Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internt missnöje i M skakar Kristersson

Det har tidigare funnits frågetecken kring Ulf Kristerssons och partiledningens förmåga att kontrollera partiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thors KD växer snabbt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Avslöjandet om Elisabeth Svantessons boendeersättning kommer vid sämsta tänkbara tillfälle för Moderaterna, som visar allt tydligare tecken på att åter vara på väg in i en djup kris – ett och ett halvt år efter Anna Kinberg Batras avgång.

Enligt Expressens källor är frustrationen och oron i partiet stor, och nu börjar också ledarskapet att ifrågasättas.

När moderater från hela landet samlades i Karlstad för sitt Sverigemöte i början av april var stämningen fortfarande god i partiet. Känslan var att opinionssiffrorna var orättvist låga och att det nog skulle vända snart, och någon tydlig kritik mot partiledningen gick inte att skönja.

Men en månad senare är läget ett annat. Expressen har talat med ett stort antal företrädare för partiet som beskriver situationen som allvarlig, och nu yppas också allt mer kritik mot ledarskapet i partiet – även om ingen vill kliva fram och göra det offentligt.

– Det börjar bli väldigt frustrerat och oroligt. Det är en annan känsla i dag än för bara några veckor sedan, säger en tung företrädare.

Mycket bottnar i de historiska svaga opinionssiffrorna. I den senaste Demoskopmätningen för Expressen fick Moderaterna 16,6 procent, ett tapp på 1,8 procentenheter. Därefter har DN/Ipsos presenterat ännu sämre siffror för partiet – som nu ligger lägre i opinionen än när Anna Kinberg Batra avsattes under dramatiska former. 

Anna Kinberg Batra avsattes som partiledare.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Hotas av Kristdemokraterna

Samtidigt växer Kristdemokraterna snabbt och Moderaternas position som det ledande borgerliga partiet är i fara.

– Alla partier, och inte minst Moderaterna, är känsliga för opinionsnedgångar. Och det är oerhört viktigt för partiet att man nu vänder utvecklingen och behåller positionen som största borgerliga parti och därmed också som självklara innehavare av statsministerposten, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Den allt större interna frustrationen inom Moderaterna bottnar också i en stark känsla av att partiet egentligen borde ligga klart bättre till. Mycket av samhällsdebatten kretsar kring lag och ordning, som är Moderaternas hemmaplan.

Att de två tidigare allianspartierna Centern och Liberalerna dessutom börjat samarbeta med Socialdemokraterna – tvärtemot vad man lovade väljarna – borde också bädda för moderata framgångar, inte en opinionsmässig störtdykning. 

Och det är i den här kontexten av frustration och oro som ytterligare en tung profil för partiet nu hamnat i blåsväder för sina boendeersättningar. Nyligen var det riksdagsledamoten Erik Bengtzboe som tvingades avgå efter Aftonbladets avslöjande, och i torsdags avslöjade TV4 att partiets andre vice ordförande och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson fått 50 000 kronor per år för att vara skriven i sitt fritidshus samtidigt som hennes familj bodde i en bostadsrätt i Stockholm.

Elisabeth Svantesson fick 50 000 per år för att vara skriven i sitt fritidshus – men hennes familj bodde i Stockholm.
Foto: HANNA FRANZÉN / TT NYHETSBYRÅN

Profilfrågan: Tuffa tag mot bidragsfusk

På fredagskvällen avslöjade också DN ytterligare en moderat ledamot, samt flera andra borgerliga företrädare, med liknande boendeupplägg.

Affärerna är känsliga för Moderaterna, som har åtstramningar av bidrag och tuffa tag mot bidragsfusk som en profilfråga.

Men det finns också enligt Expressens källor en annan dimension i det och som kan vara minst lika bekymmersam för partiledningen. Det handlar om partiledningens förmåga att hantera och backa upp företrädare som hamnat i blåsväder.

Och det finns de internt som anser att partiledningen varit allt för senfärdig och svag inte minst i fallet Bengtzboe. 

De frågor som nu reses om ledarskapet är känsliga eftersom det redan sedan tidigare funnits frågetecken om Ulf Kristersson och den övriga partiledningens förmåga att kontrollera partiet efter att moderata kommunalråd i Staffanstorp och Sölvesborg trotsat partiledningen och inlett organiserade samarbeten med SD – något som var mycket uppseendeväckande enligt Tommy Möller.  

– Den interna revolten i södra Sverige var skadlig för partiledningen och gav bilden av att man inte hade grepp om partiet, säger Tommy Möller.

Han beskriver också motsättningarna i SD-frågan och partiledningens otydliga linje i regeringsfrågan som starkt bidragande till partiets problem.

Det har tidigare funnits frågetecken kring Ulf Kristerssons och partiledningens förmåga att kontrollera partiet.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Kan bli bekymmersamt för Kristersson

Skulle Moderaterna lyckas vända opinionsutvecklingen kan de allt starkare missnöjesyttringarna blåsa förbi, men skulle den negativa utvecklingen tvärtom hålla i sig kan det bli ytterst bekymmersamt för partiledaren Ulf Kristersson.

Att ett Europaparlamentsval, där Moderaterna brukar prestera klart sämre än i nationella val, väntar om bara tre veckor är något som också riskerar att ytterligare försämra läget för partiet.

Kampanjen för partiet anses också ha kommit i gång allt för sent och även här pekar flera M-källor på avsaknaden av ett tydligt ledarskap. Partiets stora nedskärningar, och många avhopp av tunga tjänstemän i partiet, har också gjort sitt till.

Samtidigt sitter Ulf Kristersson av allt att döma ganska säkert. Att man skulle avsätta ytterligare en partiledare beskrivs i dagsläget som närmast otänkbart.

Det skulle i så fall innebära att man tvingas till ett tredje partiledarbyte på bara fem år. 

Petningen av Anna Kinberg Batra tycks inte heller ha gett mersmak, utan det finns tvärtom en känsla bland många moderater att hon behandlades illa. 

Det är heller inte primärt mot Ulf Kristersson som missnöjet nu riktas. Och inte heller mot Elisabeth Svantesson, som i alla fall fram tills i dag varit mycket omtyckt internt. 

Nu höjs kritiska röster mot partisekreterare Gunnar Strömmer.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

Kritik mot Gunnar Strömmer

Mot partisekreteraren Gunnar Strömmar, som närmast sågs som ett helgon när han återvände till partiet 2017, höjs nu däremot kritiska röster. Och mycket av det som fungerar dåligt faller också, åtminstone delvis, på hans bord.

Lyckas inte partiledningen snabbt vända utvecklingen kommer Ulf Kristersson sannolikt tvingas visa handlingskraft, och göra förändringar. Men vem som får bära ansvaret för ett misslyckat EU-val och fortsatt fallande opinionssiffror är oklart.

Till hösten väntar en partistämma som har potential att bli en stökig tillställning.

Så här skriver Gunnar Strömmer i en kommentar på lördagskvällen, med anledning av Expressens uppgifter.

– Det är ett nytt politiskt landskap efter regeringsbildningen, och det har blåst snålt för oss moderater i några månader. Det tar jag på allvar. Samtidigt har vi den senaste tiden tagit nya initiativ om bland annat integrationen och kärnkraften. Och vi kommer satsa med full kraft på trygghetsfrågor inför Europavalet. Jag är övertygad om att det också kommer att betala sig hos väljarna, skriver han och fortsätter:

– Vi har det senaste kvartalet gjort omfattande förändringar av vår organisation för att lägga grunden inför valet 2022. Jag har förståelse för att det skapar osäkerhet i det korta perspektivet, men förändringarna är viktiga och riktiga långsiktigt.

Moderaternas nya kris

 Partiet har backat kraftigt i opinionen och är nu nere på 16 procent, vilket är lägre än när Anna Kinberg Batra avsattes som partiledare.

 Kristdemokraterna hotar att ta över positionen som största borgerliga parti. 

 Frustrationen internt är stor över ledarskapet i partiet, som anses vara svagt och otydligt.

 Partiet anses ha hamnar utanför i samhällsdebatten.

 Stora problem i organisationen, som anses rörig och fungerar dåligt.  

 En lång rad tunga tjänstemän har hoppat av partiet sedan valet. 

 Missnöje riktas mot partisekreteraren Gunnar Strömmer, och mycket av det som fungerar dåligt faller på hans bord.

 Problem i EU-valskampanjen, som har kommit i gång allt för sent och partiet ligger nu illa till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.