Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Interna striderna i partiet: S kan rasa till 20 procent


Vänsterpartiet hotar med extraval om inte utredningen om las dras tillbaka.
Göran Greider.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Efter att las-förhandlingarna brutit samman pressas Socialdemokraterna från flera håll.

Jonas Sjöstedt hotar med misstroendeförklaring – och januarisamarbetet riskerar att falla.

Samtidigt pågår en kamp på insidan.

Expressen har pratat med fyra tunga S-profiler om de interna konflikterna.

– Det är nästan så man hade väntat sig ännu mer öppen ilska här, säger debattören Göran Greider.

Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter kraschade. En majoritet av LO-förbunden sa nej till las-förslaget som lades fram.

Det betyder att pressen på regeringen är större än någonsin. 

Jonas Sjöstedt står fast vid sitt hot om att fälla regeringen, samtidigt som både Centerpartiet och Liberalerna kräver att las-utredningen blir lag.

Frågan är hur Socialdemokraterna ska göra nu. Arbetsrätten är en av S tydligaste hjärtefrågor, och situationen synliggör en splittring inom partiet, berättar flera S-profiler som Expressen pratat med.

– Det finns ett väldigt missnöje, det har funnits pyrande hela tiden i januariavtalet. Både sossar och fackligt engagerade är verkligen sura på det här alltså, säger Göran Greider, debattör och chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten.

Greider: ”Slår rakt in i sossarnas hjärta”

Greider anser att det är ”helt orimligt att C och L har snöat in på en pappersbunt”, och att Löfven måste öka pressen på dem för att utredningen inte ska bli lag.

– Det här slår rakt in i sossarnas hjärta. Om inte Löfven tar sig ur det på något sätt med hedern i behåll så kan det bli så att S är nere på siffrorna vi sett runtom i Europa på 20 procent. 

Dagens läge för Stefan Löfven och Socialdemokraterna handlar om politik när den ställs på sin spets, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk chefredaktör för Sydöstran.

– Det kokar ned till att hur du än gör här så gör du fel. Så det de måste bestämma sig för är i vilket av de blå skåpen de ska skita.

”Påfallande är att de är jävligt fega”

Konflikterna inom S som funnits sedan januariöverenskommelsen syns i dagens situation, säger han.

– Det finns en gruppering, rätt liten, som tycker att man ska ta kamp och motsätter sig den här delen av det, säger han och fortsätter:

– Men det som är påfallande är att de är jävligt fega, de är otroligt ordrika när det gäller att kritisera det här, fackliga företrädare och andra, men när de kommer till den här ansatsen att vad bör göras, då mumlar de bara. Då säger de inte att Stefan Löfven bör skjuta ut sig.

Han tror att Liberalerna kan få en avgörande roll framöver, och att C inte kommer ”bråka” lika mycket.

Statsvetaren: Närmare en regeringskris

Om Stefan Löfven gör det som samarbetspartierna kräver, och Vänsterpartiet står fast vid sitt hot om att väcka misstroende, så finns det en majoritet för att fälla regeringen.

– Mycket talar för att det rycker närmare en regeringskris. Löfvens situation är ju väldigt problematisk, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet till TT och fortsätter:

– Statsministern sitter i en rävsax.

Han säger att det är troligt att Löfven försöker få till förhandlingar med samarbetspartierna nu, även om de sagt att de redan förhandlat om frågan i januariavtalet.

Widar Andersson, chefredaktör på socialdemokratiska tidningen Folkbladet och tidigare S-riksdagsledamot, säger:

– Det är ju få som är seriösa inom S som ställer sig upp och säger att ”låt oss köra huvudet i väggen och gå i opposition”. Det inser väl de flesta, att då är det verkligen illa för Socialdemokraterna om man ser hur det ser ut i Europa i övrigt.

Tror att det kommer sluta i ”uppmjukning”

Han säger att S inte kan ”sitta på hur många hästar som helst”.

– Om man bestämt sig för att prova om man kan bilda ett regeringsblock, då får man göra det. Och inte trampa för mycket på sina medpartners. Utan inse att S och MP har ju 116 mandat. Det är inte mycket att hurra för. Man måste vara rädd om sina vänner också.

Han tror att det kommer sluta med någon form av uppmjukning i den statliga utredningen. Han tror inte heller att Vänsterpartiet kommer att fälla regeringen.

Kommunalrådet: ”Absurt politiskt klimat”

Lars Stjernkvist är avgående S-kommunalråd i Norrköping.

– Vi har ett absurt politiskt klimat. Svåra sakfrågor förvandlas omedelbart till en politisk dragkamp om makten och det överskuggar på något sätt sakfrågan, och det gör det inte lättare att hitta lösningar.

Upplever du att Socialdemokraterna är enade i den här frågan?

– Vi är, tror jag, väldigt överens i sak. Det här är verkligen hjärtefrågor för många socialdemokrater. Men det finns olika syn på hur vi ska agera i förhållande till övriga partier.

– Det finns egentligen bara tre slut som jag ser det. Det ena är att vi får en parlamentarisk kris. Det skulle vara ett haveri, fullständigt.

Det andra, säger Stjernkvist, är att parterna på något sätt kan ta ett varv till och komma till en lösning. Det är osannolikt, men egentligen det mest rationella, säger han.

– Det tredje är att regeringen lägger fram ett förslag utifrån de förhandlingar som förts, för det verkar ju som att det finns rätt mycket som man faktiskt ändå kommit överens om.

Eva Nordmark (S) kommenterar de kollapsade las-förhandlingarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.