Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internt M-krav vill strypa arbetskraftsinvandringen

Lars-Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas ordförande.Foto: JENS CHRISTIAN

Moderaterna införde i regeringsställning generösare regler för arbetskraftsinvandring till Sverige.

Nu ställs krav – interna sådana – på att partiet ska tänka om.

– Det känns lite besvärande att vi importerar väldigt lågkvalificerad arbetskraft, säger Lars-Ingvar Ljungman, M-ordförande i Skåne till Aftonbladet.

Under senare har Moderaterna svängt om när det gäller migrationspolitiken, och gått fram med en stramare linje.

Inför den stora migrationsutredningen, där alla partier sitter med, vill M bland annat se ett volymmål för asylinvandringen. M förordar även mindre anhöriginvandring.

När det gäller arbetskraftsinvandringen har partiet dock valt att behålla sin gamla ståndpunkt.

Aftonbladet skriver nu att det finns interna krav på att M ska byta fot även där.

”Bör titta på den här delen”

– Om man nu ska se över vår invandringspolitik i ett bredare perspektiv, tycker jag att man även ska titta på den här delen, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne, till tidningen.

Frågan är dock ingen enkel sak för M. Deras nuvarande linje grundar sig i Alliansregeringens och Miljöpartiets reform från 2008.

Bland annat pekar M på att systemet missbrukas. Vilket innebär att jobben borde göras av de som redan befinner sig i landet.

– Det känns lite besvärande att vi importerar väldigt lågkvalificerad arbetskraft. Det finns dessutom tecken på att allt inte går rätt tillväga när lågt kvalificerad arbetskraft kommer till landet, säger Ljungman.

Han ställer sig också bakom kravet

Även Muf:s ordförande, Benjamin Dousa, han förespråkat att han vill se över dagens regler.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger till Aftonbladet i en kommentar:

– Vi är beredda att se över regelverket för att bättre stoppa fusket, samtidigt som vi måste tillgodose svenska företags behov av kompetens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.