Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upprop i L – 40-tal medlemmar uppmanar Sabuni att ta ställning

Hör Mårten Hemström, gruppledare för Liberalerna i Sala, berätta mer om initiativet.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: SVEN LINDWALL

Ett upprop skakar Liberalerna. 

Ett 40-tal medlemmar kräver att partiledningen och Sabuni nu går ut med att partiet vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val, skriver Ekot. 

Samtidigt har partiet hamnat under riksdagsspärren tre månader i rad i SvD/Sifos väljarbarometer.

Det nya uppropet kräver att Nyamko Sabuni redan nu deklarerar att Liberalerna vill ingå i en borgerlig koalitionsregering efter valet 2022.

– Vi uppmanar i alla fall partiledningen starkt att gå ut med att vi ska tillhöra borgerligheten efter nästa val, och att det sker nu, säger Mårten Hemström, som är gruppledare för Liberalerna i Sala och initiativtagare till uppropet till Ekot.

Det kommer bara dagar efter ett annat medlemskrav – då från L i Stockholm – att Sabuni inte ska öppna upp för ett eventuellt samarbete med SD.

– Jimmie Åkesson har tidigare utsett Liberalerna till sin huvudfiende och ett liberalt parti kan inte samarbeta med Sverigedemokraterna på det sättet, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholm, till Dagens industri.

Dessförinnan hade Liberalernas starke man i Landskrona Torkild Strandberg, samt den mångårige riksdagsledamoten Allan Widman, uppmanat Sabuni att bryta januariavtalet.

Kritiserad efter debatten

Nyamko Sabuni har själv varit kritisk mot såväl Stefan Löfven (S) som januarisamarbetet, som ingicks av hennes företrädare Jan Björklund. 

Hon har upprepat att Liberalerna ska meddela sin syn på regeringsfrågan ”i god tid” före valet 2022, men att de avser att hedra det nuvarande avtalet.

Efter SVT:s partiledardebatt i oktober fick Sabuni fick sämst betyg av partiledarna, enligt en mätning som gjordes av Sifo/Expressen.

Hon försvarade sig då med att hon är ”nyast av alla” partiledare.

– Så ny är hon inte. Nu har hon varit partiledare i drygt ett år och varit minister innan dess. Tid att bli varm i kläderna har man fått, sa Uppsalas regionråd Malin Sjöberg Högrell (L) till SVT.

I SvD/Sifos senaste väljarbarometer hamnar L under riksdagsgränsen med bara 3,2 procent av väljarstödet. 

Liberalerna – en proteströst mot allt?

”Veckan med Viktor” har lösningen på Liberalernas ständiga kris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.