Väljarna tycker att invandringen är den viktigaste frågan inför valet i höst, visar Demoskops nya mätning. Bilden är från november 2015, där en polis övervakar kön av ankommande flyktingar i Hyllie, Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNVäljarna tycker att invandringen är den viktigaste frågan inför valet i höst, visar Demoskops nya mätning. Bilden är från november 2015, där en polis övervakar kön av ankommande flyktingar i Hyllie, Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Väljarna tycker att invandringen är den viktigaste frågan inför valet i höst, visar Demoskops nya mätning. Bilden är från november 2015, där en polis övervakar kön av ankommande flyktingar i Hyllie, Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverket.Migrationsverket.
Migrationsverket.
Gränskontrollerna i Malmö, vid Hyllie Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSENGränskontrollerna i Malmö, vid Hyllie Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Gränskontrollerna i Malmö, vid Hyllie  Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Anders Lindholm, vd på Demoskop. Foto: DEMOSKOPAnders Lindholm, vd på Demoskop. Foto: DEMOSKOP
Anders Lindholm, vd på Demoskop. Foto: DEMOSKOP

Invandringen är väljarnas viktigaste fråga inför valet

Publicerad

Väljarna tycker att invandringen är den viktigaste frågan inför valet i höst, visar Demoskops nya mätning. 

Anders Lindholm, Demoskops vd, menar att det här gynnar Sverigedemokraterna – det parti som väljarna tycker har bäst invandringspolitik. 

– Det parti som har sakägarskapet gynnas naturligtvis när frågan kommer mer i fokus. Så är det tveklöst, säger han. 

Nu rankar väljarna invandringen som den allra viktigaste frågan inför valet i höst. 

I Demoskops marsmätning tyckte väljarna att sjukvården var den viktigaste frågan, men i den nya mätningen ser topp tre ut så här: Invandring, sjukvård och lag och ordning. 

– De här frågorna, vad väljarna uppfattar som viktigast, är mycket känsligare än till exempel väljarströmmarna och speglar mycket det som är närvarande medialt och i debatten hemma. Nu finns det kanske ingen enskild händelse att peka på, utan det är ofta en kombination av händelser eller nyheter som kan driva fram det här, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop. 

– Den den här omtalade broschyren (Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap, reds. anm) är exempel på en sådan sak som kan få upp invandringsfrågan till ytan, fortsätter han.  

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna är det parti som väljarna tycker har bäst politik när det gäller invandringen, enligt mätningen.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna är det parti som väljarna tycker har bäst politik när det gäller invandringen och att frågan nu rankas som allra viktigast gynnar partiet, menar Anders Lindholm. 

– Det parti som har sakägarskapet gynnas naturligtvis när frågan kommer mer i fokus. Så är det tveklöst, säger han. 

 

LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: Löfvens invandringskritik ser ut att löna sig 

 

S får ökat förtroende i invandringsfrågan  

Anders Lindholm säger att det inte är säkert att SD gynnas av att fler partier pratar om invandringen och profilerar sig som tuffa mot nyanlända, bara för att SD innehar sakägarskapet.  

– Socialdemokraterna har bytt fot ganska dramatiskt i den här frågan, har nog många uppfattat. Och Socialdemokraterna är det parti som enskilt har flyttat sig framåt vad gäller integration och invandring, säger han och fortsätter: 

– Men med den positionen riskerar man ett läckage i riktning mot Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

Anders Lindholm, vd på Demoskop.Foto: DEMOSKOP

Andra frågor kan snabbt bli viktiga 

Anders Lindholm tror att invandringen, sjukvården och lag och ordning också kommer att vara de frågor som väljarna tycker är viktigast i september. Samtidigt kan händelser i omvärlden – exempelvis ett handelskrig – snabbt få väljarna på andra tankar. 

– Omvärldshändelser kan ganska snabbt skaka om och förändra agendan. Frågor som traditionellt sett ligger högt är ekonomin och jobben. Nu ligger de lågt, men anta att det skulle skälva i ekonomin, då kan de hamna högre upp, säger han. 

Jomshof: "Det är glädjande"

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof säger att det är ”glädjande” att väljarna tycker att invandringsfrågan är viktigast. 

– Vi är på väg in i en valrörelse och det är klart att det är bra att ha ”träffat rätt”, säger Richard Jomshof. 

Han påpekar att de tre frågor som väljarna tycker är viktigast även är SD:s fokusfrågor inför valet. 

– Vi har hela tiden försökt påpeka att invandringen inte är någon isolerad företeelse. Har man ett stort inflöde av människor, vilket vi har haft under ett par år, det är klart att det påverkar till exempel sjukvården, lag och ordning eller tillgång till bostäder, säger Richard Jomshof.   

"Det är glädjande", säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof om att väljarna nu tycker att invandringen är den viktigaste frågan. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

"Vi kan inte göra någonting ensamma" 

Han tycker att det är bra att fler partier nu förespråkar en stramare migrationspolitik och ställer tuffare krav på nyanlända. 

– Det är bara positivt. För det första visar det att vi hela tiden haft rätt. Nu när problemen är så pass stora inser andra partier att ”oj, det kanske ligger något i det här”. Det andra är: Vi kan inte göra någonting ensamma överhuvudtaget. Vi kan få 40 procent i ett val, men det spelar ingen roll om 60 procent vill något annat, säger Jomshof och fortsätter: 

– Vi måste ha en situation som i våra grannländer, där andra partier närmar sig vår planhalva i vissa frågor och resonerar kring de problem vi försöker lyfta. Det ökar förutsättningarna för att vi ska kunna vara med och påverka. 

 

Här är väljarnas viktigaste frågor

Invandring: 20 (+5) 

Sjukvård: 19 (-4)

Lag och ordning: 12 (-3)

Integration: 10 (-3)

Skola och barnomsorg: 10 (0)

Miljö: 9 (+1)

Sveriges ekonomi: 7 (+1)

Äldreomsorg: 5 (0)

Jämställdhet: 3 (+1)

Jobb: 3 (0)

Försvar: 1 (-1)

Vet ej / ej svar: 1 (0) 

 

Frågan: "Vilken av följande politiska frågor tycker du är viktigast just nu?"

 

Resultat i procentandelar

 

Urval: Minst 1000 intervjuer/månad, slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel.

För att korrigera eventuella skevheter i urvalet är resultatet vägt med avseende på partival, kön och ålder

 

April 2018: 1 145 intervjuer (3-9/4 2018)

 

Det parti väljarna anser har bäst politik i sakfrågan 

 

Invandring: SD

Sjukvård: S

Lag och ordning: M

Integration: SD

Skola och barnomsorg: S

Miljö: C

Sveriges ekonomi: M

Äldreomsorg: S

Jämställdhet: S

Jobb: M

Försvar: M och S 

 

Frågan: "Vilket parti tycker du har bäst politik inom...?"

 

Resultatet i procentandelar

För att korrigera eventuella skevheter i urvalet är resultatet vägt med avseende på partival, kön och ålder.

 

April 2018: 1 145 intervjuer (3-9/4 2018)

 

Mätinstitut: Demoskop

Beställare: Expressen 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag