Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internt tryck i Liberalerna för att ta plats i regeringen

Tunga företrädare i Liberalerna i Nyamko Sabunis närhet att partiet tar steget – Expressens Tomas Nordenskiöld förklarar.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tunga företrädare i Liberalerna i Nyamko Sabunis närhet vill att L tar steget in i regeringen och gör anspråk på tunga ministerposter. 

– Liberalerna behövs i regeringen för att fixa integrationen och rättspolitiken, säger riksdagsledamoten Robert Hannah. 

Expressen har talat med ett stort antal personer i L-toppen som ger bilden av att det kristyngda partiet nu behöver välja väg – att antingen ta plats i regeringen eller inta en betydligt tuffare oppositionsroll. 

Ett år har gått sedan Liberalerna – efter hårda interna strider – valde att släppa fram Stefan Löfven som statsminister och inleda det nya samarbetet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern.

Bland de liberaler som slogs mot januariavtalet anser i dag många att deras farhågor besannats. 

Partiet ligger uselt till i opinionen, och skulle enligt flertalet mätningar åka ur riksdagen om det vore val i dag. Samtidigt har, som en del L-företrädare varnade för, Moderaterna och Kristdemokraterna i stället närmat sig Sverigedemokraterna vilket ytterligare splittrat borgerligheten.

Stor frustration

Bland liberaler Expressen pratat med är frustrationen stor över läget för partiet, och det finns en förhållandevis stor samstämmighet – oavsett hur man stod i förra vinterns stridigheter – kring att dagens situation inte är hållbar.

– Vi är inte i opposition, men har heller inte fullt inflytande över de processer i regeringen där besluten fattas. Vi har intagit ett slags mellanväg som blir väldigt otydlig för väljarna och som skadar oss, säger en tung företrädare i partiet.

Ett av Nyamko Sabunis första beslut som partiledare var att placera tjänstemän i regeringskansliet för att stärka insynen och kontrollen över regeringens arbete. Men det räcker inte, menar nu flera.

Expressens rundringning visar att det pågår diskussioner på flera håll i partiet om att ta steget in i regeringen.

I slutet av december gick EU-parlamentarikern Karin Karlsbro ut och lyfte frågan i en intervju med Ekot.

– Vi kan inte längre, tycker jag, sitta i baksätet, utan vi ska vara med och leda och styra, sa hon då.

Karin Karlsbro tillhör dock den falang i partiet som förordade samarbetet med regeringen när frågan behandlades förra vintern. Det som är nytt är att även flera tunga liberaler som var starka motståndare mot januariavtalet nu anser att partiet på allvar bör överväga att kliva in i Löfvens regering. 

– Jag skulle inte säga emot om ledningen förslog att vi skulle ingå i regeringen. Jag har inga problem att stödja ett sådant förslag, säger riksdagsledamoten Robert Hannah.

– Liberalerna behövs i regeringen för att fixa integrationen och rättspolitiken. Vi är bättre än dem på att se och lösa de stora samhällsproblem vi har och då är det bättre att fullt ut utöva det inflytandet, fortsätter han men tillägger att han ”stöttar partiledningen oavsett vilken väg man väljer”.

Teimouri: ”Behöver analyseras”

Arman Teimouri, även han riksdagsledamot, anser att frågan nu måste diskuteras på djupet.

– Jag tror vi behöver omfamna januarisamarbetet mer än i dag. Däremot är jag inte övertygad om att ingå i regeringen är vad Liberalerna ska göra. Men det är något som jag tycker vi ska fundera på och som behöver analyseras noga, säger han.

Frågan om att ingå i regeringen var uppe till diskussion i partiet redan under regeringsbildningen förra vintern, och det var något Jan Björklund då drev på hårt för. Enligt Expressens källor var det till och med uttalat vilka partiföreträdare som stod på tur för ministerposter: förutom Björklund själv handlade det om partisekreteraren Maria Arnholm, gruppledaren Christer Nylander samt regionrådet i Stockholm Anna Starbrink – samtliga personer som propagerade för att Liberalerna skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

I partiet fanns dock ett mycket stort motstånd mot att ta plats i regeringen. Men det berodde framför allt på att det uppfattades som ett sätt för Björklund att rädda sig kvar som partiledare om han själv såg till att få en ministerpost.

Troliga ministerkandidater

Men nu när Björklund och många från hans inre krets har lämnat har frågan hamnat i ny dager, och suget efter att få regeringsansvaret för områden som rättspolitiken, skolan, integrationen och arbetsmarknadsfrågorna är stort i partiet. 

Bland de namn som nämns som de hetaste ministerkandidaterna tillhör alla Sabinus inre krets. Vid sidan av Sabuni själv handlar det om gruppledaren Johan Pehrson, den ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson samt partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci.

Flera L-företrädare som Expressen talat med pekar också på att det inte ska ses som ett sätt att närma sig S, utan snarare att slå vakt om partiets rätt till reellt inflytande.

Men det finns också en hel del som talar emot att partiet skulle vara på väg in i regeringen med S och MP.

Flera i partiet varnar för att gå än djupare in i något som väljarna alldeles uppenbart ratar. Och det finns också företrädare som i stället anser att partiet bör inta en tuffare oppositionsroll.

– Det finns många möjligheter att göra markeringar mot regeringen och stärka oppositionsrollen som vi bör utnyttja. Det kan handla både om att fälla propositioner som vi inte tror på och att stödja misstroenden mot statsråd, säger en inflytelserik L-källa. 

Svend Dahl: ”Måste våga chansa”

Om Liberalerna verkligen kommer att fatta ett beslut som innebär ett nytt vägval i regeringsfrågan återstår att se. Men enligt Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, måste partiet göra något för att överleva.

– Om man fortsätter som i dag har jag väldigt svårt att se att Liberalerna överlever nästa val. Någonstans måste partiet sätta ned foten och antingen tydligt säga att vi förordar en borgerlig statsminister och tänker inte vara en del av januariavtalet, eller så pekar man på att vi är ett parti som även kan tänka oss att sitta i en socialdemokratisk regering och förverkliga vår politik tillsammans med Socialdemokraterna, säger Dahl och fortsätter:

– När man har ett så svagt opinionsstöd som Liberalerna har i dag kommer man till punkten där man måste våga chansa och ta risker för att överleva. Och jag tror partiet befinner sig just vid den punkten nu.

LÄS MER: Uppgifter: De gör upp om att ta över efter Löfven (PREMIUM) 

LÄS MER: Hon är liberalen som tjänar mest hos Löfven (PREMIUM)

Sabuni i stor intervju

Här berättar L-ledaren Nyamko Sabuni berättar om klimatutmaningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.