Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Internt bråk i USA efter orden mot Nordkorea

Kim Jong-Un: Nordkorea utvecklar nya vapen
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK
USA:s president Joe Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK
Vice justitiekanslern John Demers.
Foto: Wikimedia

En högt uppsatt person inom amerikanska justitiedepartementet har kallat Nordkorea ”ett kriminellt nätverk med en flagga”.

Det fick flera av Joe Bidens säkerhetsrådgivare att gå i taket, rapporterar NBC. Nu finns oro i Vita huset för att ordvalet kommer att provocera Nordkorea.

Det var vice justitiekanslern John Demers som fällde uttalandet mot Nordkorea i samband med att en omfattande hackerattack nyligen avslöjades. De tre hackarna tillhör Nordkoreas underrättelsetjänst och åtalas för cyberattacker mot stora företag i syftet att komma över bland annat kryptovaluta för mångmiljardbelopp.

– Vi fortsätter att sätta en strålkastare på den globala brottskampanj som Nordkorea bedriver, sade John Demers enligt USA Today.

Oro i Vita huset att Demers ord kan ”provocera Nordkorea”

Det fick flera av Joe Bidens säkerhetsrådgivare att lämna klagomål till justitiedepartementet. Bara dagar före Demers uttalande hade tjänstemännen inom Biden-administrationen nämligen enats om att dämpa tonläget vid offentliga uttalanden om Nordkorea för att inte reta upp landet i onödan med tanke på det ständiga hotet om kärnvapen. John Demers hårda uttalande anses ha brutit mot den interna överenskommelsen och säkerhetstjänsten uppges vara allt annat än nöjd med ordvalet. Det finns nu enligt NBC oro i Vita huset att Demers ord kan ”provocera Nordkorea”.

Biden-administration har utan framgång försökt få kontakt med Nordkorea den senaste månaden. Däremot varnade Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong tidigare i veckan USA för att landet just nu genomför militärövningar tillsammans med Sydkorea.

– Vi varnar den nya administrationen i USA som försöker få oss att känna doften av krutrök. Vill ni kunna sova i lugn och ro de närmaste fyra åren så är det bäst att ni inte provocerar oss det första ni gör, säger Kim Yo-Jong enligt Nordkoreas statliga media, rapporterar Yonhap.

Sydkorea anklagar Nordkorea för hackerattacken mot Pfizer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.