Interna S-brevet: "Vi ska inte låta oss luras"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ORO I S-LEDEN. Efter regeringens skattebesked förra veckan har nu Stefan Löfvens valgeneral skickat ut ett internt brev till sina partikamrater.
Foto: Sara Strandlund

MALMÖ. Här är det interna brevet från Stefan Löfvens valgeneral efter regeringens aviserade skattehöjningar.

Expressen kan i dag visa hur Jan Larsson försöker lugna partikamraterna - och försäkrar att S-strategin om skattesänkningar mot jobb och välfärd står fast.

Beskedet till partifolket är att "inte låta oss luras" och att "Moderaterna kommer att genomföra skattesänkningar" - oavsett vad regeringen säger.

- Det är ett besked jag ger till svenska folket. Om Socialdemokraterna väljer att inte tro på det så är det upp till dem att förklara det, säger statsminister Fredrik Reinfeldt när Expressen träffar honom i Malmö.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg pratade redan i höstas om att det inte blir några nya jobbskatteavdrag på flera år.

- Det är inte aktuellt för de kommande åren att ställa ut breda löften om stora skattelättnader, sade Borg på Moderaternas partistämma i Norrköping i oktober.

Sedan dess har man fortsatt på den inslagna vägen. De senaste veckorna har regeringen kommunicerat att det blir en stram valrörelse, där ordning i de offentliga finanserna går före dyrt valfläsk. Alla utgifter måste finansieras krona för krona, har Reinfeldt och Borg meddelat.

Skapat oro i Socialdemokraterna

I torsdags presenterade regeringen således en rad skattehöjningar och andra åtgärder för att finansiera kommande satsningar. Det handlade bland annat om att höja fordonsskatten, skatten på alkohol och tobak, samt att minska studiebidraget. Den regering som alltid pratat om fördelen med att sänka skatter föreslog nu skattehöjningar.

Beskedet har skapat oro i Socialdemokraterna.

Partiets huvudstrategi är att ställa Moderaternas skattesänkningar mot sina egna satsningar på jobb och välfärd. När regeringen inte längre vill sänka skatten blir den motsättningen svår att hävda.

Expressen kan i dag publicera ett internt brev från Stefan Löfvens valgeneral, Jan Larsson, där han försöker lugna partifolket. Mejlet är skickat samma dag som regeringen aviserade skattehöjningar och har rubriken "Regeringens skatteutspel påverkar inte vår strategi".

"Kommer inte att driva sänkningar"

Budskapet är man inte ska tro på regeringens nya linje. Reinfeldt och Borg vill fortfarande sänka skatten så fort de kan, oavsett vad de nu säger, är kontentan av Jan Larssons brev.

"Vad moderaterna försöker göra är att komma bort från valets viktigaste skiljelinje, skattesänkningar mot satsningar på jobb, skola och välfärd. Men så länge de håller öppet för att fortsätta sänka skatten när Sverige har ett reformutrymme så ska vi inte låta oss luras. Alternativen i valet i september är fortfarande tydliga. Vi vill genomföra framtidsinvesteringar på nya jobb, bättre skola och tryggare vård och omsorg. Moderaterna kommer att genomföra skattesänkningar", skriver Larsson.

Expressen träffade i går Fredrik Reinfeldt i Malmö, där han talade till partikamrater i distriktet. Hans besked gäller, oavsett Socialdemokraternas farhågor.

- Moderaterna kommer inte att driva några skattesänkningar 2015 och 2016, och jag tror inte heller resten av mandatperioden. Om Socialdemokraterna väljer att inte tro på det så är det upp till dem att förklara det, säger statsministern.

Jan Larsson skriver att regeringen även inför valet 2010 aviserade skattehöjningar - men sedan sänkte skatter för mer än 50 miljarder under mandatperioden.

Reinfeldt köper inte den beskrivningen av vad som hände för fyra år sedan.

- Det är inte en korrekt beskrivning av läget 2010. Då var vi rätt noggranna med uppdelningen att säga att vi har ett löfte om vad vi ska genomföra direkt i första budgeten, som innehöll flera välfärdssatsningar, och sedan sade vi att vi därtill har en reformambition som vi genomför om det finns utrymme, säger han.

"Möjligen ett försök att störa"

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror att Jan Larssons brev till partikamraterna är ett uttryck för att regeringens skattebesked stör Socialdemokraternas strategi.

- Jag tror att de är ganska oroliga. Det här stör deras valstrategi. Det politiska avståndet mellan alliansen och S är ändå relativt litet. Därför har man försökt hamra in välfärd mot skattesänkningar. När regeringen nu ändrar sin hållning känner man sig föranledd att hjälpa sina valarbetare genom att misstänkliggöra beskedet och säga att "alliansen kommer ändå fortsätta sänka skatter", säger Hinnfors.

Jan Larsson tycker inte att regeringens skattehöjningar stör S-strategi.

- Nä, det var möjligen ett försök att störa, men eftersom det är identiskt med det Anders Borg gjorde för fyra år sedan och eftersom han bara pekar på att de inte ska sänka skatten 2015 och 2016, för att de måste finansiera skattesänkningar, inte för att de har tänkt om, så tycker jag inte att detta påverkar den stora bilden alls, säger han.

Regeringens aviserade höjningar

Höjd skatt på alkohol och tobak. I praktiken innebär det i ett första steg en krona per cigarettpaket, två kronor per dosa snus och en krona per flaska vin.

Höjd fordonsskatt på 12-18 procent för lättare fordon. För en genomsnittlig bensinbil innebär det 200 kronor i höjd skatt per år och för en genomsnittlig dieselbil 500 kronor.

Avdraget för privat pensionssparande ska avvecklas stegvis. Först ska det sänkas till 200 kronor i månaden för att sedan slopas helt.

Studiebidraget sänks med 300 kronor per månad. Lånedelen höjs samtidigt med 1 300 kronor, vilket innebär att studiemedlet totalt höjs med 1 000 kronor i månaden. Studielån som tas från och med 2015 kommer inte som i dag att skrivas av från 68 års ålder.

Jan Larssons brev till partifolket - ord för ord

2014-02-20

Regeringens skatteutspel påverkar inte vår strategi

Hej!

I dag gjorde regeringen en kovändning i sin skattepolitik. Mindre än två månader efter att de stred med näbbar och klor i riksdagen för att få genomföra ytterligare skattesänkningar går de nu ut och aviserar skattehöjningar.

Tidigare i veckan berättade Borg och Reinfeldt att de inte hade råd att sänka skatten 2015 och 2016. Men egentligen sa de ingenting nytt. Mellan raderna framgick att när man åter har pengar kommer man fortsätta med sin vanliga skattesänkarpolitik.

Utspelet i dag betyder egentligen att moderaterna underkänner hela sin politiska gärning. Skattesänkningarna på 140 miljarder har inte skapat fler jobb. I stället har de satt Sverige i ett läge där vi måste låna 10 miljoner kronor varje timme. Finansministern själv uppskattar underskottet till 70 miljarder kronor i år.

Nu när det närmar sig valrörelse är det viktigt för moderaterna att prata skattehöjningar eftersom de vet att en majoritet av svenska folket inte vill sänka skatten. Har vi hört det förut?

Ja, faktum är att Anders Borg 2010 gjorde samma sak och aviserade skattehöjningar före valet. Men trots löftena om att inte låna pengar till nya jobbskatteavdrag uppgick skattesänkningarna under mandatperioden till över 50 miljarder kronor.

Vad Anders Borg nu gör är att skicka notan dubbelt till de som är unga och studerar. De kommer att få betala för statens underskott i form av räntor på statsskulden, och nu dessutom i ökad skuld under sin studietid för att kompensera den skuld Anders Borg har dragit på Sverige.

Vad Moderaterna försöker göra är att komma bort från valets viktigaste skiljelinje, skattesänkningar mot satsningar på jobb, skola och välfärd. Men så länge de håller öppet för att fortsätta sänka skatten när Sverige har ett reformutrymme så ska vi inte låta oss luras.

Alternativen i valet i september är fortfarande tydliga. Vi vill genomföra framtidsinvesteringar på nya jobb, bättre skola och tryggare vård och omsorg. Moderaterna kommer att genomföra skattesänkningar.

Janne Larsson, valledare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.