med ett nytt utspel. 

Lars Løkke Rasmussen är i dag statsminister och partiledare för det konservativliberala partiet Venstre sedan 2009. Foto: JACOB KJERUMGAARD / VENSTRE

– Det är dags för en samling i mitten, sa han – och övergav sina nuvarande regeringspartners i Konservative Folkeparti och Liberal Alliance. 

Det samarbetet är därmed lika dött och begravet som det svenska allianssamarbetet. 

I Folketinget sitter 179 ledamöter, varav två från Färöarna och två från Grönland.