Invandringen ska rädda C

Publicerad
Uppdaterad
Nu ska Centerpartiet slåss om röster i invandringsfrågan.
Från Sverigedemokraterna välkomnar man utmaningen.
- Vi kan inte sluta nu bara för att vi fått in några galningar i riksdagen, säger Centerpartiets integrationspolitiske talesman Fredrick Federley om att lyfta invandringsfrågan.
Cirka 600 centerpartister samlades i går i Linköping för partiets kommundagar. Högst på agendan stod framtidsfrågor efter partiets dåliga valresultat - 6,6 procent mot partiets eget mål på 10 procent.
I sitt inledningstal lyfte C-ledaren Maud Olofsson fram några förnyelseområden - varav ett viktigt var invandringen och integrationen. Efteråt utvecklade hon sina tankar.
– Vi har pratat för lite om invandringen, säger Olofsson.

Inga konkreta förslag

Hon vill nu lyfta fram ett annat perspektiv på invandringen.
– Man beskriver ofta invandringen som kostsam, att de inte jobbar. Jag vill istället beskriva en annan faktabas, nämligen att de bär upp välfärdens kärna runtom i landet.
– Invandrarna är mer företagsamma än vi svenskar, de är mer högutbildade, de har en lägre ålder som vi behöver för vår demografis skull och åtta av tio kommuner skulle minska sin befolkning om inte vi hade invandringen. Jag tror inte att svenska folket vet om att det är så, säger Olofsson.
Några konkreta förslag finns än så länge inte och Maud Olofsson vill inte svara på frågan om dagens nivå på invandringen bör ändras. Partiets integrationspolitiske talesman Fredrick Federley har däremot ett klart svar på den frågan.
– Vi ser gärna en ökad invandring.
– Ska vi klara välfärdsfrågorna framöver så behövs ett tillskott, säger Federley.

SD positivt till debatt

Är det här en röstvinnande fråga för Centerpartiet?
– Det tror jag i allra högsta grad. Det finns en risk att man försöker kväva frågan för att man är rädd för Sverigedemokraterna. Det är helt fel väg att gå. Sen är det så att jag tror att vi mår bra av att ha lite olika perspektiv på integrationsfrågan. Det kan vi inte sluta med nu bara för att vi fått några galningar i riksdagen.
Sverigedemokraterna välkomnar en invandringsdebatt med Centerpartiet.
”Det här visar att vi har inflytande över agendan och att de andra partierna är tvingade att förhålla sig till oss”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en mejlkommentar till Expressen.
Åkesson fortsätter:
”Det finns många invandrare som på olika sätt bidragit till det svenska samhället, men det får inte vara en ursäkt för att blunda för problem som invandringspolitiken skapat. Det är märkligt om Centern väljer att prioritera ytterligare invandring framför att lösa de problem som skapats genom en ansvarslös politik.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag