Internetleverantör vägrar lämna ut personuppgifter

Publicerad
Internetleverantören i det första Ipredmålet krävs på personuppgifter på fildelare.
Men nu säger företaget nej.
- Som första bolag att konfronteras med den här lagen har man ett ansvar, säger vd Bo Wigstrand.
Bo Wigstrand varnar för att Ipredlagen kan öppna för barnporrbrott och att politiska flyktingar kartläggs av diktaturer.
Internetleverantören Ephone har nu svarat på upphovsrättsinnehavarnas krav i Solna tingsrätt.
Ephone vägrar lämna ut uppgifter på fildelare.
- På ett mänskligt plan tycker jag inte att det är bra utveckling när privata företag med ganska låga bevis kan komma och ställa frågor om personer och kunder, säger Bo Wigstrand.

Varnar för lagen

Bo Wigstrand varnar för hur lagen kan användas.
- Säg att ett statligt företag i en diktatur kommer och ställer frågor om en politisk flykting. Det är inget samhälle som någon av oss vill ha.
- Vi har också märkt hur många efter lagen trätt i kraft erbjuder tjänster om att surfa anonymt. Med en sådan utveckling öppnas det upp för bland annat barnpornografibrott, säger Bo Wigstrand.

Vill få ärendet prövat

I sitt svar till tingsrätten hänvisar Ephone till Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som företaget menar förbjuder dem att lämna ut personuppgifter.
Nu vill företaget att ärendet prövas i domstol.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag