Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Invandringen ska rädda C

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu ska Centerpartiet slåss om röster i invandringsfrågan. 

Från Sverigedemokraterna välkomnar man utmaningen. 

- Vi kan inte sluta nu bara för att vi fått in några galningar i riksdagen, säger Centerpartiets integrationspolitiske talesman Fredrick Federley om att lyfta invandringsfrågan.

Cirka 600 centerpartister samlades i går i Linköping för partiets kommundagar. Högst på agendan stod framtidsfrågor efter partiets dåliga valresultat - 6,6 procent mot partiets eget mål på 10 procent.

 I sitt inledningstal lyfte C-ledaren Maud Olofsson fram några förnyelseområden - varav ett viktigt var invandringen och integrationen. Efteråt utvecklade hon sina tankar.

 – Vi har pratat för lite om invandringen, säger Olofsson.

Inga konkreta förslag

 Hon vill nu lyfta fram ett annat perspektiv på invandringen.

 – Man beskriver ofta invandringen som kostsam, att de inte jobbar. Jag vill istället beskriva en annan faktabas, nämligen att de bär upp välfärdens kärna runtom i landet. 

 – Invandrarna är mer företagsamma än vi svenskar, de är mer högutbildade, de har en lägre ålder som vi behöver för vår demografis skull och åtta av tio kommuner skulle minska sin befolkning om inte vi hade invandringen. Jag tror inte att svenska folket vet om att det är så, säger Olofsson.

 Några konkreta förslag finns än så länge inte och Maud Olofsson vill inte svara på frågan om dagens nivå på invandringen bör ändras. Partiets integrationspolitiske talesman Fredrick Federley har däremot ett klart svar på den frågan.

 – Vi ser gärna en ökad invandring. 

 – Ska vi klara välfärdsfrågorna framöver så behövs ett tillskott, säger Federley.

SD positivt till debatt

Är det här en röstvinnande fråga för Centerpartiet?

 – Det tror jag i allra högsta grad. Det finns en risk att man försöker kväva frågan för att man är rädd för Sverigedemokraterna. Det är helt fel väg att gå. Sen är det så att jag tror att vi mår bra av att ha lite olika perspektiv på integrationsfrågan. Det kan vi inte sluta med nu bara för att vi fått några galningar i riksdagen.

 Sverigedemokraterna välkomnar en invandringsdebatt med Centerpartiet.

 ”Det här visar att vi har inflytande över agendan och att de andra partierna är tvingade att förhålla sig till oss”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en mejlkommentar till Expressen.

 Åkesson fortsätter:

 ”Det finns många invandrare som på olika sätt bidragit till det svenska samhället, men det får inte vara en ursäkt för att blunda för problem som invandringspolitiken skapat. Det är märkligt om Centern väljer att prioritera ytterligare invandring framför att lösa de problem som skapats genom en ansvarslös politik.”

FAKTA

Centerns kris
* Centerpartiet fick 6,6 procent i höstens val, vilket är betydligt lägre än målet på 10 procent. Valförlusten innebar bland annat att Maud Olofsson förlorade posten som vice statsminister i regeringen.
* I opinionsmätningar har partiet fortsatt att sjunka efter valet. I Demoskops januarimätning fick partiet 4,1 procent - alltså strax över fyraprocentspärren till riksdagen.
* Förra veckan kom partiets valanalys som bland annat riktade in sig på partiets ledarskap. I analysen förslogs att partiet ska införa en vice partiledare. Olofsson säger att hon inte har någon uppfattning i den frågan. Hon ville inte heller i går säga om hon kommer att ställa upp för omval under partiets kongress i september.
* Partiet har nu också tillsatt fem förnyelsegrupper: ”Miljö” som leds av miljöminister Andreas Carlgren. ”Integration” som leds av riksdagsledamot Fredrick Federley. ”Regional tillväxt” som leds av IT- och regionminister Anna-Karin Hatt. ”Jämställdhet” som leds av riksdagsledamot Annika Qarlsson. ”Välfärd” som leds av riksdagsledamot Anders W Jonsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.