Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Invånarnas skräck – raketer avfyras direkt mot Tel Aviv

Tel Aviv-bon: ”Ledsamt men raketerna kommer säkert fortsätta”.
Benny Glück, 24, kaféföreståndare i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS
Dor Miron, 27, programmerare, och Noa Vittenberg, 27, förskollärare.
Foto: ARNE LAPIDUS
Nitzan Levavi, 30, arbetar med hightech i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS
Dovi Kaufman, 71, optiker i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS

TEL AVIV. Den nöjeslystna storstaden Tel Aviv befinner sig plötsligt mitt i skottlinjen.

Hamas sköt hundratals raketer mot metropolen med de många barerna och den långa stranden – där många invånare nu är både överraskade och rädda.

– Jag är väldigt pressad, det kommer säkert fler raketer, säger Noa Vittenberg, 27.

Utekaféerna och restaurangerna tömdes snabbt när raketlarmet plötsligt hördes i Tel Aviv på tisdagskvällen.  En rad explosioner hördes och den svarta himlen lystes upp av projektiler som det israeliska luftvärnet avlossade mot de inkommande raketerna från Gaza.

De tog sin tillflykt till säkerhetsrum, skyddsrum eller bara närmaste trappuppgång. Den massiva raketbeskjutningen fortsatte natten till onsdagen – och stadens invånare fruktar nu nya attacker.

Skolorna stängda

Paret Noa Vittenberg och Dor Miron sitter och äter lunch på den klassiska kafégatan Dizengoff i centrala Tel Aviv. Det är ovanligt lite folk ute på stan, människor undviker att röra sig utomhus. Och skolorna är stängda på grund av nattens attack.

– Jag hörde sirener och en massa smällar. Jag sprang ned till skyddsrummet. Där var grannarna, det kom också in folk från gatan, säger Noa Vittenberg, 27, förskollärare.

– Det var småbarn i skyddsrummet, jag hjälpte till att lugna dem trots att jag själv var oerhört skärrad. Sedan kom det nya larmet klockan tre på natten, jag kunde inte sova hela natten, säger hon.

Dor Miron och Noa Vittenberg.
Foto: ARNE LAPIDUS

Pojkvännen Dov Miron, 27, programmerare, är inte lika orolig. Han känner sig fortfarande säker i Tel Aviv.

”Har 1,5 minuter på oss”

– Vi har bättre läge än människorna i södra Israel. När palestinierna skjuter raketer från Gaza har de 15 sekunder på sig efter larmet att ta sig till skyddsrum. Här har vi i alla fall 1,5 minuter på oss, då hinner luftvärnet skjuta ned raketer, då hinner man ta skydd, säger han.

De båda Tel Aviv-borna är övertygade om att raketattackerna kommer att fortsätta. De säger att det är viktigt för Hamas, den palestinska islamistgruppen som styr Gaza, att kunna visa att man kan lamslå en storstad.  

– När vi hörde sirenerna och smällarna på kvällen gick vi in i säkerhetsrummet i lägenheten och stannade där hela natten. Jag var mycket rädd, visste att det skulle komma men antalet smällar överraskade, säger Nitzan Levavi, 30, från Tel Aviv som arbetar med hightech.

– Man tror att Tel Aviv är säkert, men det är en falsk trygghet. De har skjutit raketer mot oss tidigare men inte 130 på fem minuter. Det hjälper inte hur länge man lever i Israel, man vänjer sig aldrig, säger hon.

Nitzan Levavi.
Foto: ARNE LAPIDUS

Färre kunder

Benny Glück, 24, är kaféföreståndare i den svenska bagerikedjan Fika i Tel Aviv. Han säger att det är färre kunder på grund av raketattackerna, men jag ser ändå en kort kö med israeler som väntar på att köpa svenska bakverk.

– Plötsligt hördes larmet, höga smällar omedelbart efter det. Hela huset skakade av lufttrycket efter explosionen. Jag tog skydd i trappuppgången.

Benny Glück, som är född i Sverige men uppvuxen i Israel, berättar att han ringde till sina föräldrar i en stad utanför Tel Aviv för att försäkra sig om att de var i säkerhet. Detta efter att ha hört att raketer slagit ned i den staden.

– Jag är inte rädd. Vi måste fortsätta att leva i Tel Aviv, annars ger vi efter för terrorismen. Men det känns surrealistiskt med raketer i den här staden, säger han.

Benny Glück.
Foto: ARNE LAPIDUS

Natten i säkerhetsrum

Dovi Kaufman, 71, optiker, räknar med nya attacker eftersom ”Hamas vill visa sin styrka”.  Han berättar att han ett säkerhetsrum i sin bostad och att han och hustrun tillbringade natten där.

– Det finns alltid rädsla, det är naturligt. Jag redan har varit med om mycket som soldat i alla Israels krig genom åren. Men jag var mera rädd för coronan, det är en okänd fiende, säger han.

Dovi Kaufman.
Foto: ARNE LAPIDUS

Som många andra Tel Aviv-bor tog Omer Bechor skydd i trappuppgången när sirenerna började ljuda. Han berättar att han först hörde många små smällar och sedan en kraftig explosion alldeles i närheten.

– Hela huset skakade av trycket från en explosion mycket nära. När jag gick upp till min lägenhet var den helt uppochnervänd. Krossat glas över hela golvet, skåp och garderober hade rasat, säger Omer Bechor, 37, revisor.

Minns Saddams raketer

Senare visade det sig att en raket hade träffat ett hus på en gata i närheten. Några människor skadades lätt.

Ofer Bechors lägenhet skadades av tryckvågen.
Foto: PRIVAT

Han säger att attackerna väcker barndomsminnen från det första Gulfkriget 1991 då långdistansraketer från Saddam Husseins Irak regnade över Tel Aviv.

– Jag fruktar ett storkrig. Varken på den israeliska eller palestinska sidan finns någon ledare som har kontroll över utvecklingen. Det kan lätt bli en ännu större konflikt, säger Omer Bechor.

Arne Lapidus i Tel Aviv.

Raketattack mitt i sändningen: ”Herregud”

Youmna Al Sayed rapporterar för Al Jazeera i Gaza när israeliska raketer slår ner i en byggnad precis bredvid.

Sharon, 33: ”En granne tog med sin dejt till skyddsrummet”

Tel Avivs unga befolkning försöker leva normalt - samtidigt om raketerna regnar ner över Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.