Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Internt bråk om asyl i Socialdemokraterna

Foto: Jens L'Estrade

I partiledardebatten i Agenda lämnade Stefan Löfven klara besked:

Det ska inte vara möjligt att söka asyl i Sverige från ambassader i utlandet.

Nu får S-ledaren hård kritik från sitt eget parti.

"Den socialdemokratiska partiledningen behöver tänka om. Ompröva migrationspolitiken", skriver flera Socialdemokrater i en debattartikel i Dagens Arena.

De skrev debattartikeln

Jonas Bergström, migrationspolitisk talesperson SSU

Sara Karlsson, riksdagsledamot (S)

Åsa Odin Ekman, för S-studenters migrationspolitiska nätverk

Sara Abdollahi, socialdemokrat och frilansjournalist

Markus Blomberg, S-föreningsordförande och kommunpolitiker i Malmö

Alexandra Völker, ordförande Stockholm läns SSU-distrikt

Amne Ali, ordförande Stockholms SSU-distrikt

Bilan Osman, antirasistisk debattör

Sara Björnsson, medlem Socialdemokraterna i Göteborg

Daniel Schützer, gruppledare Socialdemokraterna i Årjäng

Flyktingkatastrofen i Lampedusa, där hundratals afrikanska flyktingar omkom, har lett till en förnyad debatt om möjligheterna för asylsökande att ta sig till Europa på laglig väg.

Centerpartiet ledning föreslog på partiets stämma att det ska bli möjligt att söka asyl på Sveriges ambassader.

Partiledaren Annie Lööf upprepade även det i partiledardebatten i Agenda i söndags och fick medhåll av vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Även Miljöpartiet har haft ett liknande förslag.

Nu har de också fått stöd av EU-minister Birgitta Ohlsson, FP.

– Vi måste skapa fler lagliga, legala vägar för människor att komma in i EU. Konsekvensen blir att när man stänger gränser ökar kriminaliteten. Människor tar sig in illegalt och det finns cyniska flyktingsmugglare som tjänar stora pengar på människors utsatthet, säger hon till SVT Nyheter.

Löfven: "Inget bra system"

Socialdemokraterna och Moderaterna är dock överens om att man fortfarande ska behöva komma till Sverige för att ha möjlighet att söka asyl.

Stefan Löfven var tydlig i "Agendas" partiledardebatt i söndag med att han tyckte att det var en fråga för EU - och att det inte är aktuellt att tillåta flyktingar att söka asyl från sina hemländer.

– Det vore inget bra system. vi har mängder av flyktingar i olika länder som måste ha hjälp, men att övergå till att man får söka visum på plats är fel, sa Stefan Löfven.

Men Löfven får nu hård kritik från sitt eget parti. Flera socialdemokratiska företrädare har skrivit en debattartikel på Dagens Arena där de uppmanar partiet att tänka om.

"Ett första steg att omsätta mänskliga rättigheter i konkret politik vore att slopa visumkravet för flyktingar från länder i konflikt och humanitär kris, såsom dagens Syrien. Ytterligare ett steg vore öppna upp för möjligheten för flyktingar från Syrien att söka asyl via svenska beskickningar. På det sättet visar vi vägen för resten av EU och ger flyktingar från Syrien en säker väg till Sverige", skriver författarna och fortsätter:

"Den socialdemokratiska partiledningen behöver tänka om. Ompröva migrationspolitiken. Bryt handslaget med Moderaterna. Stå upp för rätten till asyl."

Spricka om migrationspolitiken

Riksdagsledamoten Sara Karlsson, S, är en av artikelförfattarna. Hon menar att det finns en stor spricka mellan partiledningen och yngre socialdemokrater som vill ha en mer generös flyktingpolitik.

– Bland yngre partikamrater finns det en stor vilja att föra en mer generös migrationspolitik generellt. Jag tror att det även finns bland andra, men de kanske inte hörs lika mycket, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!