Forskaren: Internet kan vara livsviktigt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete.
Foto: Informationsenheten Umeå Universitet

62 procent av svenskarna mobilsurfar varje dag.

Oroande, menar flera. Men Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete, är övertygad om att internet kan vara livsviktigt för många människor.

– Det finns människor som blir lidande av den här svarta bilden som målas upp, säger hon.

Närmare 7 av 10 tvååringar använder internet. Siffran kommer från rapporten "Svenskarna och internet 2015" från internetstiftelsen i Sverige.

Samma rapport berättar att 62 procent av alla i Sverige använder internet i mobilen – varje dag.

En skräcksiffra för många, berättar Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete.

– Vi människor är ganska duktiga på att hitta fel i vad andra gör. Det blir väldigt lätt så att de som inte är flitiga användare av sin telefon klagar på att alla andra använder den så mycket.

Nästan alltid kommer kritiken från personer som inte själva använder internet regelbundet.

– Man tycker lite att alla andra är idioter, bara för att man själv inte förstår nyttan eller glädjen.


LÄS MER Irena Pozar: Tack nätet, du har gjort mig till den jag är


"Allvarligt problem"

Enligt Elza Dunkels är en av de bilder som finns bland många i samhället att användning av internet och sociala medier är asocialt – eller till och med farligt.

– Barn som spelar datorspel på internet brukar man till exempel oroa sig för. Det man missar då är att barn lär sig massor av spelande, men också av att vara på internet. De stöter på en massa saker som de annars aldrig hade stött på, som nyhetssajter, engagerar sig i aktivistgrupper... De får ett sammanhang.

Hon tar upp att flera till exempel kritiserar småbarnsföräldrar som använder mobiltelefonen.

– Den enda som drabbas av det är ju till exempel den ensamstående mamman. Hennes hopp ligger i mobiltelefonen, där hon får tips och råd och peppning i sitt föräldraskap.

Men det finns risker och negativa konsekvenser, berättar Elza Dunkels, och lyfter fram hatet som sprids på nätet.

– Det är ett väldigt allvarligt problem, inte minst för unga människor som inte skaffat sig hård hud ännu.

"Vi glömmer bort"

Men reaktionerna på näthatet resulterar ofta i alarmistiska förslag, menar Dunkels, som drar en parallell till bilvägar och trafik.

– Det är en jätteviktig infrastruktur som också är farlig. Men då hittar vi lösningar för att minimera riskerna. Ingen föreslår att vi ska stänga ner allt, säger hon.

– Med internet tycker vi att man ska förbjuda de farliga sakerna. Då glömmer vi bort att det är en jätteviktig infrastruktur som individer och företag har ett väldigt stort behov av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.