Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internet har en medelålderskris

De stora nätjättarna har tappat sin forna glans och kritiseras hårt. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Reportageboken ”Internet är trasig – Silicon Valley och demokratins kris” är nominerad till Augustpriset.

Karin Olsson ser debatten om nätet bli alltmer existentiell.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Internet håller på att bli medelålders. Och dess främsta kritiker är det redan. Journalisterna Martin Gelin och Karin Pettersson (även public policy-chef på Schibsted), är båda födda på 1970-talets andra hälft, liksom jag själv. Nyligen nominerades de till Augustpriset för reportageboken "Internet är trasigt –Silicon Valley och demokratins kris".

Det är en ambitiös sammanfattning av internets baksidor, fram för allt de amerikanska nätjättarnas monopolställning och dess algoritmer, som gynnar ytterligheterna i miljarder människors flöden. Men författarna tar också upp problem som de sociala mediernas beroendeframkallande design, det digitala övervakningssamhället som konkurrerar ut Orwells dystopi och propagandans lysande möjligheter att nå ut.

Det är lätt att hålla med och brista ut i ett: hur kunde vi vara så naiva?
Nätets destruktiva krafter har onekligen blivit allt mer påträngande i Trump-eran. Medier, myndigheter och internationella maktcentra som EU har till slut vaknat. De besvärliga frågorna om nätjättarnas inställning till skatt, dataexploatering och redaktörsansvar är i dag glödheta.

Tiden då internet sågs som en anarkistisk, men charmig nörd som skulle demokratisera världen känns plötsligt väldigt avlägsen. Bland Silicon Valleys toppnamn är det till och med högsta mode att vägra sina barn internet, eller åtminstone strikt begränsa det, eftersom de nu är rädda för vad deras produkter gör med ungarnas hjärnor, berättar Gelin och Pettersson. 

 

Jag reflekterar över att författarna tillhör den generation som kallas för Xennials. Det är den sista generationen som växte upp i en värld utan internet och blev den första att i mitten på 1990-talet uppleva hemdatorns genombrott och telefonmodemets spännande plingande. Det var en oskyldig tid, då indiekulturen kunde blomstra på nätet. Inte förrän vi var vuxna kom den smarta telefonen. Xennials kan fortfarande vagt minnas tiden innan internet. Men våra barn växer upp i en helt annan verklighet.

Kanske är det inte "bara" högerpopulismens frammarsch i västvärlden, Rysslands trollfabriker och mediernas sönderslagna affärsmodeller som fått internetkritiken att slå ut i full blom de senaste åren. Det handlar också om något direkt existentiellt.

Tendensen finns till exempel i Andreas Ekströms nya essäbok "Att hitta", som vindlar mellan hans sökande efter kroppens sjukdomstecken och Googles löften om det perfekta sökresultatet. Internetdebatten rör sig i dag på ett högre plan ofta om människan, hennes behov och hur vi kan leva tillsammans. 

 

Att nätdebatten har mognat och nått ett nytt stadium är utmärkt. Medelålderskriser brukar leda till nystarter med höga ambitioner.

Men efter det dystra "Internet är trasigt"-reportaget råkar jag till min glädje läsa en intervju i facktidningen Karriär med Anne-Marie Eklund Löwinder, som inte tvekar att framhålla hur fantastiskt internet också är. Hon jobbar som Internetstiftelsens säkerhetschef och internationell kryptofficer, ett extremt exklusivt uppdrag för att säkra webbens grundfunktioner.

Eklund Löwinder är 61 år, invald i Internet hall of fame och minns till skillnad från oss andra kristallklart livet utan uppkoppling: "Bara att hitta ett telefonnummer var skitjobbigt".

En sådan banalitet kan också vara värd att påminna sig om mellan varven.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson "Mediekollen".

 

HÄNT I VECKAN

NOMINERING. Expressens David Baas nomineras till Stora journalistpriset för sitt enträgna granskande av nazister och högerpopulistiska krafter. 

BER OM URSÄKT. Västerbottens-Kurirens chefredaktör Jessica Wennberg fotade från bilen och bötfälldes. Händelsen publicerades anonymt i tidningen.

NY KRÖNIKÖR. Den kända danska journalisten Tine Gøtzsche börjar skriva kolumner om det danska kungahuset för Kvällsposten.