Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internationella ilskan efter massgripandena

Aleksej Navalnyjs fru och tusentals andra gripna
Tusentals demonstrerade i går i Ryssland efter häktningen av Aleksej Navalnyj.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu får Rysslands hantering av demonstrationen hård kritik runtom i världen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Drygt 3 000 personer greps i Ryssland i samband med de omfattande protesterna som pågick runtom i landet under lördagen. 

Nu har flera länder fördömt regeringens val att använda våld mot demonstranterna. 

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att EU på måndag kommer att hålla möte om konsekvenserna. 

Navalnyjs anhängare manade under fredagen till landsomfattande protester, och på lördagsmorgonen påbörjades de första i Vladivostok, längst ut på Rysslands östkust. 

Folkmassorna möttes av kravallpolis som i flera fall använde våld för att mota bort folket, visar ett antal videor. OVD-Info, en oberoende sida som mäter antalet arresteringar, beräknar att över 3 000 gripanden gjordes runtom i landet. 

Bland de gripna fanns Navalnyjs fru, Julia Navalnaja – som sedan släpptes. Flertalet andra personer i Navalnyjs innersta krets har gripits i veckan. 

Sent på eftermiddagen skingrade sig folket i Moskva, och samtidigt kallade Navalnyjs team i ett Twitter-inlägg till ytterligare demonstrationer nästa helg. 

Världen fördömer regeringen

Rysslands utrikesdepartement anklagade USA för att uppmuntra till de olagliga demonstrationerna efter att den amerikanska ambassaden i Moskva avrådde amerikanska medborgare att delta, skriver CNN

Som svar utpekade talespersonen för den amerikanska ambassaden, Rebecca Ross, de ryska myndigheterna för att ”kränka rättigheten till fredlig politisk demonstration och yttrandefrihet”.  

I ett offentligt uttalande fördömde även det amerikanska utrikesdepartementet Rysslands ”hårda strategi mot demonstranter och journalister”, skriver nyhetsbyrån AP

EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, fördömde den ”omfattande, oproportionerliga våldsanvändningen” från ryska myndigheter, skriver CNN

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att det europiska rådet för utrikes frågor, FAC, håller ett möte på måndag som kommer att handla om situationen och konsekvenserna av häktandet av Navalnyj.

”Följer med stor oro åtgärderna mot fredliga protester i Ryssland”, skrev hon på Twitter samtidigt som demonstrationerna pågick.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1353000176487702530

Även det brittiska utrikesdepartementet uttryckte ”djup oro” för frihetsberövandet av demonstranter.

”Vi uppmanar den ryska regeringen att respektera sina internationella åtaganden kring mänskliga rättigheter”, står det i uttalandet, skriver Sky News

Avslöjade korruptionshärva på Youtube

Regimkritikern Aleksej Navalnyj sitter häktad i i Moskva sedan han för en vecka sedan återvände från Tyskland. 

I veckan publicerades ett två timmar långt Youtube-klipp där han avslöjar president Vladimir Putins hemliga affärer. 

Navalnyj målar upp en omfattande korruptionshärva och kallar affärerna kring ett palats i närheten av Krim, ägt av Putin, för ”Rysslands största muta”. 

Videon har i skrivande stund över 77 miljoner visningar på Youtube. 

Kreml har förnekat all inblandning i bygget av palatset. 

Professorn: ”Tror Putin är ganska förskräckt”

Stora protester i Ryssland för Aleksej Navalnyj: ”Någonting stort är på väg att hända”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.