Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna SD-kritiken: ”Inte värdigt ett demokratiskt parti”

Magnus Olsson, ordförande för SD:s medlemsutskott.
Foto: SVEN LINDWALL
Richard Jomshof håller med om att det förekommer.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON

Uteslutningsärenden används i Sverigedemokraterna för att "smutskasta meningsmotståndare inom det egna partiet" och "påminner om förhållandena i de forna östländerna".

Den kritiken kommer nu inifrån SD under partiets landsdagar i Norrköping.

– Det kan helt enkelt vara så att man ser uteslutning som en väg att tillskansa sig en position, säger Magnus Olsson, ordförande för SD:s medlemsutskott.

I dag inleds Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping där partiet fram till på söndag ska avhandla flera tunga politikområden, bland andra migrations- och kriminalpolitiken. Men ett ämne som också väcker intresse handlar om partiets hantering av uteslutningsärenden, som inte sällan inleds efter avslöjanden i medierna.

Flera SD-företrädare som skrivit motioner till landsdagarna vittnar om att anmälningar till partiets medlemsutskott, som bereder uteslutningsärenden innan de hamnar hos SD:s partistyrelse, är en del i interna maktstrider och infekterade konflikter. 

SD är det parti som oftast tvingas hantera uteslutningsärenden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Roland Johansson, SD-företrädare från Dalarna, skriver i en motion att det är "möjligt att anmäla personer på oriktiga grunder" och att hanteringen är "inte värdigt ett demokratiskt parti" och att det "påminner om förhållandena i de forna östländerna". Han fortsätter i sin motion:

"Det förekommer tyvärr att denna möjlighet för enskilda att anmäla andra medlemmar används i syfte att smutskasta meningsmotståndare inom det egna partiet."


LÄS ÄVEN: 13 SD-bråk som plågar Åkesson

"Spännande människor"

Mattias Krantz, SD-företrädare från Västra Götaland och till vardags kommunfullmäktigeledamot i Marks kommun, är inne på ett liknande spår i en annan motion. Han vill att de som använder uteslutningsärenden som internt maktredskap ska bestraffas:

"Idag kan personer med egen agenda skicka att individer skall utredas i vissa fall flertal gg utan att person som är föremål för utredning vet något. Om man i de fall ödslar mu tid (mu betyder medlemsutskottet, reds anm) med egna agendor alt internt bråk bör detta få en reprimand som exempel en varning."

Mattias Krantz, SD-företrädare från Västra Götaland, vill se tydligare reglering.
Foto: SVEN LINDWALL

– I takt med att vi vuxit så har vi fått in väldigt mycket spännande människor. Men vi har ingenting som reglerar det här. Det är egentligen att vi målar upp ett scenario där folk lägger in personärenden som ett sätt att få bort konkurrenter. Vi har inget i stadgorna som säger att man inte kan få en repressalie för detta. Det är mer en förebyggande motion som vi lagt, säger Krantz.

Bråk mellan riksdagsledamöter

Expressen har sedan ett drygt år tillbaka berättat om flera exempel där SD-riksdagsledamöter samlat material mot varandra - material som i flera fall skickats vidare uppåt i organisationen för att lägga krokben för rivalen.

■ I det infekterade bråket mellan riksdagsledamöterna Olle Felten och Markus Wiechel, båda från Norrköping, har uppgifter skickats vidare till både medlemsutskottet och partisekreteraren Richard Jomshof, kunde Expressen avslöja förra året.

■ I våras avslöjade Expressen en hemlig bandinspelning där förre riksdagsledamoten Anders Forsberg sa att riksdagsledamoten Hanna Wigh, som larmat om ekonomiska oegentligheter från Forsbergs sida, borde bli "bortplockad" och att man ska "agera internt i partiet" genom att man "skickar det vidare till rätt personer".

■ I somras avslöjade Expressen hur Stefan Jakobsson och Adam Marttinen, båda riksdagsledamöter sedan 2014, agerat för att stoppa varandra internt i partiet. Marttinen hade också samlat material mot Jakobsson genom att bland annat höra av sig till gamla arbetsgivare och föreningsliv där Jakobsson varit engagerad. Marttinen uppmanade sedan partiledningen att "kolla upp hans bakgrund, ta referenser m.m." för att stoppa Jakobsson.

Okynnesanmälningar

Magnus Olsson, oppositionsråd i Malmö, är ordförande för Sverigedemokraternas medlemsutskott. Han säger att det förekommer okynnesanmälningar.

– Ja, det gör det faktiskt. Det är nånting som vi noterat att det kommit in. Det kan vara i distrikt där det pågår olika personkonflikter, där det finns olika falanger mot varandra, då kan det vara helt enkelt att man ser uteslutning som en väg att själv tillskansa sig en position. Jag vill ändå understryka att det inte är jättevanligt men det har hänt i några fall.

Olsson vänder sig däremot mot förslaget att man ska skriva in i stadgorna att personer som gör såna anmälningar ska få någon repressalie:

– Det bästa man gör i de fallen är att vi inte tar upp dem överhuvudtaget för behandling.

– Vi skriver till dem att det är inget vi hanterar på riksplan utan det här är en lokal problematik och angelägenhet som de också får lösa lokalt, säger Olsson.

Partisekreteraren Richard Jomshof delar bilden av att det förekommer okynnesanmälningar.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Partisekreteraren Richard Jomshof delar bilden av att det förekommer okynnesanmälningar:

"Det händer att det förekommer, vilket naturligtvis är olyckligt. Inte minst eftersom det då, mycket riktigt, tar tid från andra viktigare saker. Men jag anser däremot inte att det skulle vara något större problem, utan det är främst kopplat till några få kommunföreningar och distrikt", skriver Jomshof i ett mejl där han tillägger att partiet försöker lösa konflikterna med "samtal och medling".

Expressen har varit i kontakt med Roland Johansson men han vill inte svara på några frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.