Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internationella ligor bakom kortbedrägerier

Antalet fall av så kallad skimming, att med avancerad utrustning vid uttagsautomater registrera uppgifter från bankkort för att sedan tömma konton, blir allt vanligare i Sverige. I samtliga kända fall har brottet begåtts av personer med förgreningar i internationella ligor.
I tisdags avgjordes ett pilotfall av skimming i Sverige. Två män med rumänskt medborgarskap dömdes vid Hässleholms tingsrätt till två respektive ett år och tre månaders fängelse för försökt till grovt bedrägeri. Efter avtjänat straff kommer männen att utvisas ur landet. Männen var åtalade för och erkände tre försök att stjäla kortuppgifter. Ett i Lund i november förra året, ett i Malmö i december och ett i Vinslöv i norra Skåne den 24 januari i år, då de åkte fast. Under rättegången berättade en av männen att han ingick i en internationell liga som specialiserat sig på att stjäla nummer från bankkort. Ökade polisresurser - Skimmingbrotten begås av internationella ligor som verkar i stora delar av Europa. En stor del av brottsligheten organiseras från Rumänien. Exakt hur många nätverk det finns i Europa vet vi inte. Via det internationella samarbetet i Europol tror vi oss veta att det finns åtminstone ett större nätverk med ett hundratal medlemmar, säger kriminalinspektör Marcus Qvennerstedt vid rikskriminalens finanspolis, till TT. Allt mer resurser läggs nu ner från polisens sida för att utreda kortbedrägerier. - Det har skett en klar ökning av antalet skimmingbrott i Sverige de senaste åren. År 2002 hade vi bara två anmälningar. Förra året åtta stycken och hittills i år har vi redan två fall, säger Marcus Qvennerstedt. Södra Sverige drabbat Brotten har hittills koncentrerats till södra Sverige. Samtliga brott där tros ha utförts av personer som ingår i internationella ligor. Polisen försöker nu uppmärksamma allmänheten på att vara extra noggranna vid bankomatuttag. - Jag rekommenderar att man tittar på hur själva kortinsticket ser ut och om det finns något som verkar ditsatt utanpå den normala utrustningen. Det är inte fel att känna efter om kortinsticket sitter fast eller inte. Bedragarna använder sig oftast av självhäftande tejp. Om man rycker tag i ett falskt kortinstick så lossnar det, säger Marcus Qvennerstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.