Interna S-kravet: Gör upp om skatterna nu – eller bryt januariavtalet

Det här är januariavtalet.
Stefan Löfven och Philip Botström.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Finansminister Magdalena Andersson (S) har fram till i höst på sig att enas med Centern och Liberalerna om en bred skattereform, annars är januariavtalet brutet. 

Det menar SSU:s ordförande Philip Botström, som säger att det var en förutsättning för att ungdomsförbundet ens skulle acceptera januariavtalet. 

– Annars ser SSU inga skäl till att fortsätta hålla januariavtalet, säger han.

Men Magdalena Andersson kan inte lova att skattereformen bli klar innan nästa val.

– Det här är nog den svåraste arbetsuppgiften jag någonsin fått på mitt bord, säger hon. 

En av Socialdemokraternas viktigaste punkter i det avtal som slöts mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i fjol – det så kallade januariavtalet – var en stor skattereform. Enligt avtalet skulle den genomföras under mandatperioden och bland annat ”utjämna dagens växande ekonomiska klyftor” samt ”långsiktigt trygga välfärden”. 

Men över ett år senare tycks januaripartierna inte ha kommit särskilt långt i förhandlingarna om reformen. Och det är mot den bakgrunden som misstankarna inom partiet nu växer om att det kanske inte ens blir någon skattereform, kan Expressen berätta. 

Bland annat säger SSU:s ordförande Philip Botström att Socialdemokraterna befinner sig i en situation där de behöver kompromissa väldigt mycket med Centerpartiet och Liberalerna, men att Centerpartiet och Liberalerna i stället ”verkar sätta sig på tvären och aktivt försena förhandlingarna så att den kanske inte ens blir verklighet”. 

– Jag är rädd för att det här drar ut på tiden så pass mycket att man inte kommer hinna utreda det och därför inte heller hinna få delar av den på plats. Och i den meningen kommer januariavtalet i så fall vara brutet, säger han om skattereformen. 

Botström: ”Ser inga skäl att fortsätta”

Enligt Botström var genomförandet av skattereformen en av förutsättningarna för att bland annat SSU och LO skulle acceptera januariavtalet överhuvudtaget. Han säger att Magdalena Andersson nu har till i höst på sig att komma överens om ”tillräckligt mycket” med Centerpartiet och Liberalerna för att man ska kunna genomföra reformen under mandatperioden.  

– Annars finns en risk att man inte kommer utreda och lagstifta om delar av reformen innan mandatperioden är slut, då ser SSU inga skäl till att fortsätta hålla sig kvar kring just januariavtalet. Det är en helhet och skattereformen var en väldigt viktig del för oss för att kunna acceptera många av de andra ”mindre sossiga” saker som också januariavtalet innehöll, säger han. 

Hur skulle Sverige styras om januariavtalet bryts? 

– Min utgångspunkt är inte att avtalet ska brytas, men det finns ingen poäng med att hålla kvar vid ett 73-punktsprogram om inte samtliga parter behöver genomföra det som är avtalat. 

Philip Botström, ordförande för SSU.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det första steget menar han nu är att avkräva ett svar från finansministern om hur planerna för skattereformen faktiskt ser ut. 

– Det som är mitt krav är att Magdalena Andersson ska sätta ner foten och ge ett tydligt, konkret besked om skattereformen. Har hon nya besked att ge, som att det inte finns stöd för att genomföra en skattereform längre, då tycker jag att vi i Socialdemokraterna måste ha en diskussion om vi faktiskt kan fortsätta med avtalet. Det är en sådan viktig och central del för oss som inte går att bortse ifrån. 

Magdalena Andersson: ”Kommer ta tid”

Finansminister Magdalena Andersson säger sig förstå SSU:s ”ivrighet”, men kan inte lova att skattereformen bli klar innan nästa val.

– Arbetet går framåt men i måttlig takt, säger hon. 

Men kommer ni att klara att leva upp till SSU:s krav?

– Jag kan inte svara på den frågan i dag. Jag är rädd att arbetet kommer ta en del tid, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt beskriver Magdalena Andersson själv hur löftet om en skattereform i januariavtalet delvis bygger på direkta motstridigheter, med både löften om den ska leda till minskade klyftor och sänkta skatter på jobb och företagande.

– Man vill göra så många saker och ibland också saker som står i strid mot varandra. Det här är nog den svåraste arbetsuppgiften jag någonsin fått på mitt bord. 

Hur ser du framför dig att man ska jämna ut klyftorna i en skattereform? 

– Genom att höja skatterna på ett eller annat sätt på människor som har gott om tillgångar och höga inkomster. 

Men Liberalerna har ju gått ut och sagt bestämt nej till detta. Hur ska det då gå till?

– Det får Liberalerna svara på eftersom de också skrivit under på att reformen ska minska de växande klyftorna. Och jag vill inte höra några tönterier om att det handlar om sänkt skatt på jobb och företagande. För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem.

Vad som händer om januaripartierna inte lyckas enas om en skattereform vill inte Magdalena Andersson säga. 

Günther Mårder: ”Sorglig kommentar”

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson gick under måndagen ut och gav svar på Magdalena Anderssons uttalande: ”Jag vill inte höra några tönterier om att det handlar om sänkt skatt på jobb och företagande”. 

– Hon tycker att det är töntigt att vilja sänka skatter för de med låga inkomster, det får stå för henne, säger Mats Persson.

På Twitter skriver han:

”Liberalerna genomför inte politiska reformer utefter om det är töntigt eller coolt. Vi gör det om det är bra för Sverige och svenska företagare.”

– Många människor tycker att det är märkligt att vi har en finansminister som inte står upp bakom arbetslinjen. En skattereform som inte bryter utanförskapet tar inte itu med Sveriges problem, säger Mats Persson.

https://twitter.com/matsperspektiv/status/1229467160738701318

Även Företagarnas vd Günther Mårder har gått ut på Twitter och skriver:

”En finansminister som kallar stimulanser av jobb och företagande för ”tönterier” är inte värdig ämbetet. Sorglig kommentar.”

https://twitter.com/gunthermarder/status/1229468225127223296

Skattereformen i januariavtalet:

En omfattande skattereform genomförs. Reformen ska öka sysselsättningen och antalet arbetade timmar med sänkt skatt på jobb och företagande, bidra till att klimat och miljömål nås, stärka Sveriges konkurrenskraft, utjämna dagens växande ekonomiska klyftor, sänka marginalskatten och uppnå att färre betalar statlig inkomstskatt, förenkla genom att begränsa undantag, minska hushållens

skuldsättning och bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt, öka finanssektorns skatteandel och långsiktigt trygga välfärden”. 

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter:

Bara Nyheter 17 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.