Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna striden öppnar för EU-kamp i Centern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talade i Karlstad i går och omvaldes som partiledare.
Foto: Sven Lindwall

Karlstad. Att lyckas i EU-valet nästa år är viktigare än någonsin för Centerpartiet.

Partiledningens plan för att locka väljare var att Maud Olofsson eller Eskil Erlandsson skulle toppa EU-valsedeln men de tackade nej, kan Expressen i dag avslöja.

I stället har det blivit en strid mellan två av Annie Lööfs närmast förtrogna.

I går kväll omvaldes Annie Lööf, 30, till partiledare för Centerpartiet. Efter ett turbulent år som dominerats av striden kring det nya idéprogrammet och dalande opinionssiffror, väntar en ännu större prövning. Centerpartiet slåss för att lyckas hålla sig kvar i riksdagen och behålla sitt mandat i EU-parlamentet.

Är för anonym

Den första stora utmaningen blir EU-valet i slutet av maj. När miljöminister Lena Ek toppade listan 2009 fick partiet 5,5 procent.

Partiets nuvarande parlamentariker Kent Johansson vill gärna fortsätta. Men enligt Expressens källor finns det en utbredd oro i partiledningen att han är för anonym för att locka väljarna till valurnorna. Valdeltagandet i EU-valen brukar vara lågt, därför är det särskilt viktigt att den som toppar listan kan dra både gamla C-väljare och plocka nya röster från andra partier.

- När andra laddar med Peter Eriksson (MP) och Lars Adaktusson (KD) vore det väldigt bra om vi har någon känd och tung gestalt som toppar listan, säger en riksdagsledamot.

Därför började partikamraterna bearbeta både den forna C-ledaren Maud Olofsson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Men ingen av dem var sugen på att lämna Sverige för Bryssel, uppger Expressens källor.

Av yttersta vikt för Lööf

Frågan gick då till Martin Ådahl, chefekonom och en av Annie Lööfs närmast förtrogna. Han ska vara ett alternativ till Fredrick Federley som anses för förknippad med det hårt kritiserade förslaget till nytt idéprogram som lanserades i julas.

Att han ses som en symbol för partiets mest liberala falang "Stureplanscentern" och tidigare har profilerat sig i frågor som att avskaffa sexköpslagen, gör honom fortfarande kontroversiell i delar av partiet. Att han och Annie Lööf kommer från samma liberala falang minskar också hans chanser, enligt Expressens källor.

Federley själv förstår inte varför han anses kontroversiell.

- Jag tog ansvar för debatten efter idéprogramgruppens förslag vilket jag tycker att man ska göra. När vi ser tillbaka på det här om några få år kommer vi se att det mesta av det vi föreslog är Centerpolitik, säger han.

För Annie Lööfs ställning som partiledare är det av yttersta vikt att inte Centerpartiet förlorar sin plats i parlamentet.

- Får vi inte in någon är det väldigt illa. Om det beror på att listan inte var tillräckligt väl komponerad faller det ett tungt ansvar på ledningen som komponerat listan, säger en tung Centerpartist.

Vinnaren hemlig

Men Lööf tonar ned betydelsen av att ha en känd kandidat i topp.

- Väljarna röstar framför allt på det politiska innehållet och där är ju Centerpartiet en tydlig röst för ett smalare men vassare EU, säger hon.

Medlemsomröstningen avslutades i söndags. Nittio personer har kandiderat men vem som vann är fortfarande hemligt. Expressens källor tror att Kent Johansson trots allt har en god chans att få partikamraternas förtroende.

- Centerpartister är lojala mot den som har uppdraget, säger en Centerpartist.

Hur mycket valberedningen tar hänsyn till medlemsomröstningen beror på hur tydligt resultatet är. Listan fastställs av förtroenderådet i slutet av november.

Kent Johansson, som tidigare varit regionråd i Västra Götaland, är hoppfull.

- Man behöver inte vara känd hos alla svenskar. Jag har inte ambitionen att få 100 procent, säger han med ett skratt.

De slåss om en plats i EU-parlamentet

Foto: Foto: Jens L'Estrade
Fredrick Federley, 35, riksdagsledamot.
– Jag är supersugen. Men jag måste känna att partiet vill ha mig där. Får jag en bra plats på EU-listan tror jag att jag har goda chanser i väljarkåren.



Foto: Foto: Sven Lindwall
Martin Ådahl, 44, chefekonom och vice partisekreterare.
– Jag kandiderar för att jag tror att jag kan vara del i en stark EMU-kritisk, centraliseringskritisk och miljöambitiös kampanj.




Foto: Foto: Sven Lindwall
Kent Johansson, 62, EU-parlamentariker.
– Jag är ordentligt sugen. Det finns ordentligt mycket kvar att uträtta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.