Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Internt bråk om asyl i Socialdemokraterna

Publicerad

I partiledardebatten i Agenda lämnade Stefan Löfven klara besked:

Det ska inte vara möjligt att söka asyl i Sverige från ambassader i utlandet.

Nu får S-ledaren hård kritik från sitt eget parti.

"Den socialdemokratiska partiledningen behöver tänka om. Ompröva migrationspolitiken", skriver flera Socialdemokrater i en debattartikel i Dagens Arena.

Flyktingkatastrofen i Lampedusa, där hundratals afrikanska flyktingar omkom, har lett till en förnyad debatt om möjligheterna för asylsökande att ta sig till Europa på laglig väg.

Centerpartiet ledning föreslog på partiets stämma att det ska bli möjligt att söka asyl på Sveriges ambassader.

Partiledaren Annie Lööf upprepade även det i partiledardebatten i Agenda i söndags och fick medhåll av vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Även Miljöpartiet har haft ett liknande förslag.

Nu har de också fått stöd av EU-minister Birgitta Ohlsson, FP.

– Vi måste skapa fler lagliga, legala vägar för människor att komma in i EU. Konsekvensen blir att när man stänger gränser ökar kriminaliteten. Människor tar sig in illegalt och det finns cyniska flyktingsmugglare som tjänar stora pengar på människors utsatthet, säger hon till SVT Nyheter.

Löfven: "Inget bra system"

Socialdemokraterna och Moderaterna är dock överens om att man fortfarande ska behöva komma till Sverige för att ha möjlighet att söka asyl.

Stefan Löfven var tydlig i "Agendas" partiledardebatt i söndag med att han tyckte att det var en fråga för EU - och att det inte är aktuellt att tillåta flyktingar att söka asyl från sina hemländer.

– Det vore inget bra system. vi har mängder av flyktingar i olika länder som måste ha hjälp, men att övergå till att man får söka visum på plats är fel, sa Stefan Löfven.

Men Löfven får nu hård kritik från sitt eget parti. Flera socialdemokratiska företrädare har skrivit en debattartikel på Dagens Arena där de uppmanar partiet att tänka om.

"Ett första steg att omsätta mänskliga rättigheter i konkret politik vore att slopa visumkravet för flyktingar från länder i konflikt och humanitär kris, såsom dagens Syrien. Ytterligare ett steg vore öppna upp för möjligheten för flyktingar från Syrien att söka asyl via svenska beskickningar. På det sättet visar vi vägen för resten av EU och ger flyktingar från Syrien en säker väg till Sverige", skriver författarna och fortsätter:

"Den socialdemokratiska partiledningen behöver tänka om. Ompröva migrationspolitiken. Bryt handslaget med Moderaterna. Stå upp för rätten till asyl."

Spricka om migrationspolitiken

Riksdagsledamoten Sara Karlsson, S, är en av artikelförfattarna. Hon menar att det finns en stor spricka mellan partiledningen och yngre socialdemokrater som vill ha en mer generös flyktingpolitik.

– Bland yngre partikamrater finns det en stor vilja att föra en mer generös migrationspolitik generellt. Jag tror att det även finns bland andra, men de kanske inte hörs lika mycket, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag