Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna M-kritiken efter nya restriktioner: ”Agera”

Nya restriktioner från och med onsdag.
Matilda Ekeblad, Muf, sågar Moderaternas brist på engagemang i frågan om pandemirestriktioner.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från unga borgerliga riktas skarp kritik mot regeringens coronarestriktioner.

Matilda Ekeblad, ordförande för Muf, är frustrerad över att Moderaterna inte agerar i frågan.

– Jag är trött på att inte höra något från mitt eget parti. Moderaterna är knäpptysta trots att det pågår ett maktmissbruk av pandemilagen.

Smittspridningen må vara rekordhög, men dödsfallen och antalet intensivvårdade i covid-19 har minskat dramatiskt tack vare vaccinen. Det är argumentet för att restriktionerna nu bör avskaffas snarare än att trappas upp, anser Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet Muf. 

Hon är djupt kritisk mot att regeringen aviserade ytterligare begränsningar under måndagen. Samtidigt sågar hon sitt moderparti för bristande engagemang i frågan.

– Samtidigt som Iva-inläggningarna minskar kommer de hittills kanske hårdaste restriktionerna under hela pandemin. Jag är trött på att inte höra något från mitt eget parti. Moderaterna är knäpptysta trots att det pågår ett maktmissbruk av pandemilagen. Lagen ska inte användas till andra sjukdomar än covid-19, ändå medger statsministern under presskonferensen att ett av argumenten till restriktionerna är den allmänna belastningen på vården, som påverkas av vinterkräksjukan och säsongsinfluensan.

Vad vill du se av Moderaterna?

– Att vi går emot de här restriktionerna. Att vi på allvar ifrågasätter om pandemilagen är legitim. Att vi ser till att man inte kan inskränka människors liv när knappt hundra personer ligger på Iva. Jag önskar reaktioner och agerande mot regeringen.

Kräver långsiktig plan

Nike Örbrink, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU, instämmer i kritiken.

– Oppositionen och mitt eget parti måste granska hur regeringen använder pandemilagen. I takt med att fler blir vaccinerade är det lämpligt att se över de befogenheter man har gett staten, som är väldigt långtgående och som framför allt slår mot unga. Jag tror att många unga vill veta vad som krävs för att det här ska ta slut. Ska man begränsa människors fri- och rättigheter varje vinter när säsongsinfluensan sprider sig? En stor del av befolkningen är vaccinerade men vi kommer förmodligen alltid ha en liten del som inte är det, och det kommer säkerligen komma nya virusvarianter, säger hon.

Kraven på en mer långsiktig plan hörs även från Centerpartiets ungdomsförbund. Cuf-ordföranden Réka Tolnai vill att oppositionen ska göra gemensam sak för att öka trycket på regeringen.

– Regeringen tar otroligt lättvindigt på att införa begränsningar som helt saknar proportionalitet, till exempel i mötesfriheten. Jag är glad att Centerpartiet har markerat att det inte är okej, men man hade samtidigt kunnat göra mer. Jag hoppas att oppositionen kan enas om en linje, som visar att det fortfarande finns partier i Sveriges riksdag som respekterar de mänskliga rättigheterna och tycker att inskränkningar ska göras med väldigt stor försiktighet, säger hon. 

Vill skrota restriktioner

Réka Tolnai ser en risk att människors incitament för att vaccinera sig minskar när även vaccinerade omgärdas av restriktioner. Samtidigt är förbundsordförandena överens om att vaccinpassen har spelat ut sin roll, åtminstone i mindre sammanhang.

Muf-ordföranden Matilda Ekeblad tycker att regeringen bör skrota restriktionerna helt och lägga allt fokus på att öka vaccineringen.

– Jag tycker att vi ska kolla på andra länder, till exempel Danmark, som har kortat intervallen till tredje dosen. Vi behöver öka tillgängligheten och antalet platser där folk kan vaccinera sig, likt båsen på T-centralen i Stockholm. Du ska kunna vaccinera dig i väntan på bussen, det ska inte vara krångligt att boka tid. Det tror jag mer på än restriktionerna.


Se också: 

Överläkaren och smittskyddsläkaren nöjda med restriktionerna

John Nöjd och Johan Styrud om de nya åtgärderna.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Godtyckliga regler – här för att stanna? 

LÄS MER: Slaget om Stockholm avgör valet – oro i M efter väljarras

LÄS MER: Helena Gissén: Oseriösa aktörer är inget man ”råkar ut för”

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Moderaterna måste tänka om – snabbt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.